(©MN Press)
(©MN Press)

Asvel i Bajern dobijaju višegodišnje licence Evrolige, a Alba dvogodišnju “vajld kartu”

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.11.20. | 15:50

Odbor ECA će definisati uslove pod kojima će Asvelu i Bajernu biti dodeljena dugoročna licenca do juna 2021. godine

Izvršni odbor akcionara ECA održao je sastanak na kome su donete važne odluke za budućnost Evrolige.

Kako je navedeno u saopštenju Evrolige, predsednik i izvršni direktor Đordi Bertomeu pružio je klubovima informacije o napretku i predstojećim koracima strateške mape puta definisane u decembru 2019. godine, u šta spada i dodeljivanje dogoričnih licenci Bajernu i Asvelu koji već imaju dvogodišnje "vajld karte", do kraja tekuće sezone.

Izabrane vesti

"Odbor ECA će definisati uslove pod kojima će Asvelu i Bajernu biti dodeljena dugoročna licenca do juna 2021. godine, povećavajući ukupan broj dugoročnih licenci sa 11 na 13", navedeno je u saopštenju Evrolige.

Takođe je objavljeno da su akcionari klubovi analizirali različite alternative, prioritete i kriterijume za dodelu dugoričnih licenci, uključujući započinjanje razgovora sa Albom u vezi sa dobijanjem dvogodišnje "vajld karte".

Podsećamo, licence već imaju Real Madrid, Baskonija, Barselona, CSKA, Olimpija Milano, Žalgiris, Makabi Tel Aviv, Panatinaikos, Olimpijakos, Anadolu Efes i Fenerbahče. Vajld karte u ovoj sezoni imaju Bajern i Asvel, Himki je najbolje plasirani tim VTB lige ne računajući CSKA, Crvena zvezda vezda igra kao šampion ABA lige, Valensija kao osvajač Evrokupa i Alba kao najbolje plasirani tim Nemačke ne računajući Bajern.

Podsećanja radi, ukoliko se ostvare navedene izmene, imaćemo 13 sigurnih dugoročnih licenci u Evroligi, plus Alba na dvogodišnjoj licenci, te će dva mesta ići Evrokupu. Znači, ostaje pitanje, kako će se popunjavati dva preostala mesta ukoliko ne bude proširenja. Jer po sadašnjem sistemu Evroliga ima 18 klubova. Dakle, ta dva preostala mesta bi trebalo da odu na VTB i ABA ligu, ali to nije precizirano i tek će biti govora o toj temi.

Evroliga je 2019. godine saopštila da će ne računajući licencirane klubove, kao i one sa vajld kartom, i zahvaljujući plasmanu iz Evrokupa, dodeljivati tri pozivnice, a da će prioritet imati ABA liga.

Ideja je da se kroz povećan broj klubova sa licencama stabilizuje takmičenje, ističe se na sajtu Evrolige. Razmatrane su različite alternative, prioriteti i kriterijumi za dodelu licenci, a u svemu tome će Alba dobiti dvogodišnju vajld kartu.

Pored ovih tačaka, razgovaralo se o marketingu, strategijama u razvoju i brendiranju.

Dodatno je stavljen akcenat na saradnju ECA sa unijom igrača Evrolige, po ugledu na NBA gde unija igrača ima veliku ulogu u donošenju odluka.


tagovi

Đordi BertomeuKK Bajern MinhenAsvel

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara