Ergin Ataman i Alperen Šengun (©Starsport; AFP)
Ergin Ataman i Alperen Šengun (©Starsport; AFP)

Ataman za kormilom, talentovani Šengun na centru: Turska se sprema za Evrobasket

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.04.22. | 11:51

Trener Anadolu Efesa prvi kandidat da nasledi Orhuna Enea za kormilom turske košarkaške reprezentacije

Sprema se velika promena u reprezentaciji Turske. Orhun Ene je razrešen selektorske dužnosti, a očekuje se da ga na klupi zameni Ergin Ataman. Sa željom da se plasira na Mundobasket, ali i što bolje spremni za kontinentalnu smotru, KS Turske je napravio veliku promenu. Mogao bi da dobije i veliko pojačanje, pošto je talentovani centar Hjustona Alperen Šengun istakao da želi da pomogne reprezentaciji na predstojećem Evrobasketu.

Šef struke Anadolu Efesa tako će, prema pisanju turskih medija, po drugi put preuzeti kormilo državnog tima. Vodio ga je od 2014. do 2016. godine, domogao se osmog mesta na Svetskom prvenstvu (2014) i godinu dana kasnije tek 14. na Evropskom. Nasledio ga je Ufuk Saridža koji je na klupi Turske sedeo tokom naredna dva velika takmičenja, a Ene je postavljen na selektorsku poziciju tokom kvalifikacija za predstojeći Evrobasket.

Izabrane vesti

Izboreno je mesto na finalnom turniru, Turska je sa učinkom 3-3 prošla grupu Grupu D u iza Hrvatske i Holandije, ali ispred Švedske. Okrenula se potom kvalifikacijama za Mundobasket, izgubila tri od četiri odigrana duela i to je ubedilo čelnike Saveza da naprave promenu. Očekuje se da u narednim danima saradnja sa Atamanom bude ozvaničena.

Iskusni stručnjak će tako imati zadatak da ostvari pobede u duelima sa Belorusijom (30. jun) i Velikom Britanijom (3. jul). Grčka je već obezbedila plasman u narednu fazu iz Grupe B, ali sa njom će ići još dva tima i Turci uprkos katastrofalnom početku imaju velike šanse. U narednoj fazi će se ukrstiti sa tri najbolja tima iz Grupe A, a tri najbolja u novoformiranoj grupi od šest ići će na Svetsko prvenstvo.

Neće Ataman na početku novog mandata moći da računa na talentovanog centra Hjustona Alperena Šenguna, ali će ga prema poslednjim informacijama imati na raspolaganju tokom Evrobasketa (od 1. do 18. septembra).

Naime, iako će uskoro okončati debitantsku sezonu u NBA, Šengun planira da u narednom periodu provede najpre određeno vreme sa porodicom u Turskoj, ali da se potom vrati u SAD i nastupa na Letnjoj ligi za Roketse. Nakon toga mu je ideja da se ponovo vrati kući i brani boje državnog tima na Evropskom prvenstvu.

Mladi centar je oduševio u ruki sezoni. Upisao je 69 nastupa u dresu tima iz Teksasa i prosečno beležio 9,4 poena, uz 5,4 skokova, 2,4 asistencije i blokadu po meču. Nedavno je ubacio 27 poena Portlandu, što mu je i rekord u najjačoj konkurenciji na svetu. Jasno je da će biti veliko pojačanje za Tursku i važan adut Ergina Atamana.




tagovi

košarkaška reprezentacija TurskeErgin AtamanAlperen Šengun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara