Marko Belineli (©MN Press)
Marko Belineli (©MN Press)

Bankijeva filozofija na delu, Virtus deklasirao Monako i ubacio mu 16 trojki

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 20:58

Tim Saše Obradovića nije se snašao protiv baražne paljbe gostiju iz Bolonje

Šokantna, mada ne i neočekivana smena Serđa Skariola posle izjava o tome da mu je "uprava sastavila tim" donela je ekspresnu reakciju klupskog vrha čiji je izbor pao na Luku Bankija. Italijan je na klupu Virtusa stigao praktično dve sedmice uoči početka sezone i nije selektirao ekipu, ali se već posle dve utakmice u Evroligi vidi njegov pečat u igri. Čovek koji kao selektor Letonije gradi igru maksimalno oko šuta za tri poena - čime je ostvario istorijski uspeh na Mundobasketu - uspeo je da prenese taj pelcer, filozofiju na igru Virtusa što se savršeno oslikalo na pobedu u Monaku!

Ako je na premijeri sa tvrdim Žalgirisom pobeda izmakla u samoj završnici, sve je došlo na naplatu u Kneževini gde je Banki na najlepši način predstavio svoju trenersku mantru u Evroligi. Istinska šuterska klinika kojom je Virtus deklasirao Monako na njegovom terenu za konačnih 83:59 (23:15, 25:18, 22:15, 13:11).

Izabrane vesti

Malo ko u poslednjih godinu i kusur dana može da se pohvali činjenicom da je protiv Monaka u Kneževini dobio sve četiri deonice, Virtusu je i to pošlo od ruke. Tim Saše Obradovića se nikako nije snašao po baražnom paljbom gostiju sa Čizme i odigrao je da utakmicu daleko ispod svih očekivanja. Ne samo zbog 59 ubačenih poena, već i zbog činjenice da nije imao apsolutno nikakvo rešenje za šuterski savršeno veče protivnika. Doduše, pitanje je ko bi i mogao da odgovori na 16 dalekometnih hitaca uz više od 50 odsto uspešnosti...

Posle uvodnog odmeravanja snaga, Virtus je uveo susret u tok koji mu savršeno odgovara i učinio da se do kraja sve vrti samo oko gostujućih igrača. Kada je prešao dvocifrenu granicu, Virtus se praktično držao iznad sve do poslednjeg zvuka sirene upravo zahvaljujući vanserijskoj preciznosti. Kako je šut služio goste praktično ceo tok meča, a Monako bio napadački u kanalu, Obradovićev sastav nije ni mogao da se nada nečem boljem od onoga što se dogodilo.

Predvodnik Virtusove artiljerije bio je Džejlin Smit. Naturalizovani hrvatski reprezentativac već u prvom poluvremenu je pogodio sve tri trojke, jednu manje dao je Ife Lundberg, pa je do odlaska u svlačionicu italijanski tim imao već devet pogodaka sa distance. Istovremeno, Monako je ostao na 20 odsto preciznosti van linije 6,75 metara (2/10) i tek nešto više od 30 odsto iz igre.

U nastavku je maltene sve bilo identično kao u prvom delu. Virtus je nastavio da cepa mrežicu Monakovog koša, dok je domaćin ostao bez adekvatne reakcije. Da su na parketu bili Kemba Voker i Džordan Lojd, koji su i ovaj susret posmatrali u civilu jer se još oporavljaju od povreda kolena, odnosno donjeg dela leđa, Monako bi verovatno uspeo da reaguje bolje, ovako je ekipa koju su mnogi pred početak sezone videli kao jednog od favorita za prvo mesto otvorio takmičenje sa dva poraza.

Banki je na kraju uspeo i da lepo rasporedi minutažu i poene svojih igrača. Najefikasniji je bio Lundberg sa 14 poena, te po četiri skoka i asistencije. Marko Belineli je ubacio poen manje uz 3/6 sa distance, dok su Džejlin Smit i Toko Šengelija dodali po 12 poena, s tim da je hrvatski plejmejker imao 4/5 za tri! Ognjen Dobrić je odigrao svestranu partiju i dopisao devet poena (2/3 za tri), uz tri uhvaćene, dve podeljene i jednu ukradenu loptu za indeks 11 u manje od 21 minut na terenu.

Kod Monaka je 14 poena imao Majk Džejms, ali uz loše procente – 4/11 iz igre, 2/5 za tri, 4/9 sa linije slobodnih bacanja! On je ujedno bio jedini dvocifreni igrač u domaćim redovima. Devet poena imao je Metju Strazel, sedam su ubeležili Donta Hol i Donatas Motejunas kome je sredinom treće deonice stradala arkada posle nezgodnog sudara sa Brajantom Danstonom.


Monako je susret završio sa 4/22 za tri, ali i 17 ofanzivnih skokova, što na kraju nije značajno uticalo na konačni rasplet. Posebno jer je francuski šampion iz igre šutirao svega 29 odsto (21/64), na šta je još pribeležio 12 promašaja sa slobodnih bacanja (13/25)

Kneževi sledeći meč igraju u Beogradu protiv Crvene zvezde, u sredu od 20 časova. Tim Duška Ivanovića posle toga ide na noge upravo Virtusu u Bolonju, u petak od 20.30, čime se završava prvo duplo kolo Evrolige.

EVROLIGA, 2. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Real Madrid 80:103

/Tompson 20 - Jabusele 22/

Alba Berlin - Baskonija 86:91

/Šnajder 17 – Miler Mekintajer 17/

Asvel - Partizan Mozzart Bet 62:88

/F. Džekson 16 – Naneli 17/

Panatinaikos - Bajern Minhen 78:71

/Lesor 16 - Bolmaro 19/

Petak

Monako - Virtus 59:83

/Džejms 14 - Lundberg 14/

Žalgiris - Crvena zvezda 79:74

/Šmic 18 – Mitrović 16/

Olimpijakos - Barselona (U TOKU)

Valensija - Fenerbahče (U TOKU)



tagovi

EvroligaKK MonakoVirtus BolonjaMajk DžejmsDžejlin SmitTornike ŠengelijaIfe Lundberg

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara