Tomaš Satoranski (©Starsport)
Tomaš Satoranski (©Starsport)

Barsa u petoj brzini dolazi u Beograd: Jokubaitis se raspucao i ohladio šampiona Evrokupa

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.10.23. | 20:42

Vanja Marinković briljirao protiv Saragose, pobedu Baskonije potpisao sa pet trojki

Furiozno je Barselona otvorila novu sezonu Evrolige, dobila je dva tima koji pucaju na visok plasman - Efes i Olimpijakos. I potvrdila je da će i pored rezanja troškova i promene trenera i te kako biti konkurentna za trofeje. Kako domaće, tako i evropski. U elitnom klupskom takmičenju bila je poprilično sigurna, ali je na domaćem frontu tu i tamo bilo poteškoća.

Tek posle produžetka pokorila je Valensiju, nije glatko išlo ni protiv Andore, a jače od tri deonice katalonski klub mučila je Gran Kanarija. Prošlogodišnjeg šampiona Evrokupa ohladio je Rokas Jokubaitis, raspucao se litvanski bek u odlučujućoj deonici i prelomio utakmicu u korist gostiju, pa Blaugrana u Beograd na megdan Partizan Mozzart Betu stiže u odličnom raspoloženju - 83:73.

Izabrane vesti

Primorani su bili Katalonci da ubace u petu brzinu kako bi osvajački pohod na Kanarima bio uspešan. Rođeru Grimauu bilo je potrebno vreme da pronađe dobitnu kombinaciju, da neko od igrača odskoči i poveri mu najbitniju ulogu. Izdvojio se Rokas Jokubaitis u četvrtoj četvrtini, pogodio je za preokret i potom bio faktor odluke u dva vezana napada.

Litvanski organizator igre je komandovao Barseloninim napadom u odsudnim trenucima, isporučio je 14 poena i imao šest asistencija. Dirigovao je zajedno sa Tomašom Satoranskim, koji je jedanput manje saigrače spojio sa košem,a od dobrog protoka lopte profitirao je Aleks Abrines. Španski reprezentativac je ubacio dve bitne trojke u završnici i dalekometnom paljbom stavio tačku na priču o pobedi Gran Kanarije i neprijatnom iznenađenju za katalonski klub pred odlazak u Beograd.

Barselona je u usponu, igra osetno bolje u prethodnih desetak dana nego što je to bio slučaj na početku sezone kada je izgubila od Real Madrida bitku zatrofej Superkupa, a zatim i prvenstveni El Klasiko. To su ujedno i jedini porazi Rođera Grimaua otkako je došao na klupu Katalonaca.

Na dobrom putu je bila Gran Kanarija da meč makar uvede u neizvesnu završnicu, međutim, proradio je šut spoljnoj liniji Blaugrane. Trojkama i prodorima Rokasa Jokubaitisa gosti su napravili razliku, a veliki doprinos dali su i Vili Ernangomes i Đoel Para. Doprineli su sa 11 poena, Litvanac je dao 14, dok je kod domaćina prvi strelac bio argentinsko košarkaš Nikolas Brusino sa 18 poena. Nikola Kalinić je upisao dva poena, pet skokova i asistenciju.

Valensija je na jedvite jade slavila protiv Breogana (61:59) bez Stefana Jovića, a neugodno je bilo i po Baskoniju u Saragosi (85:80). Mark Smit je namučio učesnika Evrolige, dao je 22 poena i pogodio je tri trojke, ali Baski su imali podjednako ubitačno oružje u vidu Vanje Marinkovića. Srpski reprezentativac je meč završio sa 21 poenom i čak pet ubačenih dalekometnih hitaca.



tagovi

KK BarselonaKK Gran KanarijaACB liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara