Vanja Marinković sa saigračima iz Baskonije (Foto: Starsport)
Vanja Marinković sa saigračima iz Baskonije (Foto: Starsport)

Baskonija na tri pojačanja od formiranja rostera, Hauard i Marinković ostaju: Vanja je zadovoljan, kao i mi

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.07.23. | 13:11

Ostaje i Met Kostelo, najavljen dolazak talentovanog centra Kalife Diopa

Baskonija je u sezoni za nama igrala verovatno i najatraktivniju košarku u čitavoj Evropi. Puleni Đoana Penjaroje su uvek bili stava da daju koš više, to je rezultovalo spektakularnim mečevima, ali rezultati su izostali. Pokušaće tim iz Vitorije i to da popravi naredne sezone.

Izabrane vesti

"Pozitivan je utisak iz prethodne sezone. Glavni cilj je bio da vratimo publiku i probudimo uzbuđenje kod navijača, što smo uspeli kroz atraktivnu igru", istakao je sportski direktor Baskonije Feliks Fernandez u obraćanju medijima.

Naravno, dotakao se i stvaranja novog tima. Jasno je zašto je Penjaroja dobio poverenje, a angažovana su i prva pojačanja. Niko Manion i Nikos Rogavopulos su se obavezali na vernost klubu, dok je Dani Dijez potpisao novi ugovor. Sander Rajste, Tadas Sedekerskis i Majk Kocar su takođe pod ugovorima, a Fernandez je istakao da ostaju i tri važna igrača iz prethodne sezone - Markus Hauard, Met Kostelo i Vanja Marinković.

Hauard je bio pravo otkrovenje minule sezone. Kao debitant je u Evroligi bio najbolji trojkaš (88/241 za tri). Pokazao da poseduje fantastičan šut sa distance, a utisak je da može još i bolje da igra, jer mu je nedostajao kontinuitet, što je objašnjivo s ozbirom da se prvi put susreo sa evropskom košarkom.

"Markus ostaje u Vitoriji. Pokazao je želju da nastavi sa nama i biće jedan od stubova projekta", dodao je Fernandez.

Što se tiče srpskog reprezentativca, odigraće i treću sezonu u Vitoriji. Prošle je bio veoma dobar sa prosekom od 9,1 poena i 40,3 odsto preciznositi sa distance.

"Zadovoljan je, kao i mi sa njim", kratko je istakao Fernandez.

Za Kostela postojalo je interesovanje Makabija, ali i on ostaje kao jedan od najvažnijih igrača u svlačionici uz Hauarda i Marinkovića.

"Važan igrač, donosi mnogo svojim iskustvom kao jedan od starijih u ekipi".

Kada se sve sabere i oduzme, još četiri igrača bi trebalo da stignu u Vitoriju. Jedan od njih je i Kalifa Diop. Nije krio sportski direktor Baskonije da ga klub želi, čak i pored klauzule od 700.000 evra.

"Pratili smo ga. Mlad igrač koji ima mnogo prostora za napredak, ali trenutno je u drugom timu", nije hteo Fernandez baš u potpunosti da otvori karte.

Nekoliko igrača je već napustilo klub, počeviši od Stivena Inoka koji se preselio kod Nenada Čanka u Turk Telekom, a Baskonija se zvanično oprostila i od Maksa Hejdegera i Doltona Homesa. Ugovori su istekli i Rokasu Giedraitisu, Pjeriji Henriju i Arturu Kurucu. Darijus Tompson je pred promocijom u Anadolu Efesu.

Najbolji novajlija Evrolige prema glasovima ELPA, ali i prvi asistent elitnog takmičenja (6,7), zameniće Vasilija Micića koji odlazi put NBA.

"Imali smo želju da nastavimo zajedno, ali situacija na tržištu je dovela do domino efekta zbog igrača koji su otišli NBA. Igrao je brutalno kod nas, tako nešto nismo dugo videli u Fernando Buesa Areni. Pred njim je finansijski veoma zanimljiva prilika. Bio je ključni igrač u planovima za predstojeću sezonu, ali, život ide dalje", zaključio je Feliks Fernandez.


tagovi

Darijus TompsonMet KosteloMarkus HauardVanja MarinkovićBaskonijaKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara