Lukas Lekavičijus (©MN Press)
Lukas Lekavičijus (©MN Press)

Baskonija najveći gubitnik poslednjeg kola, Žalgirisu pripala drama u Minhenu

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.04.23. | 22:51

Barselona dobila rutinski Valensiju

Čekali su košarkaši Baskonije kao na iglama dobre vesti iz Minhena, ali su im stigle one koje nisu želeli da čuju - Žalgiris je dobio Bajern u drami poslednje utakmice prve faze i obezbedio prolaz u četvrtfinale. To direktno utiče na Baskoniju koja je postala najveći gubitnik završnice Evrolige i neće igrati u četvrtfinalu. Bez obzira na ovaj rasplet, ekipa Đoana Penjaroje je više zaslužila prolaz dalje od Žalgirisa...

Ekipa Kazisa Maksvitisa uspela je na kraju na mišiće da savlada Bajern (83:80) koji je igrao za čast, ali je na kraju ipak poklekao. Velike, možda i najveće zasluge za pobedu Žalgirisa idu na račun Lukasa Lekavičijusa koji je ubacio 12 od svojih 20 poena u poslednjih pet minuta utakmice.

Izabrane vesti

Ovim trijumfom Žalgiris je izbio na sedmo mesto i u četvrtfinalu ide na Barselonu, dok je Fenerbahče zbog slabijeg međusobnog skora sa litvanskim sastavom pada na osmo mesto i ukrstiće se sa prvoplasiranim Olimpijakosom u plej-ofu!

Utakmica je bila izuzetno napeta u završnici, posle velikog preokreta gostiju u trećoj četvrtini završenoj rezultatom 17:9. Na pet minuta do kraja susreta Bajern je vodio sa 63:62, a onda je Lekavičijus povezao sedam poena i vratio prednost gostima. Dok su navijači Žalgirisa slavili na tribinama, Bajern se potpuno vratio u život zahvaljujući šuterskoj minijaturi Andreasa Obsta, pa je tim iz Kaunasa na 28 sekundi do kraja imao samo poen prednosti (79:78).

Opet je u prvi plan iskočio Lekavičijus sa dva slobodna bacanja, Kori Volden je uzvratio istom merom, potom i Edgaras Ulanovas za konačnu pobedu Žalgirisa. Bajern je u odlučujućem napadu srljao, tačnije veliku grešku u proceni napravio je Kasijus Vinston, zbog čega dalje ide litvanski velikan.

Žalgirisu je pobedu uveličao Roland Smits sa 16 poena, Ulanovas je dopisao 12, a Dimša 10 poena. Kod domaćina 14 poena Voldena, Obst je dodao 12, a Vladimir Lučić 10 poena za 26 minuta, uz dva skoka, te po jednu asistenciju i ukradenu loptu. Ognjen Jaramaz je odigrao dvanaest i po minuta i za to vreme ubacio sedam poena, uz jednu uhvaćenu loptu.

Barselona je za kraj uspela rutinski da dobije Valensiju sa 85:71 (24:21, 27:25, 21:15, 13:10) i preskočila Real Madrid čime je preuzela drugu poziciju u poslednji čas! Sastav Šarunasa Jasikevičijusa sada ima skor 23-11 kao i Real, ali i bolji međusobni skor, pošto se poeni iz produžetka ne računaju...

Aleks Abrines je doprineo pobedi sa 15 poena, šest asistencija i tri skoka za indeks 23. Bio je izuzetnog šuterskog raspoloženja sa pet trojki iz sedam pokušaja. Nikola Mirotić je bio najefikasniji sa 18 poena, Jan Veseli je ubeležio 13 poena i šest skokova. Sertač Šanli je umalo stigao do dabl-dabla sa devet poena i osam uhvaćenih lopti. Goste je predvodio Džared Harper sa 14 poena.

Barselona je od rane faze utakmice preuzela potpunu kontrolu utakmice i stigla do dvocifrene razlike koja je dala mogućnost ekipi da diktira tempo. Gosti su se borili, ali nisu mogli do preokreta i onda su u poslednjoj deonici ostali bez goriva, pa je Barsa rutinski slavila.

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Fenerbahče 90:89 posle produžetka

/Kampaco 24 - Motli 27g fi

Alba Berlin - Asvel 88:71

/Olinde 12 - Fal 14/

Olimpijakos - Baskonija 86:78

/Vezenkov 23 - Hauard 29/

Makabi Tel Aviv - Real Madrid 100:96

/Braun 22 - Jabusele 25/

Virtus Bolonja - Olimpija Milano 89:84

/Heket 25 - Fojtman 19/

Petak

Anadolu Efes - Monako 87:72

/Plajs 21 - Makundu 16/

Barselona - Valensija 85:71

/Mirotić 18 - Harper 14/

Bajern Minhen - Žalgiris 80:83

/Volden 14 - Lekavičijus 20/

Partizan Mozzart Bet - Panatinaikos 83:81

/Egzum 18 - Bejkon 19/



tagovi

ŽalgirisBaskonijaKK BarselonaLukas LekavičijusEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara