Nikola Batum (©fiba.basketball)
Nikola Batum (©fiba.basketball)

Batumova supruga otkrila, Nikola se povlači posle Olimpijskih igara u Parizu

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.08.23. | 18:39

Ne samo iz reprezentacije

Priprema se Nikola Batum da sa reprezentacijom Francuske napadne medalju na Svetskom prvenstvu. Biće mu to pretposlednji turnir u dresu sa državnim grbom, pošto nakon Olimpijskih igara naredne godine u Parizu planira da odsvira kraj. Još ranije je najavio da će se nakon toga povući iz reprezentacije, a njegova supruga je otkrila da je rešio i da okači patike o klin.

Izabrane vesti

"Niko je odlučio da okonča karijeru (NBA i reprezentativnu) nakon Olimpijskih igara, tako da će mu ovo biti poslednja sezona sa Klipersima", istakla je Oreli Batum na društvenim mrežama, prvi preneo francuski BeBasket.

I njene reči se poklapaju i sa trenutnim statusom 34-godišnjem krilnog košarkaša, s obzirom da mu je ostalo još godinu dana saradnje u ugovoru sa Los Anđeles Klipersima. Prošlog leta je potpisao dvogodišnju saradnju tešku 22.000.000 dolara.

Dakle, izgleda da jednoj velikoj karijeri bliži se kraj. Imaće priliku da stavi tačku na veličanstven način - u pohodu na drugu olimpijsku medalju i to u domovini.

Košarka mu je u krvi. Otac mu je bio profesionalni igrač u Francuskoj, sve dok 1991. nije iznenada preminuo na terenu od aneurizme, Nikola je sa samo dve i po godine bio na tribinama u društvu majke.

Nakon što je počeo i on ozbiljnije da se bavi košarkom, vrlo brzo je postalo jasno da mu se smeši velika karijera. Bio je smatran jednim od najtalentovanijih igrača u Evropi, briljirao na Najki Hup Samitu 2007, a profesionalac je postao u Le Manu 2006.

Dve godine kasnije izabran je kao 25. pik na NBA draftu, a prvih sedam godina s druge strane Atlantika proveo je u redovima Portland Trejl Blejzersa. Kratko je igrao za Nansi tokom lokauta, a od 2015. do 2020. je branio boje Šarlot Hornetsa. Potom je prešao u Kliperse, u kojima će izgleda okončati karijeru.

Iza sebe ima 993 nastupa u ligaškom delu sezone i prosek od 10,7 poena, pet skokova i 3,4 asistencije. Odigrao je i 63 utakmice u plej-ofu, uz prosek od 9,2 poena, 4,7 skokova i 2,3 asistencije.

Sa reprezentacijom Francuske Batum je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013, srebro 2011. u Litvaniji i bronzu 2015. u Francuskoj. Ima i dve bronze za Svetskih prvenstava (2014, 2019), kao i srebro sa minulih Olimpijskih igara u Tokiju.


tagovi

Nikola BatumLos Anđeles KlipersMundobasket 2023

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara