Košarkašica Belgije Žuli Vanlo (©fiba.basketball)
Košarkašica Belgije Žuli Vanlo (©fiba.basketball)

Belgijanke nastavile da grabe ka zlatu, u finalu protiv Špankinja

Vreme čitanja: 2min | sub. 24.06.23. | 22:42

Gotovi su polufinalni dueli Evrobasketa za dame, Francuska i Mađarska će se boriti za bronzu

Dominira Belgija čitavom turnirom, deklasirala je Srbiju u četvrtfinalu i zakazala polufinale sa Francuskom. Vodila je većim delom susreta, uspele su Sandrin Gruda i drugarice da svedu meč na jedan posed u poslednjim trenucima, ali su Belgijanke izdržale i slavile 67:63.

Za zlato će se boriti sa Španijom, koja je prethodno savladala Mađarsku 69:60, a finale je na programu u nedelju od 20.00 u dvorani Stožice, u Ljubljani. Špankinje je predvodila neverovatna Alba Torens sa 27 poena.

Izabrane vesti

Furizonom serijom u finišu prve četvrtine, Belgijanke su stekle veliki prednost pred prvi odmor (18:8). Vratile su se Francuskinje u narednoj deonici, ali ponovo je završnica pripala Belgiji, koja je posle 20 minuta vodila 44:30.

Držale su Ema Meseman i drugarice stvari pod kontrolom tokom treće četvrtine, ali su Gruda, Aleksija Šarteru i ostale francuske reprezentativke pokazale da se neće predati. Ušlo se u odlučujućio period sa 54:46 na semaforu, nakratko je i u par navrata Belgija ponovo imala dvocifrenu prednost u poslednjih 10 minuta, ali korak po korak, Francuska je topila minus.

Nakon pogotka Marijem Badijane se u poslednji minut ušlo sa samo dva poena razlike. Usledila je serije grešaka Francuskinja i promašaja Belgijanki. Imala je Francuska napad za izjednačenje ili preokret u poslednjih 10 sekundi, ali je Kjara Linskens ukrala loptu nakon lošeg pasa Marin Fatu, Žuli Alemon je iznudila prekršaj i sa linije penala stavila tačku.

Najbolja igračica dosadašnjeg toka turnira, Meseman, predvodila je i ovoga puta Belgiju sa 24 poena, šest skokova i pet asistencija za indeks 28. Ispratile su je Žuli Vanlo sa 18 i Alemon sa 10 poena.

Kod Francuske, 17 poena postigla je iskusna Sandrin Gruda, dok je dvocifrena sa 13 bila i Šatero.



tagovi

Evrobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara