Diandre Ejton (AFP)
Diandre Ejton (AFP)

Bio je prvi pik 2018, a sada je razočaran što još nije potpisao maksimalac kao Dončić, Jang, Porter...

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.10.21. | 11:31

Deandre Ejton i pored odličnih igara u plej-ofu nema na stolu ponudu Finiksa koja bi ga zadovoljila

Šej Gildžes Aleksander je 6. avgusta produžio ugovor sa Oklahomom Siti na pet godina za 172.550.000 dolara, koliku sumu je Atlanta dala Treju Jangu istog dana, a Denver Majklu Porteru 29. septembra. Dalas je pak 10. avgusta "zaključao" Luku Dončića za supermaksimalnih 207.060.000 u istom vremenskom perodu, odnosno od 2022. do 2027. godine.

Ali Finiks to još nije uradio sa Deandreom Ejtonom, prvim pikom sa drafta 2018. godine na kojem su izabrana i pomenuta četvorica. Kako je ESPN pisao, pregovori su ušli u ćorsokak i pitanje je da li će momak sa Bahama potpisati novi ugovor do 18. oktobra kada ističe rok za produžetak saradnje sa igračima kojima je ostala još jedna sezona četvorogodišnjeg ruki ugovora.

Izabrane vesti

Ukoliko ne bi došlo do dogovora, Ejton bi sledećeg leta postao ograničeno slobodan igrač, što niko nije očekivao pre početka prlalaznog roka, posebno ne Finiks, ali ni on.

"Volim Finiks, ali zaista sam razočaran što još nismo postigli dogovor. Bili smo na dve pobede do titule i zaista želim da budem poštovan, da budem iskren. Poštujte me kao što drugi timovi poštuju moje vršnjake", prvi put je Ejton javno progovorio o mogućnosti da do 18. oktobra ne stavi jedan od najvažnijih autograma u karijeri

Ne zna da li će biti novih razgovora do tada, ostavljajući agentima da završe posao.

"Dopustiću im (Sansima) da to reše na najprofesionalniji mogući način i samo da kontrolišu ono što ja mogu da kontrolišem", dodao je mladi centar po čijim rečima je jasno da mu Sansi u prvom momentu nisu ponudili maksimalu koju, pojedini smatraju, još nije zavredneo.

Niko mu ne spori da je bio prvi pik, niti da je imao odlična izdanja, ali do sada je bio u senci pomenutih vršnjaka.

S druge strane, tačno je prošle sezone nije bio konstantan, ali uzleteo je kada je to bilo najvažnije - u plej-ofu. Iako se prihvatio uloge manje nego što bi većina pristala s njegovim talentom, na putu do finala bio u tri najbolja centra Lige. Odlično je parirao Entoniju Dejvisu i Lejkersima, zatim MVP-ju ligaškog dela Nikoli Jokiću i Denveru. A u velikom finalu je odradio dobar posao koliko je mogao protiv MVP-ija završne serije Janisa Adetokumba.

Uz sve to, Ejton je tek jedan od osmorice igrača u istoriji lige koji je do 22. godine ostvario prosek od najmanje 15 poena i 10 skokova u postsezoni. Takođe, sa 260 skokova u plej-ofu postavio je rekord za igrače mlađe od 23 godine.

Kako mediji iz Arizone navode, njegova postsezona je četvrta najbolja u realnim procentima šuta sa 67,4 odsto uspešnosti otkad je uveden taj parametar.

Ukoliko Ejton u predstojećoj sezoni ponovi te brojke, ili im bude bar blizu, a ne bude imao ugovor sq Finiksom, nema sumnje da će sledećeg leta biti pozamašan broj ekipa spremnih da mu ponude maksimalu, na šta će Sansi u teoriji imati pravo da odgovore. Ipak, pitanje da li će moći tada ako to ne urade sada...


tagovi

Deandre EjtonFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara