Stefan Birčević (© Cluj)
Stefan Birčević (© Cluj)

Birčević osvojio sve u Rumuniji: Ovde klubovi imaju veće budžete od pola ABA lige

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.02.23. | 16:53

Nekadašnji košarkaš Partizan Mozzart Beta osvojio Kup Rumunije u dresu Kluža

Drugu sezonu već nekadašnji reprezentativac Srbije Stefan Birčević provodi u Rumuniji. Daleko od očiju šire košarkaške javnosti, ali u dresu Kluža nastavlja da osvaja trofeje. Prošle sezone je bio nacionalni šampion u LNBM Mozzart Bet ligi, a sada je osvojio i Kup.

Izabrane vesti

"Sada sam sve zaokružio, prošle godine mi je izmakao Kup, ali smo to sada ispravili. Čak smo iznenađujuće lako došli do dve pobede", priča Stefan Birčević za Mozzart Sport dan posle nad Oradeom u finalu (78:65). Srbin je ubacio 11 poena na toj utakmici.

Nastavlja u istom tonu.

"Čudna su pravila u Kupu Rumunije. Mladi domaći igrač mora da igra svih 40 minuta uz još jednog Rumuna, ali odradili smo posao. Sada se prebacujemo na nacionalni šampiona koji je obaveza da osvojimo".

Iako ovdašnja javnost malo šta zna o klubovima u Rumuniji, Birčević objašnjava da je sve u velikom porstu.

"Nekoliko klubova gradi nove hale, ozbiljne hale. Uključujući i nas. Ulažu se velike pare, sada je pitanje koliko će to da ih drži, ali verujte ovde su budžeti klubova veći nego kod pola klubova u ABA lige, ako ne i dve trećine. Dosta je i našim momaka ovde koji igraju ozbiljnu ulogu u timovima. Rastu ambicije iz sezonu u sezonu".

Kluž je prošle godine napravio sjajne rezultate i na međunarodnoj sceni. Bili su deo FIBA lige šampiona, a sada su se prebacili u Evrokup.

"Ostale su teoretske šanse da prođemo u narednu rundu, ali sami smo krivi. Izgubili smo sigurno pet ili šest egal utakmica koje smo mogli da rešimo u svoju korist i onda bi stvari bile drugačije. Ali dobro, pokazali smo da možemo da se nadmećemo i na tom nivou."

Kao nekadašnji igrač Partizan Mozzart Beta, Birčević pomno prati dešavanja u nekadašnjem klubu koji se i sam.

"Realno je u petak finale pre finala, teško je tu prognozirati bilo šta. Naravno navijaću za Partizan, ali biće baš teško. Zvezda sada ima Kampaca koji donosi kvalitet, sigurno će biti uzbudljivo".

Sa crno-belima ima jedan trofej i to baš Kup Radivoja Koraća kada je na klupi sedeo Andrea Trinkijeri.

"Nikada neću zaboraviti tu sezonu i godinu 2020. igrali smo fantastičnu košarku. Sve smo pobeđivali, osvojili smo i Kup. Vrata su nam se otvorila da uđemo u Evroligi na pravi način, ali eto.. sve je prekinuto i nismo imali priliku. Taj turnir nikada neću zaboraviti", završava Birčević razgovor za naš portal.


tagovi

Stefan Birčević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara