Alen Ajverson (AFP)
Alen Ajverson (AFP)

Bivši GM Siksersa: Krili smo dres od Ajversona da ne bi igrao povređen

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.04.21. | 17:07

"Ništa nije moglo da ga zadrži da izađe na teren, čak ni povrede"

Bilo je igrača, ne baš mnogo boljih od njega u NBA istoriji. Međutim, ko ga je gledao bar jednom uživo mogao je odmah da shvati sa kolikom strašću se, uz ogromno znanje, Alen Ajverson predavao košarci. Dao je sve da Filadelfija postane NBA šampion. Stigla je samo do finala 2001. godine u kome je i pored njegovih fantastičnih partija (prosek 35,6 poena) nije mogla protiv Lejkersa Kobija Brajanta i Šakila O'Nila (1-4).

Ali, nikada se nije predavao, čak ni kada je bio povređen. Zato i danas kada se u Filadelfiji pomene Ajversonovo ime svi "stanu mirno" iz poštovanja prema jednom od najvećih igrača Siksersa ikada, dok se dres sa njegovom trojkom viori u vrhu hale pored dvojke Mozesa Melouna, šestice Doktor Džeja, 13-ce Vilta Čembrlena, 34-ke Čarlsa Barklija, desetke Morisa Čiksa, četvorke Dolfa Šejsa, 15-ce Hal Grira, 24-ke Bobija Džonsa i 32-ke Bila Kaningema, koji su kao i on, redom stanovnci Kuće slavnih u Spingfildu.

Izabrane vesti

"Nije moglo ništa da ga zadrži da izađe na teren. Čak ni povrede. Morali smo da krijemo od njega dres samo da ga spasimo da ne igra i pogorša povredu. Došao bi u svlačionicu da traži dres koji smo zaključali da bismo ga odgovorili od igranja. Jednom je u Njujorku pronašao dres, ali nije imao patike. Pokušavao je da pošalje dečaka koji skuplja lopte da ode u obližnji Footlocker. Rekao mu je: Samo mi donesi par Ribok patika da mogu da igram. Zatim se obratio jednom službeniku dvorane rečima "koji broj nosiš, samo mi daj te patike", jer je želeo da igra po svaku cenu", ispričao je bivši generalni menadžer, kasnije i predsednik Filadelfije Bili Metju King.

(2,50) Dalas (13,0) Filadelfija (1,65)

A šta misli sam Ajverson, ko je najbolji ikada?

"Najbolji od najboljih su Majkl Džordan i Kobi Brajant. Ne možete da razgovarate o košarci, a da ne pomenete Brajanta. Jednostavno ne mogu da ne uvrstim Kobija na košarkašku goru Rašmor", slikovito je Ajverson uporedio dva velika košarkaška simbola sa simbolima veka i po američke istorije, odnosno predsednicima SAD Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna čiji su likovi isklesani na pomentoj planini u Južnoj Dakoti.


tagovi

Alen AjversonFiladelfija SeventisiksersKobi BrajantMajkl Džordan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara