Nikola Radičević i Petar Popović (©MN Press)
Nikola Radičević i Petar Popović (©MN Press)

Blažič trojkom izborio produžetak, Felis dve sekunde pre kraja ugasio Cedevitu! Čanak odbranio Ankaru od Budućnosti

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.10.23. | 21:11

Mekinli Rajt propustio priliku da Podgoričanima u završnici donese izjednačenje, potencijalno i da produži utakmicu…

Početak nije obećavajuć, posle dva kola klubovi iz regiona imaju jednu pobedu u Evrokupu. Budućnost je trijumfalno krenula u novu sezonu, dobila je Lijetkabelis u “Morači”, ali je u Turskoj udarila u zid. Nenad Čanak se iz litvanskog kluba preselio u Malu Aziju, preuzeo je Turk Telekom i sa vicešampionom Evrokupa iz prethodne sezone uspeo da slomi žilave Podgorčane i odbrani Ankaru – 79:77.

Mekinli Rajt je propustio priliku da Podgoričanima u završnici donese izjednačenje i meč odvede u produžetak, ali nije Jaka Blažič u Ljubljani. Povratnik u Cedevita Olimpiju je ubacio trojku 15 sekundi pre kraja osnovnog dela, dao nadu slovenačkom klubu da može da sruši Huventud i dođe do prve pobede, međutim, u dodatnih pet minuta Andres Felis je ugasio domaćina! Tim Simonea Pjaniđanija je bio pred pobedom posle poena Džastina Kobsa, a onda se košarkaš iz Dominikane digao i pogodio za pobedu – 76:76, posle produžetka 88:87.

Izabrane vesti

Turk Telekom je igrao finale Evrokupa prošle sezone, nadao se i da će dobiti specijalnu pozivnicu Evrolige kada su u Gran Kanariji odlučili da ostanu tu gde su i ne prelaze na viši nivo, jer bi to predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za klub. Ipak, stastav Evrolige ostao je nepromenjen, a Turci su ostali bez najkorisnijeg igrača takmičenja – Džerijana Grenta.

Promene u timu odrazile su se na rezultate, nije najbolje Turk Telekom otvorio novu evropsku sezonu. Poražen je na gostovanju Klužu i neophodna mu je bila pobeda protiv Budućnosti kako se u klubu ne bi javilo nezadovoljstvo. Gotovo ceo meč tim iz Ankare je vodio, veći deo susreta imao i dvocifrenu prednost zahvaljujući Džejlenu Adamsu i Džejmsu Palmeru, međutim, opustio se domaćin u poslednjoj deonici i umalo sebi zagorčao život.

Amerikanci iz redova Budućnosti su se “upalili”, počeli su da pogađaju Kolbi Ros i Brendon Pol, ali i Petar Popović i Aleksa Ilić. I očas posla prednost Turk Telekoma je nestala. Imao je Mekinli Rajt priliku da donese produžetak Podgoričanima, ali je osmi put promašio za dva. Ostao je na 14 poena, Brendon Pol je ubacio 19, i to su bili jedini dvocifreni kod crnogorskog predstavnika, dok je u redovima Turk Telekoma listu strelaca predvodio Džejlen Adams sa 18 poena. Džejms Palmer je u pobedničkom timu dodao 16, a Tajron Valas i Stiven Enoh po 14.

Pre tri dana Crvena zvezda je u Areni pregazila Cedevita Olimpiju, dominirali su Šabaz Nejpir i Nemanja Nedović, razlika je išla i do 50! Slovenački klub nije bio konkurentan u Beogradu, no debakl nije ostavio posledice. Brzopotezno su zaboravili bolan poraz i nije mnogo nedostajalo da Huventud bace na kolena u “Stožicama”.

Cedevita Olimpiju su delile sekunde. Praktično jedan dobra odbrana. Ataman što je Džastin Kobs doveo ekipu pred trijumf, iskoristio je Karles Duran poslednji tajm-aut i dobio ono što je želeo – koš za pobedu. Izmigoljio se Andres Felis i dve sekunde pre kraja zamrsio mrežicu, pa je klub iz Badalone izbegao još jedan poraz u dramatičnoj završnici. Prethodno je Bešiktaš trijumfovao sa pola koša razlike posle produžetka.

Istina, moglo je i da ne bude drame u Ljubljani. Španski tim je veći deo četvrtog perioda kontrolisao dešavanja, imao je prednost i sve je prokockao. Jaki Blažiču se usijala ruka, nije morao više samo Džastin Kobs da vuče. Slovenački reprezentativac ga je rasteretio, dao bitne šuteve, čak i onaj najvažniji – za izjednačenje i dodatnih pet minuta. Meč je završio sa 24 poena i sedam skokova, dok je Amerikanac bio na učinku od 28 poena i po četiri skoka i asistencije.

Nikola Radičević pored Džastina Kobsa gotovo da nije igrao. Prvi strelac i organizator igre proveo je na terenu preko 40 minuta, tek sporadično je izlazio da udahne vazduh. Simone Pjaniđani je minimalno koristio srpskog plejmejkera, dao mu je šest minuta i za to vreme Radičević je bio polovičan sa linije penala. Kod Huventuda je briljirao veteran Dešon Tomas sa 23 poena, Vladimir Brodzijanski je imao 19 poena i osma skokova, a junak Andres Felis je punio sve kolone – 12 poena, tri uhvaćene lopte i po pet asistencija i ukradenih.

Kluž ima početak iz snova u Evrokupu – dva od dva. Prvo je zaustavio Turk Telekom, da bi na gostovanju Šlonksu potvrdio da trijumf na startu nije nikakva slučajnost – 70:67. Izvrsno igra rumunski klub u uvodnim mesecima sezone, još ne zna za poraz. Udarni tandem Kluža u Poljskoj činili su igrači koji su prošli kroz ABA ligi – Di Džej Sili i Andrija Stipanović.

Američki bek je upisao 24 poena, po pet skokova i ukradenih lopti, te dve asistencije, a hrvatski centar 14 poena. Međutim, uloga junaka pripala je Ediju Džerelu i Brajsu Džounsu. U poslednjih pola minuta preokrenuli su rezultata. Dvojica igrača koji su nastupali za Partizan Mozzart Bet imali su solidne role u ekipi Olivera Vidina. Blizu dabl-dabl učinka bio je Dušan Miletić, imao je osam skokova i šest poena. Poenterski gledano Artjom Parahunski je bio na identičnom nivou, a takođe je uhvatio šest lopti pod obručima.

EVROKUP – 2. KOLO:

Sreda

Cedevita Olimpija – Huventud 76:76, posle produžetka 87:88

/Kobs 28 – Tomas 23/

Turk Telekom – Budućnost 79:77

/Adams 18 – Pol 19/

Šlonsk – Kluž 67:70

/Niziol 18 – Sili 24/

Venecija – Pariz 75:81

/Sims 28 – Šorts 18/

Gran Kanarija – Ulm (u toku)



tagovi

EvrokupCedevita OlimpijaKK Budućnost PodgoricaHuventudKK Turk Telekom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara