Bord Evrolige na mukama: Šta uraditi s "ruskim" novcem?

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.03.22. | 10:45

Elitno evropsko takmičenje poništilo pobede CSKA, Zenita i Uniksa, ali da li i kome preusmeriti njihove prihode od trijumfa...

Evroliga je u utorak donela konačnu odluku da (zbog rata u Ukrajini) suspenduje rezultate ruskih klubova u takmičenjima pod kancelarijom iz Barselone. Ali, muke su ostale. Ne male. Prva je šta i kako da se radi sa novcem koji su zaradili CSKA, Zenit i Uniks na osnovu pobeda, a koji bi trebalo da im bude isplaćen polovinom aprila.

Naime, prema ugovoru Evrolige i svih učesnika, svaka pobeda u ligaškoj fazi vrednovana je 37.000 evra neto (u plej-ofu 70.000), što znači da su Zenit (14 pobeda), CSKA (14) i Uniks (13) do momenta "proterivanja" zaradili 1.517.000 evra. Tako bar stoji na papiru. A sada, pošto bi isplata trebalo da bude polovinom sledećeg meseca, postavlja se pitanje da li će je biti i na koji način, s obzirom na uvedene sankcije. Izgovor za izbegavanje plaćanja mogao bi da leži u isključenju iz takmičenja (potpuno je svejedno da li se to naziva suspenzijom ili zamrzavanjem statusa), jer sa isključenjem prestaju sve obaveze, pa i novčane.

Izabrane vesti

Međutim, to isključenje otvorilo bi pitanje šta je sa porazima Rusa koji su "doneli" ostalim ekipama? A nije baš da ih nije bilo ove godine. Takođe, postavlja se i pitanje šta sa novcem koji bi ruski timovi trebalo da dobiju po drugim osnovama (plasmana, marketinga...)?

Drugi problem mogao bi da predstavlja dvostruki aršin oko (raskidanja) sponzorstava Evrolige sa ruskim kompanijama. Podsećanja radi, već u prvim danima ratnih dejstava u Ukrajini Evroliga se javno odrekla VTB banke, odnosno saopštila je da je "do daljeg zamrznula marketinško partnerstvo sa VTB bankom zbog rata koji je pokrenula Ruska Federacija u Ukrajini".

Ali, nije se oglasila povodom premijum partnera Vinlajn, niti oficijelnog partnera Fedkoma. Obe kompanije su u ruskim rukama, dok je oligarh i vlasnik Fedkoma, Aleksej Fedoričev (ne nalazi se na listi sankcionisanih biznismena), od prošlog leta većinski vlasnik, a od januara predsednik Monaka kome je ovo debitantska sezona u Evroligi.

Dakle, situacija oko isključenja ruskih klubova zamršenija je nego što se činilo na prvi pogled kada su evroligaši i to ne baš ogromnom većinom sekli preko kolena i suspendovali Ruse, među kojima je, nije zgoreg podsetiti se, i jedan suvlasnik takmičenja - CSKA - koji nije napravio nijedan pravni problem zbog koga bi bio izbačen iz svoje firme što mu daje pravo da pokrene sudsku parnicu.

Zbog svega toga Bord Evrolige kako nezvanično Mozzart Sport saznaje, odugovlači kada je u pitanju dogovor oko raspodele pomenutog novca, jer mora da bude vrlo oprezan u konačnim zaključcima, tačnije odlukama, kako posledice ne bi bile (pre)skupe. U milionima evra.

Ovde treba napomenuti da sami klubovi/vlasnici već mesecima ne mogu da pronađu naslednika Đordiju Bertomeu na poziciji predsednika s koje će, bar tako je rečeno, otići 30. juna. A "rusko pitanje" je samo po sebi mnogo komplikovanije.


tagovi

EvroligaUNIKSKK CSKA MoskvaKK Zenit

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara