Adis Bećiragić (©Reuters)
Adis Bećiragić (©Reuters)

Bosna i Hercegovina desetkovana na Mađarsku, Bećiragić: Samo publika može da nam pomogne

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.11.22. | 10:52

Kvalifikacije za Mundobasket: Zmajevi u sarajevskoj Skadarliji biju bitku za planetani šampionat

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pred košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je jako važan meč. Sudeći po stanju na tabeli, možda i ključni. Zmajevi će u trećoj rundi kvalifikacija, u sarajevskoj Skenderiji večeras (20.00) ugostiti Mađarsku.

Izabrane vesti

Posle nezaboravnog trijumfa nad Francuzima, pa potom solidno odrađenog Evrobasketa, BIH će pokušati da napravi novi dobar rezultat i tako korak bliže priđe plasmanu na Mundobasket. Trenutno, Zmajevi su na četvrtom mestu Grupe K sa polovičnim učinkom iz osam utakmica, isto kao i večerašnji rival. S obzirom na okršaje preostalih rivala u ovoj grupi Litvanija – Francuska te Češka – Crna Gora, moglo bi se desiti da eventualnim trijumfom BiH napravi značajan pomak i na tabeli, što bi svakako mnogo značilo pred sam finiš ovih kvalifikacija.

Poznato je da u ovom prozoru većina evropskih selekcija neće moći računati na najbolje igrače, a ista sudbina čeka i Bosnu i Hercegovinu. Već od ranije se zna da u novembarskom ciklusu neće biti Jusufa Nurkića i Džanana Muse, ali ono što je zadesilo Zmajeve definitivno mnogo brine od očekivanog izostanka pomenutog dvojca. Ionako skraćen roster igrača, biće dodatno oslabljen pošto definitivno neće biti kapitena Miralema Halilovića, koji se povredio krajem oktobra u utakmici francuskog kupa.

20.00: (2,10) BIH (14,00) Mađarska (1,80)

Takođe, definitivno neće biti ni Emira Sulejmanovića i Edina Atića, dok je plejmejker Džon Roberson pod znakom pitanja. Dakle, skoro cela početna petorka neće biti u rosteru, pa je pitanje kako će i koliko improvizovati selektor Adis Bećiragić, čiji je mandat na selektorskoj poziciji počeo sasvim solidno.

Sulejmanović je imao utakmicu kad smo se trebali skupiti i povredio se. Poslao je medicinski raport koji kaže da ne može raditi ništa sedam dana. To nas je potreslo jer inače na tim pozicijama 5 i 4 imamo nedostataka. Kad smo već to svarili, onda je Edin Atić rekao da ima povredu već dva meseca i da je došao da pokuša da igra. Međutim, sinoć je javio da su bolovi u ruci toliko veliki da neće moći da igra. Imao je sastanak s medicinskim timom i dato mu je do znanja da, ako ne može da igra, da je to subjektivan osećaj. Odlučio je da ne može igrati. Džon Roberson se isto malo povredio, juče je išao kod doktora, odradio je magnet i ultrazvuk i očekujem da će on biti s nama”, rekao je Bećiragić te dodao za kim od povređenih igrača najviše žali:

Imamo pet igrača koji neće biti tu, a koji su bili na EP, dok je Roberson upitan. Ovakve situacije pozitivno utiču na ekipu. Samo je pitanje koliki je kapacitet ovih igrača koji će da zamene Atića, Musu i ostale. Mislim da će nas to naterati da igramo mnogo jače, agresivnije i s većom motivacijom. No, treba i kvalitet. To je jedna stvar koja se pokazuje na terenu kada se igra. Nadam se da će neko izroniti tu jer ovakve situacije izrode heroje. Možda se neko naljuti, ali ja mislim da je Miralem Halilović stub ove ekipe. On je i duhovno i fizički stub ekipe i njegov nedostatak mi je najteži. Kad smo videli da nema te naše kičme, ja sam rekao da je jedina šansa ogromna podrška publike. Teško je igrati ovde. Ova dvorana ima nešto. Pozivam sve da dođu sa svešću da smo potkresani određenim talentom i navikom koju je imala ekipa 4-5 godina. Uvijek smo imali taj čudan inat i nadam se da će ovaj put opet proraditi”, dodao je Bećiragić.

Definitivno, sa i bez ovih pomenutih igrača BiH nije ista ekipa. Jer su praktično svi oni bili jedni od nosilaca igra na prethodnom Evrobasketu. Dovoljno za veliku brigu, ali daleko od toga da su se Zmajevi unapred predali. Mađari nisu rival koji uliva strah u kosti. Pogotovo, kada nema prve zvezde Adama Hange. A to će sada biti slučaj. Mađarska je u jako lošoj formi, Izabranici selektora Stojana Ivkovića su vezali pet poraza. Poslednji put sastali su se na minulom Evrobasketu, a tada je uspešnija bila BiH rezultatom 95:85.

Uprkos izostanku najboljeg igrača Mađara, selektor BiH Adis Bećiragić je upozorio na maksimalnu odgovornost i disciplinu u igri

Znamo da neće biti Hange i da je to otprilike ista ekipa. Svesno smo tada ušli u utakmicu s Mađarskom znajući da ćemo probiti njihove sisteme napada. Njima to nije bilo toliko ni važno jer oni najbolje igraju u zadnjih šest sekundi. Znali smo da moramo igrati odbranu do zadnje sekunde jer su tada najopasniji. Dobro smo razbiijali te kretnje, ali dolazi do izražaja njihov talenat jer su dobri u igri jedan na jedan. To rade uvek u zadnjih šest sekundi napada, kada odbrana i pada. Pokušaćemo se i ovaj put koncentrisati na to. Hopkins će praviti probleme, ali imamo planove”, rekao je Bećiragić.

Posle Mađara, BiH već za tri dana očekuje nova teška utakmica. Ovaj put, sledi gostovanje Francuskoj posle čega će se znači rasplet oko odlaska na Mundobasket.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

EVROPSKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Petak

13.00: (1,60) Izrael (14,5) Slovenija (2,55)

18.00: (1,60) Grčka (14,5) Letonija (2,55)

18.05: (3,90) Estonija (16,0) Švedska (1,30)

18.15: (2,10) Češka (14,0) Crna Gora (1,80)

18.30: (2,10) Litvanija (14,0) Francuska (1,60)

19.00: (1,35) Nemačka (16,0) Finska (3,50)

19.00: (2,70) Holandija (14,5) Ukrajina (1,55)

19.00: (1,55) Turska (14,5) Belgija (2,70)

20.00: (2,10) BIH (14,00) Mađarska (1,80)

20.00: (7,50) Velika Britanija (23,0) Srbija (1,10)

20.35: (2,70) Island (14,5) Gruzija (1,55)

21.00: (1,80) Italija (14,5) Španija (2,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mundobasket 2023Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija BiHkošarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara