Detalj sa utakmice (©MN Press)
Detalj sa utakmice (©MN Press)

Božanske sile izbacile Vilbekinov šut iz koša i dale Srbiji veliku pobedu!

Vreme čitanja: 8min | pon. 14.11.22. | 21:52

Završnica na nož u kojoj smo jedva preživeli, ali smo uspeli u onom što smo želeli

Drhtali smo do poslednjeg zvuka sirene, parabola Skotija Vilbekina je imala dobru putanju, ali su se umešale božanske sile i sprečile da lopta prođe kroz obruč! U završnici na nož i posle dva sata hoda po ivici žileta Srbija je savladala Tursku sa minimalnih 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22) i došla u predvorje Munodbasketa! Ako još Grci dobiju Belgiju, biće na potrebna samo još jedna recka do kraja kako bismo definitivno obezbedili plasman na završnicu planetarne smotre...

Ovo je bilo veče u kojoj Srbija nije smela da izgubi! Zbog daljih planova u kvalifikacijama, zbog Vasilija Micića zbog čijeg se statusa digla ogromna prašina u danima pred utakmicu, zbog starih dugova Turaka koje još naplaćujemo. I uspeli smo! Decenijski niz se nastavlja...

Izabrane vesti

Partiju karijere odigrao je Dušan Ristić sa 16 poena i četiri trojke bez promašenog šuta, od čega su tri došle u poslednjim minutima kada niko drugi nije imao nikakvo valjano rešenje. Momak iz Novog Sada potvrdio je fantastičnu formu iz Fuenlabrade i preneo je na dve važne utakmice za Srbiju u kvalifikacijama i ne bi bilo pogrešno reći da je on individualno možda i najzaslužniji što smo upisali još dve recke. Najefikasniji je ipak bio Marko Gudurić čiji se dolazak u reprezentaciju maksimalno isplatio! Ako nas je njegov klupski saigrač Skoti Vilbekin "hladio" sa upornim pogocima, odnosno 16 od 22 poena koliko je ubacio u drugom delu, Gudurić je bio njegova kontrateža. Hladnokrvno, iskusno, efikasno! Pogurao je zajedno sa Ristićem Srbiju na prag overavanja karte za Japan, Indoneziju i Filipine i učinio da Turci ipak ne uzmu večeras pobedu.

Kakvu su samo odbranu odigrali kapiten Vladimir Lučić na Vilbekinu u tom poslednjem napadu koji je mogao lako da ode i na drugu stranu. Bespoštedno se potrošio kapiten Srbije i sprečio najboljeg igrača Turske da poentira i zagorča nam život pred završne dve utakmice kvalifikacija, čime je nivelisao slabo šutersko veče. Ognjen Dobrić je ponudio neka dobra rešenja, kao i Luka Mitrović koji je umalo postao tragičar jer mu je u napadu pre Vilbekinovog ispala lopta zbog čega smo strahovali do poslednjeg zvuka sirene. Srećom po sve nas, završilo se pobedom. Dobrić je imao 11, Mitrović 11 poena. Kod Turske 22 poena Vilbekina, 18 Onuralpa Bitima.

I dalje sve zavisi od nas. Sledeći meč igramo 24. februara u gostima Grčkoj, a onda u poslednjem kolu tri dana kasnije dočekujemo Veliku Britaniju. Možda nam bude dovoljna i jedna pobeda za plasman, ali videćemo...

Košarka izuzetnog ritma igrala se u prvih deset minuta. Naši košarkaši želeli su da budu ti koji diktiraju tempo, ali su počeli sa nešto više napetosti od protivnika, verovatno pod opterećenjem važnosti utakmice i manjka vremena za zajednički rad. U toj želji da meč počnu na visokoj nozi, ipak su gosti krenuli bolje. Dubinske lopte ka mladom centru Kabadži i individualni potezi Sipahija napravili su razliku u ranoj fazi susreta. Momak kome je svojevremeno mentor bio Željko Obradović pogodio je brzo dve trojke, prvu uz dosta sreće sa pola terena na isteku napada, drugu tačno na polovini deonice, kada je Turska otišla na tada maksimalnih 17:11. Sličan uticaj na igru Orlova unutra imao je Ristić. Centar Fuenlabrade je bio nezaustavljiv u oba reketa, mada je prve poene ubacio sada već tipičnim šutem sa distance.

-----------------------------------------

PUNA HALA DOČEKALA SRBIJU I TURSKU

Kako je i bilo najavljeno, tribine dvorane Aleksandar Nikolić bile su dupke pune. Atmosfera naelektrisana, što se i očekivalo posle izjava Erginama Atamana uoči susreta i njegovih osvrta na to zašto Vasilija Micića nema u dresu Srbije. Dočekan je selektor Turske i trener Efesa uz zvižduke, medijske ekipe su čekale njegov izlazak na parket, ali ništa ekstremno se nije dogodilo. Tokom susreta mogli su da se čuju i poklici Vasiliju Miciću, kome nije bilo dozvoljeno da igra večeras. U gledalištu su bili trener i predsednik Partizan Mozzart Beta Željko Obradović i Ostoja Mijailović, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik KSS Predrag Danilović, povređeni reprezentativac Aleksa Avramović, trener Borca Mozzart Marko Marinović...

-----------------------------------------

Sipahijev hitac nije obeshrabrio naše reprezentativce koji nisu spuštali gard nijednog trenutka, ali su sa opipljivijim zaostatkom morali da pregrupišu redove i potraže druga rešenja. Ista je ponudio Jović sa dve trojke kojim je obrisao neke sitne greške sa početka i dao sjajan šlagvort za nastavak susreta. Hici prošlogodišnjeg plejmejkera Panatinaikosa pokrenule su seriju 11:0, odnosno 13:2 kojim je Srbija napravila rezultatski zaokret.

Veliki uticaj na to imali su i drugi bekovi Srbije. Radanov se na početku maksimalno angažovao u odbrani i potpuno izolovao Vilbekina iz utakmice, da bi kasnije njegova minijatura, kada je jednim potezom izbacio dvojicu protivničkih igrača za snažno zakucavanje podigla prepune tribine dvorane Aleksandar Nikolić na noge. Vođstvu Srbije svoj pečat su dali Gudurić sa penala i Jaramaz trojkom za 21:17 posle čega je Ataman bio prinuđen da zatraži tajm-aut.

Radanov i Sipahi (©MN Press)Radanov i Sipahi (©MN Press)

Isti je bio potreban iz dva razloga. Napad Turske nije funkcionisao bez Sipahija jer su Vilbekin i Mahmutolu bili skrajnuti u drugi plan zbog velike angažovanosti Radanova i Dobrića, dok odbrana nije imala rešenja za brzu igru Srbije koja je, kada su igrači pohvatali sve konce, imala glavu i rep.

Posle brze i efikasne prve četvrtine, naredni period bio je dosta čvršći za obe ekipe. Defanzivni angažman Srbije do poluvremena bio je izuzetan, ali je na kraju gotovo sve palo u vodu zbog nekoliko loših poteza i grešaka koje su mogle skupo da nas koštaju. Ponovo smo punih pet minuta držali Turke bez učinka pravmovremenim defanzivnim rotacijama i generalno velikom potrošnjom kako bi otupela oštrica gostiju. Nismo ni mi blistali u napadu, ali daleko više zato što smo birali loše pozicije za realizaciju.

Čak ni izgledne situacije nam nisu prolazile, kao neiskorišćeno polaganje Jovića uz kontakt kada smo mogli da odemo na +8 uz dva i po minuta na semaforu. Umesto toga usledila je kazna, pošto je Vilbekin do svojih prvih poena i trojke stigao preko Jovića, pa je na semaforu stajalo 32:29. Tada je selektor Pešić zatražio prvi od dva brza tajm-auta. Kada je ubacio prvi koš, povezao je šest poena i tako opet približio svoju ekipu...

Vilbekin i Jović (©Star Sport)Vilbekin i Jović (©Star Sport)

Ispustili smo dobru šansu da se u minutima turskog posta rezultatski odlepimo. Sve se svodilo na igru dva na dva ili individualna rešenja, poput zakucavanja Gudurića koja su podizala temperaturu. Tek šest poena u momentima kada gostima ništa nije prolazilo nije bilo dovoljno da se dođe do određenog mira i nagradi kvalitetna timska odbrana. Vladao je utisak da i pored izostanka poena Vilbekina i Mahmutolua uz osam izgubljenih lopti gostiju, mi nismo uradili previše. To se, uostalom i videlo najbolje na poluvremenu kada je na semaforu pisali 37:34. Lučić je prvi deo utakmice završio sa sva četiri promašaja, što je delimično kompenzovao sa četiri uhvaćene lopte – dve u napadu –, Anđušić je ispustio tri šuta, Jaramaz je bio na 1/5... Kod Turaka se izdvajao samo Sipahi koji je brzo ušao u problem sa faulovima, Vilbekin je imao blesak, Bitim je takođe bio u šuterskom kontraritmu sa tri promašaja sa distance i 2/6 iz igre.

U manje-više istom tonu prošla je i treća deonica. Malo šta je razdvajalo dve ekipe, igre u serijama koje su dovele do toga da Srbija ode i na +7 (54:47), ali i da sve ispusti u dva minuta... Ogromnu smo šansu propustili da se možda i ozbiljnije odlepimo i mirnije uđemo u poslednju četvrtinu. Kabadža je izgubio živce posle faula nad Gudurićem na šutu za tri poena, jer je dobio i tehničku pošto je šutirao reklamu. Gudurić je bio precizan sva četiri puta i Srbija je ponovo bila u kontroli rezultata posle simultanke Bitima koji je postigao devet brzih poena i umalo napravio veliku štetu... Naredna dva napada Orlovi su završili asistencijama Jaramaza, prvo za trojku Dobrića iz situacije koja nije mnogo obećavala, onda i snažno zakucavanje raspoloženog Mitrovića. Uz dva i po minuta na semaforu imali smo +7, a onda... Trojka Vilbekina, pa krađa i poeni Bitima, pa još dva slobodna bacanja Fenerovog beka za 54:54, dok smo mi srljali iz greške u grešku.

To je meč uvelo u rezultatsku klackalicu. Nakratko nas je "ohladio" Vilbekin trojkom, da bi Ristić sa dva uzastopna dalekometna hica probudio i pomalo uspavanu publiku i saigrače, ali Turci ni tada nisu pogubili konce. Strašno važnu trojku posle 0/5 ubacio je Lučić, no ni to nije izbacilo protivnika iz koloseka. Jer, posle nesportske Dobriću koju je potvrdilo i gledanje snimka Turska je otišla na četiri razlike. Prvo je Bitim ubacio penale, onda i Vilbekin posle dodatnog napada iz kojeg je otišao na crtu. Pokušao je Ristić trojkom da primiri rivala, ali nije vredelo jer je Vilbekin novim hicem vratio četiri razlike uz pet i po minuta do kraja. Nedostajao je odbrani Radanov koji je u prvom delu meča odlično čuvao beka Fenerbahčea...

Ali, pravu simultanku na kraju odigrali su Ristić i Gudurić strašno važnim poenima u finišu, da bi trojka Dobrića za 73:70 i na tri i po minuta do kraja dala Srbiji dobru podlogu da završi meč u svoju korist! No, ništa što su Orlovi radili nije izbacivalo protivnika iz ritma. Vilbekinova trojka vratila je Tursku na +1 (76:75), da bi Gudurić sa penala vratio minimalnu prednost. Tada se konačno u igru vratio i Radanov. I Vilbekin više nije dao nijedan koš do kraja, a Srbija je slavila!

Sada možemo da odmorimo do februara, pa da overimo kvalifikaciju.

------------------------------

- Kvalifikacije za Svetski kup 2023 -

SRBIJA - TURSKA 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Joan Roso (Francuska), Saverio Lanzarini (Italija), Luis Kastiljo (Španija)

Srbija: Lučić 8, Radanov 3, Dobrić 11, Ristić 16, Mitrović 10, Jagodić Kuridža, Gudurić 18, Jović 6, Jaramaz 5, Simanić, Trifunović, Anđušić

Turska: Birsen, Hazer 5, Vilbekin 22, Bitim 18, Sajbir 2, Mahmutoglu 2, Kabadža 6, Tundžer, Osmani 8, Sipahi 11, Koksal, Jašar


------------------------------

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Ponedeljak:

Letonija - Velika Britanija 79:63

/Lomaš 15 – Nelson 16/

Srbija - Turska 77:76

/Gudurić 18 - Vilbekin 22/

Belgija - Grčka (U TOKU)



tagovi

Melih Mahmutoglukošarkaška reprezentacija TurskeErgin AtamanSkoti VilbekinOgnjen JaramazMarko GudurićVladimir LučićKvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeDušan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara