Lorenco Braun (© Star Sport)
Lorenco Braun (© Star Sport)

Braun 11. naturalizovani reprezentativac Španije, jedini koji nema nikakve veze sa Crvenom furijom

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.08.22. | 13:33

Sve je počelo još šezdesetih godina prošlog veka sa legendom Real Madrida

Odluka Košarkaškog saveza Španije da za naredne reprezentativne akcije naturalizuje američkog internacionalca i nekadašnjeg plejmejkera Crvene zvezde, Lorenca Brauna, izazvalo je dosta polemike. Dok se veliki broj košarkaških radnika protivi ovakvoj odluci, čelnici ne odustaju. Braun se našao na spisku za naredni Evrobasket, a on 11. naturalizovani košarkaš u istoriji reprezentacije Španije, ali prvi koji nije imao nikakve veze sa Španijom.

Prvi naturalizovan igrač u španskoj reprezentaciji je legendarni Klifor Lujk koji je dobio pasoš još 1965. godine. Međutim za Furiju je zaigrao tek godinu dana kasnije. Mlađim ljubiteljima košarke ovo ime verovatno ne znači puno, ali u pitanju je košarkaš koji je igrao čak 14 sezona u Real Madridu. Kasnije se oženio u Španiji, a i posle igračke karijere je živeo u Madridu. Osvojio je šest titula prvaka Evrope, 14 puta je bio nacionalni šampion i ima 10 kupova.

Izabrane vesti

Nekoliko godina kasnije, Klifordu se u nacionalnom timu Španije pridružio još jedan Amerikanac, Vejn Brebandar koji je dobio pasoš 1968. godine. Takođe je igrao za Real Madrid.

U tom periodu FIBA nije ograničila broj stranaca. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka za Španiju su igrali Huan Domingo iz Argentine, kao i Dominikanac Čiko Sibilio.

Argentincu su otac i deda rođeni u Španiji. On je stigao na Pirinejsko poluostrvo 1975. godine kada je zaigrao za Barselonu, a debitovao je za reprezentaciju 1977. Osvajač je srebrne medalje na Evrobasketu 1983, a ima i srebro na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu godinu dana kasnije.

Posle je stigao Rus Čeču Birjukov. Njegova majka je iz Baskije, ali je pobegla u Rusiju tokom građanskog rata. Sa 20 godina je stigao u Madrid i odmah je zatražio pasoš, a za nacionalni tim debitovao je 1988.

Tokom devedesetih godina prošlog veka, pamti se Majk Smit. Momak rođen u Njujorku je igrao dva šampionata Evrope (1995, 1997). Košarkašku afirmaciju je stekao u ACB ligi kada je stigao u Malagu 1986. godine, posle je igrao i za Huventu, Alikande, Kaha San Fernando i Real Madrid.

Početkom ovog veka igrao je i Džoni Rodžers, rođen u Kaliforniji igrao je u Valensiji, a ostaće upamćeno da je tadašnji selektor Španije odlučio da povede Rodžersa na Olimpijske igre u Sidnej 2000. godine umesto Pau Gasola. Godinu dana kasnije Čak Kornage je debitovao za Španiju zajedno sa Pau Gasolom 2001. godine na Evrobasketu u Istanbulu. Pomenuti centar se oženio Španjolkom, ali brak nije potrajao dve godine.

Stižemo za kraj do dva najpoznatija imena. Serž Ibaka i Nikola Mirotić. Ibaka je dobio španski pasoš 2011. godine i u tom momentu je već bio u NBA ligi. Ibaka je tri godine proveo u Španiji, a osvojio je zlato na Evrobasketu 2011. godine i srebro na OI 2012. Potom je njegovo mesto zauzeo Mirotić koji je rođen u Podgorici. Sa Španijom je osvojio zlato 2015, a ima i bronzu iz Rija 2016.

Sada je na pomenutu listu stigao Lorenco Braun. On jedini nikada nije igrao u Španiji, niti ima bilo kakve veze sa Španijom. Debi u evropskoj košarci imao je u dresu Crvene zvezde 2019. godine. Potom je igrao za Fenerbahče i Uniks, naredne sezone nosiće dres Makabija.


tagovi

košarkaška reprezentacija ŠpanijeNikola MirotićLorenzo BraunSerž Ibaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara