Embid, Jokić i Janis (©AFP)
Embid, Jokić i Janis (©AFP)

Brojke ne lažu: Jokić lider u 12 kategorija među MVP kandidatima, Embid u dve

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.04.23. | 13:40

Janis je ispred centra iz Kameruna

Za neke je MVP trka uveliko rešena, nikad su glasniji komentari da Džoel Embid nema alternativu što podržava sve veći broj ljudi, ali da li je zaista gotovo?

Dok se sve više ljudi iz sveta košarke javlja da indirektno umanji sve što je Nikola Jokić postigao u poslednje dve godine, statistika je apsolutno na strani vedete Denver Nagetsa.

Izabrane vesti

Po završetku ligaške faze NBA lige američki statističari bavili su se temom – u kojim statističkim kategorijama vode tri glavna kandidata za najznačajnije individualno priznanje? Ukratko – Nikola Jokić je počistio konkurenciju pošto drži 12 od 17 kategorija! Janis Adetokunbo je lider u tri, a Džoel Embid u dve kolone.

Da ne dužimo previše, situacija je sledeća. Jokić u odnosu na konkurenciju dominira u sledećim aspektima – odigrao je najviše minuta (2.323), podelio najviše asistencija na 75 poseda (10,7), uz najbolje procente šuta za dva (67,5%) i tri poena (38,3%), predvodnik je i u “true shooting“ kategoriji – napredna statistička kategorija koja određuje efikasnost igrača na osnovu uzetih šuteva – sa 70,1 procentom, nadapačkom rejtingu (124,2), net rejtingu – rezultat napadačkog rejtinga umanjen za defanzivni – sa 12,6...

Dalje, ulazimo u sferu napredne statistike, pošto je Jokić neprikosnoven u svim parametrima, od RAPTORalgoritam koji određuje broj poena kojim igrač doprinosi u timskom napadu i odbrani na 100 poseda – sa 14,1, procenjenom +/- (7,9), procenjenom +/- u pobedama (17,0), ukupnom doprinosu igrača kada je na parketu (BPM – 13,0) i LEBRON – uključeni elementi uticaja na rezultat izmeren na 100 poseda – sa 7,48.

Janis Adekonbo je lider u procentu trijumfa kada igra (74,6 odsto – 47/16), u čemu Jokić ima drugi najbolji učinak sa 69,6 odsto (48-21), dok je Grk najbolji i u broju skokova na 75 poseda (13,1) – Jokić opet drugi sa 12,9 – i defanzivnom rejtingu (109,2) – Jokić treći sa 111,6. Embid može da se pohvali da je ispred konkurencije u broju poena na 75 poseda (35,6) i nema dileme da će biti drugu godinu zaredom najbolji strelac NBA lige, te procentu slobodnih bacanja (85,7%).

Na kraju, specijalizovani košarkaški sajt Basketball Reference objavio je rezultate naprednog rangiranja kandidata za MVP baziran na algoritmu koji se koristi godinama. U poslednjih pet godina uvek je precizno najavljivao ko će biti MVP, a za ovu godinu to je Nikola Jokić sa 57,4 odsto šansi da se to desi! Džoel Embid je drugi sa 15,1 procentom, a Janis Adetokunbo treći sa 9,2 odsto.

Da li će i ove godine predviđanja biti precizna?



tagovi

Nikola JokićDžoel EmbidJanis AdetokunboNBA ligaMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara