Džej Džej Redik (Foto: AFP)
Džej Džej Redik (Foto: AFP)

Redik promenio ploču: Janis je moj MVP, ne sviđa mi se kako je Jokić završio sezonu, Embid će osvojiti nagradu

Vreme čitanja: 5min | uto. 11.04.23. | 04:43

Bivši NBA košarkaš, danas voditelj popularne emisije vezane za najjaču ligu sveta "The Old Man and the Three", javno glasao za košarkaša Milvokija u MVP trci

Okončan je ligaški deo sezone u NBA, ostalo je još da se odigraju plej-in turniri i da se dobije kompletna plej-of slika. Nakon što je u nedelju stavljena tačka na prvu fazu, najviše se priča o individualnim nagradama, a najglasnije o MVP priznanju. Utisak je da su tri igrača u trci: Nikola Jokić, Džoel Embid i Janis Adetokunbo.

Dugo se činilo da će se birati između dvostrukog uzastopnog MVP-a i reprezentativca Srbije, Jokića, koji bi postao tek četvrti igrač sa tri vezana priznanja za najkorisnijeg igrača u NBA, kao i najboljeg strelca lige iz redova Filadelfija Seventisiksersa, Embida. Čak je i trener kamerunskog centra Dok Rivers, nakon što je ubacio 52 poena Bostonu u pobedi 103:101, istakao je da je trka gotova.

Izabrane vesti

Utisci se sabiraju, glasovi polako skupljaju, a kome ide nagrada najverovatnije ćemo saznati krajem prve runde plej-ofa (počinje 15. aprila). Bivši NBA košarkaš i Embidov saigrač iz Filadelfije, Džej Džej Redik, koji sa dosta uspeha radi kao analitičar i voditelj autorske emisije "Starac i trojka" (The Old Man and the Three), dugo je bio u Nikolinom uglu, ali je po okončanju regularnog dela sezone - promenio ploču.

"Moj MVP je Janis, drugi je Džoel Embid, treći Nikola Jokić, slede Džejson Tejtum i Donovan Mičel. Interesantano je to što mislim da Janis neće dobiti nagradu, ali on je MVP za ovu sezonu. Što više sam razmišljao o tome i pokušavao da se ubedim u suprotno, nisam mogao to da uradim - on je MVP. Najbolji igrač u najboljem timu. Ima bolji procenat pobeda od Embida i Jokića. Mislio sam da će mi biti teško da ga odaberem zbog broja odigranih utakmica, ali na kraju je Jokić odigrao 69, Embid 68, a Adetokunbo 63. Svi su tu negde. Janis je prvi prema broju postignutih poena u odnosu na odigrane minute i ima 30 poena, 10 skokova i pet asistencija u proseku, kao i preko 50 odsto šuta iz igre - to je samo Vilt Čemberlen izveo, a Janis je čak šutirao sa 55 odsto, te je prvi u istoriji. Takođe, kada su igrači imali slične brojke, od sedam slučajeva u šest su uzeli MVP nagradu. Ne mislim da će se to desiti ovoga puta, ali prema mom mišljenju, Janis treba da je osvoji", rekao je Redik.

Zašto je odustao od Jokića? Srbin je postao prvi igrač u NBA istoriji sa prosekom od 20 ili više poena po utakmici i 70 odsto "istinskog šuta" (True shooting - parametar koji računa trojke, dvojke i slobodna bacanja). Malo mu je nedostajalo za tripl-dabl u proseku (24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija u proseku), među tri najbolja igrača u ligi je prema skokovima i asistencijama, ima najviše tripl-dablova, najbolji +/- u ligi, prvi je u poenima sa niskog posta i njegov tim je na čelu Zapada. Izgleda nije dovoljno.

"Nagetsi su imali 46-19 i onda im se igra pretvorila u sra***. Jasno mi je da su obezbedili prvo mesto, ali ne sviđa mi se kako su pristupili poslednjem mesecu u sezoni. Odbrana je bila sve lošija, predali su se lošim navikama, dobili sedam od poslednjih 17 utakmica, Jokić je dobio pet na 12 koje je odigrao u tom periodu. Ne sviđa mi se kako su završili sezonu".

Iako je glas dao Adetokunbu, a Jokića osudio zbog slabog finiša već rešenog ligaškog dela sezone za tim iz Kolorada, Redik veruje da će "Majkl Džordan" trofej završiti u rukama kamerunskog centra Filadelfije.

"Embid će najverovatnije osvojiti nagradu, ali ne padam na to da treba da je dobije zato što su druga dva kandidata već osvajala MVP priznanje. Ne možemo da gledamo to tako, da Džoel nije osvojio nagradu. Stvar je u tome da li je neko zaslužuje ili ne. Realnost je da je sva trojica zaslužuju, samo mislim da je Janis zaslužuje malo više. Odvojili su se od ostatka lige. Narativ koji se stvara nema uticaj na mene. Embid zaslužuje nagradu i kladim se da će je dobiti, ali prema mojim glasovima on je drugi. Džoel, znam da ćeš da se ljutiš, ali volim te i dalje".

Za kraj, koji su mu bili glavni parametri u donošenju odluke?

"Na kraju, Baksi su bili najbolji tim u NBA i Janis je dominrao. Filadelfija je imala bolji procenat pobeda bez Embida. Kada je Adetokunbo igrao, Milvoki je imao oko 75 odsto pobeda. Ne zanima me šta je bilo 2020, ni prošlih sezona. Ove je Janis moj MVP", zaključio je Redik.

Ponovio je par puta Redik da sva trojica zaslužuju nagradu i utisak je da je u potpunosti u pravu. Pored svih stvari koje je Jokić napravio u sezoni posle drugog MVP priznanja, Embid i Janis su zaista imali fenomenalne partije.

Centar Siksersa je prvi strelac lige sa 33 poena u proseku i prvi igrač od ABA - NBA spajanja sa 33 poena i 10 skokova u proseku. Imao je najviše utakmica sa 35 ili više poena, među 10 najboljih u ligi u poenima, skokovima i blokada. Ubeležio je pet partija sa 50 ili više poena, što nijednom centru nije pošlo za rukom od Karima Abdul Džabara.

Janis je bio vođa tima sa najboljim učinkom u ligi, a pritom je u proseku imao oko 31 poen i 12 skokova. Redik je izneo validan podatak da je prvi košarkaš od Čemberlena sa 30 poena, 10 skokova, pet asistencija i 50 odsto šuta iz igre. Među pet je prema poenima i skokovima, prvi u poenima iz tranzicije, a ima najviše 40/10 utakmica i izjednačen je sa Embidom sa 50/10 nastupima.

Vreme će pokazati za koga će se predstavnici medija i NBA analitičari na kraju odlučiti, ali čini se da je Janis zakuvao trku i da će nijanse na kraju odlučivati.



tagovi

Džej Džej RedikJanis AdetokunboNikola JokićDžoel Embid

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara