Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

BrutAlan

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.11.20. | 16:19

Ne pokušavajte da idete na skok pored Alana Vilijamsa

Briljirao je Miloš Teodosić protiv Lokomotive, odigrao je odličan meč Kevin Harvi, ali ono što Alan Vilijams radi tokom cele ove sezone može se svesti pod jednu reč, čovek je brutalan. Možemo samo da se zamislimo i zapitamo u koji će evroligaški tim preći, odnosno, da li je vreme za povratak u NBA u jednom momentu?

Da stavimo sve u perspektivu - pričamo o najboljem skakaču Evrokupa, čoveku koji beleži brutalne brojke. Samo na dve utakmice od sedam nije imao dvocifren broj skokova, a to je bilo protiv Antverpena i Virtusa u Bolonji gde je imao po devet. Posle toga 17 protiv Lijetkabelisa, 11 protiv Andore, 13 protiv Monaka, 17 protiv Antverpena i neverovatnih 18 protiv Virtusa u poslednjoj utakmici. Ova zver od igrača hvata u proseku 13,4 lopte po utakmici, od toga ima 4,5 ofanzivnih i 8,9 defanzivnih skokova.

Izabrane vesti

Da dominacija bude veća, Vilijams briljira i u napadu.

U proseku postiže 15,7 poena, Virtusu je pored 18 skokova dao i 15 poena, a neverovatna je bila njegova partija protiv Antverpena kada je dao 27 poena i imao 17 skokova.

Nije Alan više ni tako mlad, ima 27 godina, ali utisak je da u njemu ima mnogo dobre košarke i da bi posle Lokomotive mogao da napravi veliki skok. Što za njega ne bi bilo ništa čudno.

"Ljudi vole kada neko igra čvrsto. To je svakom klubu potrebno", deviza je koju je Vilijams znao da istakne.

Rekao je jednom prilikom da mu dolazak do skokova dolazi od oca, da je kao mali vežbao sa njim i da je shvatio koliko je važno biti dobar u skoku. Da je gledao snimke i učio kako da bude dobar u tome. Da je to uloga u kojoj može da se istakne i bazira karijeru.

"Radi vredno, budi skroman i zabavi se. Iznenadićeš se koliko daleko možeš da doguraš vrednim radom", rekao je Vilijams u nedavnom intervjuu.

Igrao je četiri sezone na koledžu Santa Barbara od 2011. do 2015. godine, a sve se okončalo tako što je postao najbolji skakač i poenter u istoriji koledža. Već tada je imao duple brojke i u poenima i u skokovima.

NBA karijeru krenuo je da gradi u Finiksu 2016. godine, a godinu dana pre toga nije izabran na draftu. Izborio se za dvogodišnji ugovor i imao ponovo brojne mečeve sa dvocifrenim brojem poena i skokova. Hvatao je po 15 lopti protiv Milvokija i Bostona, te 10 protiv Los Anđeles Lejkersa. Postao je prvi igrač u istoriji Sansa koji je vezao pet dabl-dablova ulazeći sa klupe. Protiv Golden Stejta je upisao 17 skokova.

A onda je došao septembar 2017. kada je morao da pauzira šest meseci zbog povrede kolena, tačnije meniskusa, da bi narednog jula dobio otkaz.

Jasno je koliko ga je povreda unazadila, morao je da igra razvojnu ligu, gde je bio najbolji skakač takmičenja sa 15 uhvaćenih lopti u proseku. Nije uspeo da se zadrži u NBA, usledila je Kina, tim Šanksi Ćinda, a onda i avgust prošle godine kada je završio u Lokomotivi, u Evrokupu.

Gledali smo ga prošle sezone u duelima protiv Partizana, delovao je odlično, ali kako dobro Alan igra ove sezone to je za poseban aplauz. Kao da se vratio na nivo na koji je želeo, još ima vremena da igra na visokom nivou i to želi svima da pokaže.

Naravno, nije Evrokup na nivou Evrolige, o NBA da ne pričamo, ali brojke koje Alan Vilijams beleži su za svako poštovanje.

U ovom momentu, Vilijams je ukupno šesti najkorisniji igrač Evrokupa i naravno najbolji je skakač lige sa 13,4 skoka u proseku. Sa 18 protiv Virtusa oborio je lični rekord i rekord Lokomotive. Čak je i deveti bloker Evrokupa što govori da mu i zaštita obruča nije strana. Od mana možemo da mu istaknemo broj izgubljenih lopti. To je aspekat u kom može da bude mnogo bolji.

Uglavnom, ukoliko budete imali prilike da gledate ove sezone Lokomotivu, obratite pažnju na Vilijamsa. Impresivno deluje.


tagovi

Alan VilijamsEvrokup

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara