Melvin Edžam i Vili Rid (© MN Press)
Melvin Edžam i Vili Rid (© MN Press)

Budućnost u četvrtfinalu Evrokupa: Melvin Edžam nacrtao put u Monako

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.03.21. | 20:57

Podgoričani u odlučujućem susretu nadoknadili prednost Cedevita Olimpije – 79:66

Ima budućnosti za Budućnost. Mada je loše izgledala u većem delu TOP 16 faze, obezbedila je plasman u četvrtfinale Evrokupa. Tim Dejana Milojevića je u završnom kolu Grupe G savladao Cedevita Olimpiju (79:66) i plasirao se među osam najboljih timova takmičenja, gde ga čeka Monako, pobednik Grupe E.

U odlučujućem susretu, Plavi su u Morači nadoknadili prednost Ljubljančana iz drugog kola (74:71), dobili 13 razlike i tako se pridružili Virtusu koji je ranije obezbedio prolaz.

Izabrane vesti

Samo jedan scenario odgovarao je domaćinu. Da slavi sa najmanje četiri poena razlike i tu prednost obezbedio je furioznom igrom u poslednjoj četvrtini koju je dobio Iako je morao baš da se pomuči da bi osigurao slavlje.

Sastav Jurice Golemca je bolje otvorio susret u Morači. Oslanjao se na nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde Jaku Blažiča, igrao mirno i strpljivo, koristeći primetnu nervozu domaćeg tima, da u ranoj fazi stekne pet poena prednosti. Melvin Edžim i Nikola Ivanović su, ipak, u drugoj deonici ispravili ono što tim Dejana Milojevića nije uspevao na početku kad se mučio da spusti loptu pod koš do Vilija Rida. S obzirom na razvoj događaja na parketu, Plavi su mogli da budu zadovoljni što su posle prvih 20 minuta imali samo dva poena zaostatka (38:40), jer su u tom periodu izgubili sedam lopti i pogodili samo četiri trojke iz 15 pokušaja.

Početkom treće deonice Budućnost je ubrzala. Najviše zahvaljujući Edžimu, koji je pogađao i iznudio nekoliko faulova, realizovao penale, pomogao mu je Nikolić trojkom i prednost od tri poena je stečena već u 22. minutu (43:40). Nevolja za Crnogorce je u saznanju da su van linjie 6,75 bili precizni i Džerod Džouns i Edo Murić, zbog čega su gosti u jednom trenutku vratili prednost na svoju stranu (53:51).

U odlučujućoj četvrtini Cedevita Olimpiju je potpuno izdao šut. Prva tri su promašili Blažič, Hopkins i Peri, na suprotnoj strani sa velikih udaljenosti pogađali Nikolić i Amadeo Dela Vale i Budućnost je u 32. minutu stekla prednost kakvu je priželjkivala (64:57). Na tom talasu samo je nastavila da pritiska papučicu za gas, posebno se to odnosi na Edžima i Dela Valea (šest vezanih poena) koji su omogućili Milojevićevom timu kontrolu zbivanja na terenu. Stegao je domaćin odbranu, ograničio Ljubljančane na samo devet poena za četvrtinu i tu je bio kraj.

Najefikasniji u sastavu Budućnosti bio je Melvid Edžim sa 20 poena (8/8 sa penala) i osam skokova, pratio ga je Nikola Ivanović sa 17 (tri trojke), a važnu ulogu, naročito kad se lomilo, imao je Amadeo dela Vale (11 poena, četiri asistencije). Kod Cedevite je odskočio Jaka Blažič (18 poena, međutim, samo jedan pogodak iz sedam pokušaja za tri), 12 je dodao Džerod Džouns, 11 Kendrik Peri (3/12 iz igre), dok je Edo Murić brojao do osam, uz tri ukradene lopte.

U ukupnom zbiru nije vredelo, dalje je otišla Budućnost.

EVROKUP, ŠESTO KOLO

Grupa G

Budućnost – Cedevita Olimpija 79:66

/Edžim 20 – Blažič 18/

Virtus Bolonja – Burž, u toku

Grupa E

Unikaha – Monako 89:98

/Fernandez 28 – Bost 21/

Nanter – Huventud, u toku


 


tagovi

EvrokupMelvin EdžamKK Budućnost PodgoricaBudućnost PodgoricaCedevita OlimpijaNikola IvanovićJaka Blažič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara