Paulijus Motiejunas (Screenshot - Youtube.com)
Paulijus Motiejunas (Screenshot - Youtube.com)

Budžeti klubova iz Evrolige i plate igrača bi mogli da postanu javni

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.06.23. | 12:53

Novi izvršni direktor elitnog takmičenja nagoveštava velike promene

Posle tek jedne sezone deoničari Evrolige izglasali su nepoverenje Maršalu Glikmanu na poziciji izvršnog direktora, a na njegovo mesto, makar za nastupajuću sezonu, postavljen je doskorašnji generalni menadžer Žalgirisa, Paulijus Motiejunas.

Njega je na fuknciji u Kaunasu i zvanično zamenio legendarni igrač litvanskog kluba Paulijus Jankunas, a Motiejunas je na konferenciji za medije koja je održana tim povodom govorio o nekim od planova za predstojeći period u Evroligi. Izdvojila se priča o uvođenju seleri kepa, ali i mogućnost da budžeti klubova iz elitnog takmičenja, kao i plate igrača, postanu javni.

Izabrane vesti

"Nadam se da će to biti moguće. Pričamo o razbijanju tabu-teme. Što se mene tiče, to deluje neizbežno i tako bi trebalo da bude. Imamo primer NBA. Da li bi to mogli da izvedemo u Evropi? Nadam se da je to slučaj", rekao je izvršni direkitor Evrolige mogućnosti da plate igrača, ali i budžeti klubova, postanu dostpuni javnosti.

Tako bi se obrisao prostor za razne interpretacije i stvaranje spekulacija o primanjima igrača.

"Ne vidim šta bi moglo da bude skriveno. Uz dužno poštovanje, ne vidim ni razlog da se medijima preuveličavaju stvari. Ako sve činjenice budu dostupne, nema mesta za interpretacije. Nadam se da ćemo to moći da izvedemo, ali moramo da vidimo šta klubovi misle".

Seleri kep ili granica za plate, preko koje klubovi moraju da plaćaju porez na luksuz, već je najavljena u francuskom šampionatu i zbog toga bi Monako mogao da napravi dva tima - jedan za Evroligu, drugi za domaće prvenstvo. Motiejunas nagoveštava da se o tome razmišlja i u elitnom takmičenju.

"Rekao bih da uspešno idemo ka tome. Sastao sam se da radnom grupom koja se bavi tim pitanjem i već su napravili značajan napredak. Morao da potvrdimo određene detalje, ujedinimo poziciju i razmišljanja svakog tima pre nego što pritisnemo dugme za aktivaciju", istakao je novi izvršni direktor Evrolige, bez želje da otkriva detalje pre nego što išta bude potvrđeno.

Po uzoru na NBA najavljena je mogućnost još jedne promene - uvođenja plej-in turnira. Pričali su Etore Mesina i Dimitris Itudis kako nije fer što je proširena liga, a i dalje samo osam timova može u plej-of.

"Postoji priča, razgovaraćemo sa klubovima. Osnova ove lige je da svi igraju protiv svih. To je esencijalna stvar sa kojom moramo da nastavimo i ne vratimo se na grupe. To se definitivno neće promeniti", zaključio je Paulijus Motiejunas.


tagovi

Paulijus MotijejunasEvroligaSeleri kep

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara