Miloš Teodosić i vlasnik Virtusa Masimo Zaneti (©Shutterstock)
Miloš Teodosić i vlasnik Virtusa Masimo Zaneti (©Shutterstock)

Bursina bajka bez srećnog kraja, Teo osvojio Evrokup i vratio Virtus u Evroligu!

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.05.22. | 22:34

Trofej Evrokupa u rukama ekipe iz Bolonje, četa Dušana Alimpijevića nije imala snage za još jednu senzaciju

Znao je Serđo Skariolo šta mu je činiti u finalu Evrokupa - dao je loptu majstoru u ruke. Miloš Teodosić je sa 21 poenom odveo Virtus iz Bolonje do trijumfa nad najprijatnijim iznenađenjem takmičenja Bursom i vratio slavni italijanski klub u Evroligu. Pred punim tribinama Segafredo Arene Teo i drugovi su kontrolisali dešavanja na parketu od prvog do poslednjeg minuta i opravdali ulogu favorita koja im je dodeljena i pre početka sezone - 80:67.

Od kako je vlasnik Segafredo kompanije Masimo Zaneti preuzeo kormilu jednog od najuspešnijih klubova u italijanskoj košarci sredinom sezone 2016/17 - krenuo je preporod tima iz Bolonje. Zbog finansijskog kolapsa je prethodno završio i u drugom rangu, ali novi vlasnik je istakao visoke ambicije, obećao navijačima da će vratiti tim u vrh evropske košarke i to sada ispunio.

Izabrane vesti

Zaustavljen je Virtus minule sezone na poslednjem koraku, eliminisan u polufinalu Evrokupa od Uniksa, ali ovoga puta nije dozvolio nikome da mu stane na put. Duga noć je pred Teodosićem, Markom Belinelijem, Danijelom Heketom, Tornikeom Šengelijom, najkorisnijim igračem takmičenja Mameom Žeteom, Alesandrom Pajolom i ostalim članovima Skariolove čete. Slaviće se do "sitnih" sati, u to nema sumnje. Raduje se i desna ruka iskusnog italijanskog stručnjaka, bivši trener Crvene zvezde Andrija Gavrilović. Dao je vredan doprinos u sezoni za pamćenje, u kojoj se Virtus vratio gde pripada.

Nije tim iz Bolonje uspela da zaustavi ni ekipa koji je samim plasmanom u finale napravila senzacionalan uspeh. Dželat Partizana, Cedevite Olimpije i Andore stao je na poslednjem koraku ka večnosti, ali je najbolji trener Evrokupa Dušan Alimpijević već svoje ime zlatnim slovima upisao u istoriju turskog kluba. Prošle sezone se Bursa borila za opstanak, ove ciljala plasman u plej-of u domaćem prvenstvu i na evrosceni, a drugo najkvalitetnije takmičenje Starog kontinenta umalo i osvojila. Mladi srpski trener može da bude samo ponosan.

Što se tiče same utakmice, Virtus je u ranoj fazi uspostavio kontrolu. Igrao je vrlo agresivno u odbrani, terao rivala da uzima teške šuteve i na drugoj strani ponajviše zahvaljujući Teodosiću gradio prednost. Tek početkom poslednje deonice Bursa je uspela da probije Virtusov bedem i vratio se u meč. Prišla je na pet poena minusa, ali to je ipak bilo sve. Iskontrolisao je domaćin situaciju, vratio dvocifrenu prednost. Bedem je do kraja bez većih problema izdržao i slavlje je moglo da počne.

Nije Skariolova ekipa dozvolila nijednom protivničkom igraču da se raspuca. Svesni su bili da bi Endru Endrus, Derek Nidam, pa i Džon Holand, Dejv Dudžinski i Onuralp Bitim mogli da se zapale. Virtusovi igrači kao da su konstantno držali protiv požarni apart u rukama, Alimpijevićevi puleni nisu smeli ni da pomisle da uđu u bilo kakvu seriju.

Još jednom je potvrđena ona stara - odbrana osvaja trofeje. Tim iz Bolonje je jedan od najefikasnijih timova takmičenja sveo na 67 poena i 23,1 odsto van linije 6,75 (6/26). Samo je Holand ubacio više od jednog hica sa distance. Imao je Virtus i potpunu kontrolu u reketu (44:30 odnos u skokovima), a ako asistencije oslikavaju kvalitet timske igre - onda je odigrao duplo bolje (22:11). Iskustvo je bilo na strani domaćina, koji je to maksimalno iskoristio.

-----------------------------

VIRTUS BOLONJA - BURSA 80:67

/25:12, 16:19, 21:22, 18:14/

Dvorana: Segafredo Arena (Bolonja)

Sudije: Saša Pukl, Ana Panter, Emilio Perez

Virtus: Tesitori, Kordinije, Manion, Belineli 12, Pajola, Hervi 4, Žete 13 (10sk), Šengelija 5, Heket 1, Sampson 11, Vims 13, Teodosić 21

Bursa: Holand 10, Šezgun, Ozalp, Nidam 11, Turen, Batuk, Al 3, Bitim 12, Endrus 6, Hejs 11, Olmaz, Dudžinski 14

-----------------------------

A Teo? Kao u najboljim danima. Povredio se minule sedmice u duelu sa Dinamo Sasarijem, nije trenirao za vikend i propustio je okršaj sa Brešom. Na vreme je stigao da se oporavi, preuzeo odgovornost i odvukao tim iz Bolonje do velike pobede. Za dva je bio nepogrešiv (4/4), van linije za tri poena polovičan, ali uz četiri precizna hica. Sakupio je tri asistencije, što možda nije karakteristično za njega, ali je samo pokazatelj da koliko je zaista bio rešen da se dočepa trofeja i uradi ono zbog čega je i došao - vrati Virtus u Evroligu.

Ispratio ga je MVP takmičenja Žete sa 13 poena i 10 skokova, a isti poenterski učinak kao Francuz imao je i Kajl Vims. Dvocifren i Marko Belineli sa 12 poena. Interesantno je da su dva evroligaška pojačanja Danijel Heket i Toko Šengelija ubacili svega šest poena skupa (Italijan pola koša).

Kod Burse 14 poena Dudžinskog, 12 je ubacio Bitim, po 11 Nidam i Kevarijus Hejs. Dvocifren je sa 10 poena bio i Džon Holand. A najbolji strelac Endrus? Sveo ga je Virtus na svega šest poena, četiri skoka i tri asistencije.

EVROKUP - FINALE

Virtus Bolonja - Bursa 80:67

/Teodosić 21 - Dudžinski 14/


tagovi

Virtus BolonjaBursaDušan AlimpijevićMiloš TeodosićAndrija Gavrilović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara