Košarkaši Reala (©Star Sport)
Košarkaši Reala (©Star Sport)

Četiri evroligaša na parketu: Real pamti onih -24 u aprilu, Barsa nastavlja da juri vrh

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.12.23. | 07:27

Valensija neće imati problema sa Bilbaom pred dolazak Crvene zvezde, Baskoniji težak posao u Badaloni

Nedelja u ACB ligi biće nakrcana kvalitetnim programom, a na parketu će se naći četiri evroligaša kao zagrevanje za novu duplu sedmicu u Evroligi.

U matine terminu od 12.30, prvi na parket Vizink Centra istrčavaju košarkaši Real Madrida kojima u goste dolazi Breogan. Posle prvog poraza u elitnom takmičenju ekipi Ćusa Matea i te kako je potrebno osveženje u vidu novog trijumfa u prvenstvu pred teška gostovanja Olimpijakosu i Panatinaikosu u sedmici pred nama.

Izabrane vesti

Real je dobio šamar od Fenerbahčea u Istanbulu iako je kontrolisao veći deo meča. Dobra antipacija Marka Gudurića i proigravanje za Jama Madara otvorilo je vrata pobede kojom je definitivno stavljena tačka na respektabilnu seriju pobeda u Evroligi. Posle neuspešnog gostovanja na Bosforu jasno je da će Ćus Mateo da pokuša da rastereti igrače sa najvećom minutažom. Videćemo da li će ovo možda biti prilika za Karlosa Alosena da se vrati takmičarskoj košarci posle 21 meseca pauze zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta i možda bar delimično odmori Fakunda Kampaca ili Ćaća Rodrigesa koji su se potrošili dosta u poslednje vreme.

Breogan dolazi u Madrid u izazovnom momentu za klub. Iako je ekipa Veljka Mršića dobila dva od poslednja tri meča u ACB ligi, dolazi na noge Realu koji još pamti onaj debakl od istog protivnika u aprilu, tada kao gost, kada je razlika iznosila 24 poena.

Čini se da je za Breogan u ovom trenutku previše košarke u kombinaciji sa FIBA Ligom šampiona. Doveden je Džastin Anderson kako bi pokšao da popravi stvari, ali on se tek navikava na evropsku košarku i vidi se određeni napredak, pa mu je potrebno još malo vremena.

Biće ovo posebna utakmica za Džanana Musu, koji će na megdanu dočekati nekadšanje saigrače. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je u Breoganu stasao u jednog od najboljih košarkaša ACB lige, što ga je preporučilo Kraljevskom klubu. U dosadašnja dva okršaja protiv Breogana, Musa je beležio prosečno 17,5 poena, 3,5 skokova i 1,5 asistencija, što treba imati na umu.

Barselona će od 17 časova zaigrati protiv Granade u svojoj Blaugrani. Jasno je igračima Rođera Grimaua da je pobeda obaveza posle tri dosadašnja poraza, kako bi se zadržao korak sa Realom i Unikahom na vrhu tabele ACB lige. Susret dočekuju u seriji od tri pobede, od čega dve u Evroligi, pa je raspoloženje u ekipi dobro.

Niko Laprovitola je prevazišao zdravstvene probleme koji su ga mučili i zbog kojih je propustio četiri utakmice, pa je opet katalizator igre katalonskog tima. Argentinac je spakovao Makabiju 23 poena uz 3/6 za tri, Asvelu 28 poena uz devet asistencija i neverovatnih 8/10 van linije 6,75 metar, što mu je novi lični rekord u karijeri. Njegova suva klasa u napadu uspela je da nadomesti neke Barsine manjkavosti u odbrani, koja će se naći na novom testu protiv Granade.

Tim iz Andaluzije dolazi kao peti najefikasniji sastav u prvenstvu sa prosekm od 85,5 poena, uz gotovo 11 ofanzivnih skokova. I to je statistika ekipe koja se nalazi na deobi pretposlednje pozicije u ACB! Ipak, uz gotovo 86 poena dolazi i to da protivnicima dozvoljava gotovo 88,5 poena, što je verovatno glavni razlog zašto se ova ekipa nalazi tako nisko na tabeli uprkos napadačkoj orijentaciji.

Prema dosadašnjim najavama, pitanje je da li će Džejms Nađi moći da igra pošto je propustio i duel sa Asvelom zbog bola u donjem delu leđa. U sastavu neće biti Majkla Kaiseda.

Posle pet poraza u poslednjih šest utakmica, Valensija pod hitno mora da otkloni sve crne oblake sumnje i dobije utakmicu protiv depresivnog Bilbaa. Aleks Mumbru će na megdan svom nekadašnjem klubu posle poraza njegove Valensije od Baskonije u petak. Slepi miševi su upali u limbo posle dobrog početka sezone. Najveći problem je šut, pogotovo sa distance koji je protiv Baskonije iznosio samo 19 odsto, te 25 odsto protiv Panatinaikosa. Sa takvim problemom Valensija se nije dobro snašla, a protivnicima je bilo lako da je pročitaju, zatvore reket i naprave dobar posao.

Trener Bilbaa je Đaume Ponsarnau koji je Valensiju pre tri godine odveo do trofeja u Evrokupu. Baski dolaze u Fontetu posle slabog izdanja protiv Unikahe koja je dozvolila samo 43 poena (43:67). Najveća pretnja za Valensiju biće Adam Smit, dok je Ćavi Rabaseda zadužen za najteže defanzivne zadatke. Valensija će morati da zaključa Aleksa Renfroa i Sašu Kileja Džonsa, dok je Trigvi Hlinason van stroja zbog povrede skočnog zgloba. Domaćin verovatno neće moći ni danas da računana Martina Hermansona ko, dok je Stefan Jović propustio poslednja četiri meča zbog problema sa skočnim zglobom.

Najteži posao čeka Baskoniju koja gostuje Huventudu od 18.30. Duško Ivanović i njegova kaznena ekspedicija izvojevala je veliku pobedu nad Valensijom u petak, što je veliki podstrek za tim pred teško gostovanje.

ACB liga - 12. kolo

Subota:

Unikaha - Manresa 91:77

/Osetkovski 25 - Vilijams 14/

Saragosa - Mursija 82:76

/Vat 18 - Enis 17/

Đirona - Andora 107:104 (93:93), posle produžetka

/Iroegbu 30 - Montero 26/

Tenerife - Obradoiro 87:92

/Uertas 20 - Skrab 26/

Nedelja:

12.30: (1,03) Real Madrid (28,0) Breogan (13,0)

13.00: (1,15) Gran Kanarija (20,0) Palensija (6,50)

17.00: (1,03) Barselona (28,0) Granada (13,0)

17.00: (1,17) Valensija (20,0) Bilbao (6,00)

18.30: (2,65) Huventud (16,0) Baskonija (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

ACB ligaKK Real MadridKK BarselonaBaskonijaKK ValensijaStefan JovićDžanan Musa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara