Nikola Mirotić (©Star Sport)
Nikola Mirotić (©Star Sport)

Čovek koji je stvorio MVP Mirotića: Igrača poput Nikole gotovo da nema, ne potcenjuje rivale i zato je na vrhu

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.05.22. | 11:58

“Ima mali broj minuta u odnosu na ono što daje na terenu. Nije baš lider ekipe u pravom smislu te reči, jer lopta ne ide toliko na njega, koliko na igrače sa tim epitetom u drugim ekipama. Ali, on je pokazao da je najbolji i to je najvažnije. Sada čekamo dalje, nadam se da će Barselona da osvoji Evroligu“, kaže Jadran Vujačić za Mozzart Sport

Centralna figura Evroligine ceremonije dodeljivanja nagrada u takmičarskoj 2021/22 bio je Nikola Mirotić. Prvoj violini Barselone uručeno je u Beogradu priznanje za zvanično najkorisnijeg igrača elitnog takmičenja što je logičan rezultat prve pozicije na tabeli Evrolige i odličnih igara kojim je plenio u proteklim mesecima.

Mirotićeve reči najviše su želele da čuju novinarske ekipe okupljene u Beogradu zbog Fajnal fora. Dok su samo retki uspeli da dobiju izjavu isključivo za svoju televizijsku mrežu, sajt ili novinu, reprezentativac Španije rodom iz Podgorice je u govoru po prijemu najvećeg individualnog priznanja izneo svoje emocije prema Srbiji i njenom narodu, a zatim posebnu zahvalnost izrekao svom dugogodišnjem treneru Jadranu Vujačiću.

Izabrane vesti

Odnos Nikole Mirotića i Jadrana Vujačića počeo je kao i svaki između igrača i trenera, a vremenom je prevazišao sportske okvire i izrastao u porodični. Nikolina prva ljubav bila je fudbal, ali kada ga je deda upoznao sa košarkom, sve drugo prestalo je da važi. Bio je to prst sudbine, jer je sada 32-godišnji as prvi korak na putu do zvezda napravio u Vujačićevom klubu Džoker gde su stasavala i druga podgorička deca, među kojima su Nikola Ivanović i Marko Todorović...

Nedugo pošto je počeo da krči put do vrha evropske košarke Mirotićev talenat primetili su skauti madridskog Reala u koji je otišao sa 14 godina. I pored toga Mirotić i Vujačić nastavili su sa radom koji je preko Kraljevskog kluba doveo do NBA visina, a zatim i Barselone sa kojom u Beogradu može da uzme evropsku krunu.

“Prelep je osećaj videti Nikolu sa MVP peharom, mnogo sam ponosan na njega i srećan što je ostvario takav uspeh. On je to zaslužio u svakom pogledu“, priča Vujačić za Mozzart Sport i nastavlja:

“Iskreno sam mislio sve što sam rekao u onoj video poruci. Ima mali broj minuta u odnosu na ono što daje na terenu. Nije baš lider ekipe u pravom smislu te reči, jer lopta ne ide toliko na njega, koliko na igrače sa tim epitetom u drugim ekipama. Ali, on je pokazao da je najbolji i to je najvažnije. Sada čekamo dalje, nadam se da će Barselona da osvoji Evroligu“.

21.00: (1,70) Barselona (14,5) Real Madrid (2,30)

Kolike su Barselonine šanse da se okiti evrotitulom u Beogradu? Jeste ligaški deo završila na prvom mestu, ali već na prvom koraku stoji Real Madrid i ne treba mnogo naglašavati koliko je svaki Klasiko priča za sebe...

“Svaka utakmica jeste drugačija, Real Madrid i Barselona su veliki klubovi i prate ih bogate istorije. Barsa je ove sezone slavila više puta, ali ovo je nešto potpuno drugačije. Kao što reče trener Šarunas Jasikevičijus, ne može da se zaboravi ono što je bilo prethodnih meseci, ali računa se kao da je 0:0. Sistem takmičenja je težak jer jedna utakmica odlučuje, ali zaista verujem da Barselona može da uzme Evroligu“.

Nikola se tokom govora po dobijanju MVP priznanja posebno zahvalio vama za sav uloženi zajednički trud i rad tokom prethodnih godina. Vi ste njegov prvi trener, imali ste mogućnost da ga oblikujete u zvanično najkorisnijeg igrača Evrolige, pre toga je igrao i na NBA nivou... Iz vašeg iskustva, koliko je teško jednog talenta oblikovati u konačni proizvod kakav je, na primer, Nikola Mirotić?

“Jako teško. To je veliki, mukotrpni rad. Mi treneri moramo da znamo šta je najvažnije, kako da igrača spremimo za sve što dolazi i dovedemo do toga da postanu tako veliki. Na kraju dana sve je u njihovim rukama, ali mi smo ti koji spremaju igrače za sve izazove koji dolaze na duže staze i situacije na terenu“.

Jadran Vujačić (©MN press)Jadran Vujačić (©MN press)

Šta je ključno za uspeh i pre svega napredak jednog mladog igrača?

“Prvenstveno moraju da budu izuzetne ličnosti, moraju da imaju karakter, da budu jako posvećeni i sa sjajnom radnom etikom, kako bi došli do mogućnosti da naprave vrhunske rezultate“.

Nikola je kroz humanitarni rad pomogao brojnim srpskim porodicama, a njegova skromnost nešto je što sportskim radnicima takođe često zapadne za oko. Da li u takvom stavu, sa nogama čvrsto na zemlji, leži takođe deo njegovog uspeha?

“Svakako. Nikola je izuzetan čovek. Poznat je po mnogim stvarima, pomenuli ste i humanitarni rad. Jedna od najvažnijih stvari ne samo kod njega, već i kod ljudi generalno treba da bude da poštujemo sebe i druge, u sportu da ceniš svoje rivale jer te oni čine boljim. U svakom trenutku moraš da budeš na zemlji kako bi ostvario velike rezultate. Onog trenutka kada počneš da potcenjuješ druge krećeš pogrešnim putem koji nikada ne vodi ka uspehu“.

Po čemu se Nikola Mirotić izdvaja u odnosu na ostale košarkaše u Evropi i šta ga čini onim što jeste na parketu?

“Nikola je kompletan igrač. Može da igra na više pozicija, na više načina, koji ima mnogo rešenja u igri. Takvih igrača skoro da nema na košarkaškoj sceni“.

Poznajete Nikolu od ranih dana i mogli ste da ga vidite kako je izgledao na početku i kakvu je transformaciju doživeo. Na čemu ste najviše insistirali tokom rada sa Nikolom u godinama njegovog razvoja?

“Sve je bilo rađeno planski, u dogovoru. Radili smo na svemu, od šuta, preko igre spolja i unutra kroz sistem temeljno pripremljenih vežbi. Želeli smo da radimo na svim detaljima kako bi Nikola postao, kao što rekoh, kompletan igrač“.

Rekli ste da igrača poput Mirotića danas gotovo da nema, a da li možda vidite njegovog naslednika u mlađim generacijama?

“To je jako teško odgovoriti. Vidim mnogo talentovanih momaka, ali se dosta njih vremenom izgubi. Da li je stvar u njihovoj želji, radnoj etici ili samom radu, odnosu sa trenerima, ne znam. Iskreno, treneri su poslednjih godina dosta pali u drugi plan. Nekada je odnos trenera i igrača bio najvažniji, sada više nije to u prvom planu. Mnogo je faktora koji se sada mešaju, pa je i to jedan od razloga što više nemamo toliko vrhunskih igrača, odnosno momaka koji doguraju do najvišeg nivoa“.

Za kraj, koliko jednom treneru znači kada mu uputi posebne reči zahvalnosti u trenutku kakav je dodela MVP priznanja?

“Lično mi mnogo znači. Nikola je prepoznao da je MVP nagrada zapravo još jedan rezultat bespoštednog rada i odricanja u dužem vremenskom intervalu, jako sam mu zahvalan na svemu što je rekao“.

Teško da jedan trener, tast i prijatelj može da bude ponosniji...



tagovi

Nikola MirotićJadran VujačićKK BarselonaEvroligaFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u Beogradu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara