Okršaj Reala i Barselone (© Euroleague.net)
Okršaj Reala i Barselone (© Euroleague.net)

El klasiko na srpski način: Real i Barsa četvrti put ukrštaju koplja na F4 Evrolige

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.05.22. | 10:41

Košarkaši Real Madrida i Barselone večeras od 21 čas igraju polufinale Evrolige

U četvrtak Beograd postaje centar evropske košarke. Drugi put u poslednjih pet godina glavni grad Srbije je domaćin završenog turnira Evrolige. Prethodni put je to bilo 2018. godine kada se Real Madrid popeo na krov Evrope na krilima senzacionalnog Luke Dončića. Blankosi su i ovaj put deo fajnal-fora. Sada je protivnik u polufinalu dobro poznat, najveći mogući, neki bi rekli arhineprijatelj – Barselona (21.00).

Beograd će prvi put biti domaćin najvećeg sportskog rivalstva u Evropi, a Real Madrid i Barselona će ukrstiti koplja po 36. put u Evroligi. Prvi okršaj je bio još 1994. godine. Od tada Real je upisao 15 pobeda, a Barselona 20.

Izabrane vesti

Ovo će biti tek četvrti put da se Real Madrid i Barselona susreću na završnim turnirima Evrolige. Poslednji put je to bilo još 2014. kada je Real deklasirao Katalonce sa 100:62. Madriđani za sada imaju dva trijumfa na F4 protiv Barselone koja je jedini trijumf zabeležila još 1996. godine kada je Litvanac, Arturas Karnišovas ubacio 26 poena. Ljubitelji košarke dobro prepoznaju ovo ime pošto je on draftovao Nikolu Jokića za Denver Nagetse, a danas radi u Čikago Bulsima.

Katalonci i danas će umnogome zavisiti od Litvanca, ovoga puta Šarunasa Jasikevičijusa. Nekada legendarni plejmejker, a danas trener Barselone je odlično vodio ekipu sa klupe. Gigant iz Katalone je bio najbolji tim ligaškog dela šampionata sa 21 pobedom i samo sedam poraza.

"Iz kojeg god ugla da gledate, susret Barselone i Reala je velika utakmica, a onda još kada je to u polufinale Evrolige. Naš cilj je da se plasiramo u finale, svesni smo prepreke koja nas čeka, ali se nadam da ćemo biti spremni da odgovorimo izazovu“, jasan je Šarunas Jasikevičijus

Ipak, nije bilo lako Barseloni da se domogne završnog turnira. Naleteli su u plej-ofu na žilavi Bajern iz Minhena. Tek posle pet teških utakmica Barselona se dokopala Beograda.

Barselona stiže u glavni grad Srbije u punom sastavu sa prekaljenim asovima na čelu sa Nikolom Mirotićem koji je proglašen za MVP-a. Nekadašnji reprezentativac Španije u proseku beleži 16,6 poena i on je najbolji strelac ekipe. Ipak ne treba zaboraviti da Jasikevičijus može da računa na Nikolasa Laprovitu, Aleksa Abrinesa, Korija Higinsa, Rokasa Jokubaitisa koji je i zvanično najbolji mladi igrač Evrope, a tu je i Nik Kalates.

Što se tiče međusobnih okršaja, neverovatno zvuči, ali Barselona je u seriji od čak pet pobeda protiv Reala. Rešetala je Barselona na svim frontovima, a posebno se pamti ovosezonsko finale Kupa gde je Barsa zaustavila Real na svega 59 poena.

"Teško da može da se zaboravi sve ono što je bilo. Da, čeka nas nova utakmica, ali moramo da naučimo iz onoga kroz šta smo prošli ove sezone. Neke utakmice su bile jako efikasne, neke nisu, treba iz svake da izvučemo pouke, biće 0:0 i sve ide ispočetka“, Šarasova je poruka.

Poslednji put Blankosi su slavili još u septembru 2021.

"Čeka nas drugačija utakmica, nova utakmica. Igrali smo dosta utakmica ove sezone, ali Klasiko je uvek poseban događaj, verujem da će igrači imati posebnu motivaciju. Ne bih bio srećan da sam u nizu od osam pobeda protiv Barselone, a sutra da izgubim. Svaka utakmica je posebna i drugačija, sada gledamo samo na polufinale. Tajne? Ne znam o čemu Šaras razmišlja sada... Sigurno će biti nešto novo, videćemo", uzvraća Laso.

Što se tiče ove sezone Reala, već sada bi mogla knjiga da se piše. Real je sjajno počeo Evroligu, bio je i na vrhu tabele početkom sezone, ali onda se desio pad koji se ne pamti u istoriji najtrofejnijeg kluba Evrope. Real je nizao poraze na svim frontovima, čak se i na nekim mečevima pošteno izblamirao.

Zbog svega toga se otvoreno pričalo da se sprema otkaz Pablu Lasu. Čak su viđene i disciplinske mere, pojedinci su odstranjeni iz tima posle gostovanja u Atini protiv Panatinaikosa i taman kada su svi pomislili da će se Real u potpunosti raspasti i da neće doći do zavšnog turnira...

Potpuni preokret.

Gorostasni centar madridskog kluba Valter Tavares ističe da je ekipa puno naučila iz poraza.

"Počeli sezonu veoma energično, nanizali 12 pobeda, a onda izgubili 11 utakmica u dva meseca. To nam je pomoglo da naučimo kako da se nosimo sa teškim trenucima. To što smo ovde daje pravu sliku o nama. Očekivanja su uvek velika", ističe jedan od najboljih defanzivaca Evrolige poslednjih godina.

Real se u plej-ofu sastao sa Makabijem koji je po mnogima bio čak i blagi favorit zbog forme. Međutim Madriđani su održali tri časa košarke za rutinski plasman na još jedan završni turnir. Sada se svi u Madridu nadaju ponavljanju uspeha iz 2018.

Nadam se da ćemo videti deža-vi situaciju, ali naravno ovo je drugi tim u odnosu na 2018. godinu. Ovo je grad u koji volim da dođem, uvek je lepo biti gost Beograda i igrati ovde, uzeli smo poslednju evropsku titulu ovde. Iskreno, malo verujem u deža-vi“, kaže trofejni stručnjak i dodaje:

“Odluke donosim od prvog dana, kada smo se skupili u septembru. Tada ne znam da li će te odluke biti dobre ili loše. Protiv Makabija nismo znali šta nas čeka, ali sada smo fokusirani na ono što nas čeka, ne ono što je bilo.

Sada će Beograd imati priliku da vidi spektakularnu utakmicu u četvrtak. Samo jedan može u finale Evrolige.

FAJNAL FOR EVROLIGE - BEOGRAD

POLUFINALA

Četvrtak

18.00: (2,15) Olimpijakos (14,5) Efes (1,80)

21.00: (1,70) Barselona (14,5) Real Madrid (2,30)

MEČ ZA TREĆE MESTO I FINALE

Subota

16.00: Poraženi 1 - Poraženi 2

19.00: Pobednik 1 - Pobednik 2


tagovi

KK Real MadridKK BarselonaFajnal for u BeograduEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara