Košarkaši Partizan Mozzart Beta i Željko Obradović (©MN Press)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta i Željko Obradović (©MN Press)

Crno-beli uče i napreduju: Lakše se pobeđuje hladne glave, odbrana ne sme da pusti 20 poena za sedam minuta

Vreme čitanja: 5min | pet. 30.12.22. | 12:53

Partizan Mozzart Bet napravio neke jasne pomake unapred i to daje pozitivan rezultat, ali postoji ogroman prostor za dalji napredak

Kada je veliki partizanovac Duško Radović izgovorio ono čuveno “Nije lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan“, malo ko je zapravo mogao da zamisli koliko jedna rečenica može precizno da opiše emociju navijača tokom poslednjih nekoliko godina. Od kraja ere Duška Vujoševića, Parni valjak je prošao nekoliko turbulentnih, izazovnih godina i svako ko iskreno kaže za sebe da je partizanovac mogao je na pravi način da oseti koliko su tačne reči proslavljenog pesnika i novinara.

Čak i kada bismo sagledali samo takmičarsku 2022/23, koja je samim povratkom u Evroligu jedna od uspešnijih, vidi se koliko nije lako, ali i koliko na kraju može da bude lepo kada se navija za crno-bele. Partizan Mozzart Bet je protiv minhenskog Bajerna zatvorio kalendarsku godinu pobedom koja ga je dodatno približila zoni četvrtfinala. Dok je kontrolisao rezultat svih 40 minuta, Parni valjak je prošao dobro poznatom stazom – od progresivnog uvećanja razlike, do osećaja da se ekipa kocka sa pobedom. Na kraju je uspeo, ali je dobro preznojio pune tribine.

Izabrane vesti

Ponedeljak, 18.30: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -18,5) Zadar (1,85)

Velika razlika između onoga što se dešava u poslednje vreme i nekih prethodnih utakmica Partizan Mozzart Beta je u tome što su igrači pokazali znake pomaka unapred. Da prihvataju ono što uče i napreduju, da su spremni da podnesu žrtvu kako bi krenu dalje i podigli kvalitet.

Nije Bajern, pogotovo bez Vladimira Lučića i Andreasa Obsta, ekipa koja realnim kvalitetom može da se meri sa Anadolu Efesom i Fenerbahčeom. Pobede u ta dva meča, protiv rivala nakrcanih ozbiljnim talentom i pre svega načinu na koji su zabeležene dve recke poslužile su kao bitne lekcije u procesu daljeg sazrevanja. Protiv Igokee u Laktašima, a ponajviše sinoć sa Bajernom, videlo se šta i koliko znači kada se završnica odigra hladnije glave. Nije to i dalje model koji Željko Obradović želi da gleda u narednim mečevima jer su oscilacije na momente još velike, ali je suština jasna – pobeda Partizan Mozzart Beta je iznad svega.

Zanemela je na trenutak Beogradska arena kada je Otelo Hanter pogodio još jednu suludu trojku za 75:72. Partizan Mozzart Bet je ponovo došao u situaciju da igra utakmicu na jedan posed, što je zahtevalo adekvatnu reakciju. Došla je od raspoloženog Dantea Egzuma koji je trojku dugovečnog asa poništio košem na prodoru uz njegov faul za dodatno slobodno bacanje. Bajern ni tada, pa ni posle ispravnih hitaca Egzuma i Zeka Ledeja trenutak kasnije nije izgubio veru u neizvesniju završnicu, iako je na minut i po do kraja Partizan Mozzart Bet ponovo imao +9 (81:72).

Trojka Ognjena Jaramaza ponovo je zapalila iskru nade. Tri promašaja u istom napadu, dva Džejmsa Nanelija, između toga i Jama Madar, vratila su se sećanja na sekvence iz nekih prethodnih mečeva... Umesto da se iskoristi bar jedna dobra pozicija, nesvesno se pruža ruka spasa rivalu. Uz pogotke Isaka Bonge sa penala, došla je i velika Egzumova greška kada je pokušao da proigra Nanelija, a zapravo je loptu poslao u aut. Odmah je australijski reprezentativac podigao ruku u znak izvinjenja, svestan da je ekipi možda prepisao novu dramu.

Na kraju se sve završilo povoljno po crno-bele. Hanterova trojka nije prošla, blokada Matijasa Lesora je rešila stvar, da bi Madar sa crte stavio tačku. Govorio je Željko Obradović posle utakmice o tome da “ne može da nacrta pobedu od 20 razlike“ ili da spreči povratak rivala koji takođe ima svoje adute, a to je nesumnjivo prošle večeri ponovo bio ofanzivni skok, na kraju su i pogoci sa distance umalo sve okrenuli naglavačke. Kada se podvuče crta, Partizan Mozzart Bet je pobedio. Zadatak je ispunjen. Moglo je verovatno bez trzavica na kraju, ali to je i dalje sve deo velikog procesa učenja, u kojem je svaka lekcija važna i mora da se prihvati kao takva.

“Bitno je shvatimo i da se prilagodimo, da vidimo gde grešimo u tim mečevima koje "gusto" izgubimo. Te male stvari usmere meč. Moramo da ostanemo u kontroli i da pobeđujemo takve mečeve. Efes je bila teška utakmica, ali otići i pobediti Fenerbahče tamo. Držali smo se toga što smo se dogovorili, pogotovo u odbrani. Tu smo pokazali da možemo dosta“, poručio je Egzum posle utakmice i na pitanje da li voli da preuzme odgovornost uzvratio:

“Sve zavisi od igre, ko ima ’vruću’ ruku. Tu se odlučuje i donose odluke. Prilično sam siguran da smo blizu Top 8, ostalo je dosta utakmica, izgubili smo neke gde smo bili veoma blizu. Samo da te trenutke pretvorimo u pobede i siguran sam da ćemo biti u Top 8“.

Uz nešto mirniju glavu u napadu, za dalji rast ekipe važno je i to što su konačno prihvaćeni određeni postulati u odbrani. I dalje ume da škripi jako kada dođe do opuštanja i protivnički ofanzivni skok postao je ozbiljan problem crno-belih – Bajern ih imao čak 17 – mada Obradović već neko vreme govori uporno o tome da igrači rade mnogo na rešavanju određenih defanzivnih nedoumica, te da je osetio pomak i na tom polju.

Ne može Partizan Mozzart Bet ove sezone definitivno da se pohvali dobrom odbranom pošto je na začelju tabele Evrolige sa 85,3 dozvoljenih poena, ali se shodno očiglednom napretku oseti i da je granica počela da se spušta. Efes je postigao 79, Fenerbahče 72, a Bajern 77 poena. S tim da je minhenski sastav čak 20 poena ubacio u poslednjih sedam minuta utakmice. I to je još jedna velika boljka Partizan Mozzart Beta, nešto što je i te kako podložno ozbiljnoj doradi i promeni.

Bitan detalj utakmice je +/- kategorija koja nekima možda ne znači ništa, ali je trenerima izuzetno bitna. Partizan Mozzart Bet je meč završio sa +30, što je indeks poslednji put viđen u pobedi nad Makabijem pre skoro mesec i po dana.

Možda najbolja stvar za ovaj tim je što postoji ogroman luft, odnosno prostor za dalji napredak. I to je cilj kome treba dalje težiti kako sezona bude odmicala. Crno-beli imaju jasan putokaz kojim treba da idu dalje, trenera koji ima pobednički DNK, dok bi eventualna pojačanja učinila da se kvalitet podigne još i brže.

Posle pete recke u nizu i treće zaredom u Evroligi, svakako se lakše diše...



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićDante EgzumAleksa AvramovićMatijas LesorJam Madar

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara