Stefan Lazarević protiv Flečera Megija (Foto: ABA League/SC Derby/Filip Roganovic)
Stefan Lazarević protiv Flečera Megija (Foto: ABA League/SC Derby/Filip Roganovic)

Crveno-beli se dobro oznojili u Morači, Lazarević trojkama slomio Studente za sedmu u nizu

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.12.22. | 18:55

Još jedna pobeda košarkaša Crvene zvezde pred istorijski večiti derbi - 92:76

U kojoj meri je Duško Ivanović promenio sliku na Malom Kalemegdanu najbolje govori večerašnja utakmica. Crveno-beli su manje od dva dana posle pobede nad Virtusom u Evroligi gostovali u Podgorici ekipi Studentskog centra. Domaćin je bio vidno motivisan, igrao bez prevelikog respekta prema braniocu trona i držao se sve do poslednje deonice. A onda se iz vedra neba pojavio Stefan Lazarević i trojkama nokautirao Studente - 92:76.

Sedma vezana pobeda Crvene zvezde od Ivanovićevog dolaska, sedma i od starta sezone u ABA ligi (7-1). Nastavili su crveno-beli sjajan niz i napravili idealnu uvertiru za istorijski derbi sa Partizan Mozzart Betom u Evroligi. Sastav iz Podgorice je pretrpeo peti poraz u regionalnom prvenstvu (4-5).

Izabrane vesti

Držala je Zvezda rivala na distanci većim delom susreta, ali je ekipa Andreja Žakelja odbijala da se preda. Prišla na samo pola koša zaostatka u finišu treće deonice, ali nije bilo panike u redovima Ivanovićevog tima. Verovali su u pobedu, strpljivo tražili rešenja, zategli odbranu kada je bilo najbitnije i već sredinom odlučujućeg perioda slomili rivala. Lazarević, koji je pao u drugi plan od promene na klupi (uglavnom ustupa mesto u 12 Džonu Holandu koji je preskočio gostovanje u Podgorici), pogodio je dve ključne trojke, posle kojih Studentski centar nije imao snage da se vrati. Od dolaska iskusnog stručnjaka svaki igrač je pronašao svoje mesto i gotovo da nema pojedinca koji se nije istakao na nekoj utakmici.

Na kraju je Lazarević sve poene ubacio van linije 6,75 (3/5 za tri, devet poena), ali je upisao i tri skoka, uz po jednu ukradenu loptu i asistenciju. Vrlo dobro izdanje kompletira podatak da je imao najbolji učinak prema statističkom parametru "+/-" (razlika kada je na parketu) - 23.

Najefikasniji je u Zvezdi bio Nemanja Nedović sa 16 poena. Ispratili su ga Ben Bentil sa 14 (10 u prvoj deonici) i Branko Lazić koji je pružio jedno od boljih ofanzivnih izdanja u sezoni sa 13 poena, uz samo jedan promašaj (2/2 za dva, 1/2 za tri i 6/6 sa linije penala).

Dvocifren je bio i Filip Petruševa sa 10 poena, a imao je i četiri skoka i jednu blokadu za indeks 14. Utisak je i da je defanzivno bio najstabilniji centar crveno-belih večeras. Ivanović je dao šansu svim igračima iz protokola, a u listu strelaca se nije upisao samo Ognjen Kuzmić.

Sa druge strane 15 poena i osam asistencija Lorena Džeksona, jedan manje je dodao Flečer Megi, dok je do 11 brojao Tomislav Ivišić.

--------------------------------

- ABA liga - 9. kolo -

STUDENTSKI CENTAR - CRVENA ZVEZDA 76:92

(21:26, 18:23, 28:19, 9:24)

Dvorana: Morača (Podgorica)

Sudije: Milan Nedović, Aleksandar Davidov, Denis Hadžić

Studentski centar: Džekson 15, Megi 14, Pavlićević 4, Vučeljić 6, Slavković 5, Hadžibegović 2, Baćović, Tasić 5, T. Ivišić 11, Z. Ivišić 6, Drežnjak 8, Tišma

Crvena zvezda: Vildoza 7, Lazarević 9, Mitrović 5, Lazić 13, Martin 8, Dobrić 2, Nedović 16, Marković 6, Kuzmić, Petrušev 10, Topić 2, Bentil 14

--------------------------------

Sjajno je Bentil otvorio utakmicu. Došao do dvocifrenog učinka za manje od pet minuta. Bio je enigma za domaćina, pa su crveno-beli stekli kontrolu i prednost 15:8 sredinom prvog kvartala. Ipak, odgovorio je Studentski centar serijom 8:2 u finišu deonice, pa je prišao na samo pola koša zaostatka, ali je Nedović sa četiri vezana penala omogućio Zvezdi da prvi odmor dočeka sa pet poena prednosti (26:21).

Početkom drugog kvartala viđeno je nekoliko atraktivnih zakucavanja na obe strane, sa Ivišićem i Petruševim u glavnim ulogama. Uspeli su Ivanovićevi puleni da se odlepe posle tri vezane trojke Nedovića, Lazarevića i Markovića (sa devet metara). Stekli su crveno-beli i 13 poena viška na minut do kraja, da bi Studenti u poslednjih 60 sekundi uspeli samo da svedu razliku na 10 - 39:49 posle 20 minuta igre u Morači.

Nemanja Nedović (Foto: ABA League/SC Derby/Filip Roganovic)Nemanja Nedović (Foto: ABA League/SC Derby/Filip Roganovic)

Držala je Zvezda rivala na distanci i po povratku sa odmora. Kad god bi domaćin spustio zaostatak na jednocifren broj poena, branilac trona je imao spreman odgovor. Ipak, uporni Podgoričani nisu odustajali, pa su na dva minuta do kraja trećeg perioda, posle trojki Megija i Džeksona, prišli na samo pola koša zaostatka. Uspeli su i da ostanu na minimalnom minusu pred poslednjih 10 minuta, pa je bilo jasno da nas čeka zanimljiva odlučujuća deonica.

Posle tvrdog početka, Lazarević je pogodio veoma važnu trojku posle dva i po minuta igre za 72:67 u korist srpskog i regionalnog šampiona. A onda još jednu. Omogućio je Zvezdi da prodiše još jednom strelom sa distance i vrati dvocifrenu prednost. Uporni su bili domaćini, pokušali su ponovo da se vrate, ali im je nadanja da mogu do neizvesne završnice u korenu trojkom sasekao Petrušev. Nakon toga su teško dolazili do poena, gubili koncentraciju u odbrani. Prosto rečeno, ostalo su bez goriva, pa je Zvezda rutinski privela posao kraju.

ABA LIGA - 9. KOLO

Petak

Zadar - FMP 103:97

/Drežnjak 27 - Frejzer 23/

Subota

Cibona - Cedevita Olimpija 78:90

/Mazalin 22, Smajlagić 19 - Alibegović 20, Adams 19/

Mega - Borac Mozzart 86:74

/Milosavljević 20 - Hejl 21/

Nedelja

Studentski centar - Crvena zvezda 76:92

/Džekson 15 - Nedović 16/

19.00: (1,30) Partizan Mozzart Bet (16,0) Budućnost (3,90)

21.00: (1,17) Igokea (20,0) MZT Skoplje (5,50)

Ponedeljak

18.00: (1,30) Mornar (16,0) Splita (3,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaStudentski centarDuško IvanovićNemanja NedovićStefan LazarevićBen BentilLuka VildozaFlečer MegiLoren Džekson

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara