Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Crveno-beli u Fonteti protiv odličnog centarskog tandema i sjajnog Džonsa, ali uz tradiciju kao adut

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.01.23. | 12:46

Crvena zvezda u Evroligi izgubila samo jednom od Valensije

Košarkaši Crvene zvezde u 17. kolu Evrolige gostuju u Valensiji (20.30). Biće to drugi meč za ekipu Duška Ivanovića u novoj godini, posle trijumfa nad Splitom u ABA ligi, ali i prvi u elitnom takmičenju posle kontroverznog poraza od Barselone, koja je slavila u dvorani Aleksandar Nikolić zbog velikog propusta sudija.

Crveno-beli će se suočiti sa timom od kojeg su samo jednom izgubili na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Posle šest pobeda, uključujući i rekordnu ubeleženu u martu 2018. rezultatom 106:90 (najveći broj poena na jednoj utakmici Evrolige), izgubili su u poslednjem okršaju sa Špancima odigranom pre nepune dve godine, baš u dvorani Fonteta.

Izabrane vesti

Zvezda na megdan ekipi Aleksa Mumbrua izlazi bez povređenih Hasana Martina, Nikole Ivanovića i Luke Vildoze, kao i Fakunda Kampaca kojeg nije registrovala zbog zabrane koju joj je izrekla Evrolige do 28. februara.

"Martin je bio veoma bitan igrač za nas, ali mislim da smo uspeli da nadomestimo to, malo pomeranjem pozicija nekih igrača, ali i timski i smatram da se ne oseća toliko taj nedostatak, pogotovu u reketu, gde mislim da naši visoki igrači odrađuju dosta dobar posao. Naravno, značiće nam dosta kada se vrati", rekao je Filip Petrušev i prokomentarisao poslednja dešavanja vezana za registraciju igrača i Kampaca.

"Sigruno da pričamo i da vidimo šta se sve dešava, pogotovu jer ga imamo na treningu i znamo koliko bi mogao da pomogne na utakmciama, posebno u Evroligi, ali na to ne možemo da utičemo, moramo da igramo sa igračima koje imamo i pokazali smo da možemo."

20.30: (1,55) Valensija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Pokazala je Zvezda da i bez pomenutog kvarteta može da se nosi sa evropskim velikanima, pa je naterala Barselonu da drhti, a najverovatnije bi je i srušila da sudijama nije promaklo da je Nikola Mirotić pre šuta kojim je izborio produžetak gazio aut liniju.

"Nije nam lako, psihički pogotovu, ali mislim da ima dosta stvari kojim možemo da budemo zadovoljni. Pogotovu energijom i pristupom koji smo imali tokom gotovo čitave utakmice, ako nastavimo da igramo tako, nećemo često gubiti na takav način," rekao je Petrušev o utakmici protiv Barselone.

Ipak, jasno je da crveno-bele čeka još jedan težak zadatak. Osim što je desetkovana, sudariće se sa veoma kvalitetnim protivnikom, koji je u dosadašnjem toku Evrolige upisao samo pobedu manje (7-9 učinak), ali je uspeo da nadigra i Barselonu, Olimpijakos, Monako, Anadolu Efes, Partizan Mozzart Bet (u Beogradu) na evrosceni.

Nije Valensija najbolje počela sezonu, ali je vremenom igrala sve bolje, pa su došli i rezultati. Trener Mumbru je počeo da slaže kockice, a posle 16 odigranih kola u Evroligi jasno je da glavna napadačka snaga španskog tima leži u trojici igrača. Centarskom tandemu Bojan Dubljević - Hasijel Rivero i odličnom beku Krisu Džonsu.

"Valensija je veoma dobra i nezgodna ekipa, pogotovu na svom terenu. Imaju prepoznatljivu igru, igraju dosta na visoke igrače unutra i svi šutiralju spolja, da rašire teren. Na nama je da se pripremimo što bolje za to i da kao i prošlu utakmicu, igramo sa istom dozom energije i samopouzdanja", istakao je Petrušev.

Košarkaši Valensije (Foto: Starsport)Košarkaši Valensije (Foto: Starsport)

Bivši igrač Makabija i Asvela, Džons, beleži 14,4 poena i 5,1 asistenciju u elitnom takmičenju ove sezone, uz prosečan indeks 17,8, što ga stavlja na sedmo mesto liste najkorisnijih igrača u Evroligi. Snažnog beka je Zvezda dobro upoznala minule sezone, ubacio joj je kao član francuskog kluba 14 poena u Beogradu (Zvezda dobila 73:67) i 17 u Vilerbanu (Asvel slavio 69:67). Izuzetno je prodoran, a u proseku po meču iznudi 3,5 faulova, dok sa linije penala šutira respektabilnih 84,6 odsto. Sa distance je na 33 odsto preciznosti, ali neretko se odlučuje i za šuteve sa poludistance, koje može da pogodi u velikim procentima. Ove sezone je pokazao da može itekako i da kreira za druge, što potvrđuje i preko pet asistencija po meču.

A ima i kome da doda, pošto Dubljević i Rivero igraju u odličnoj formi. Iskusni crnogorski košarkaš, koji je navršio deceniju u dresu Valensije, igra sjajno u poslednje vreme i bio je među kandidatima za MVP priznanje u decembru (otišlo u Vildozine ruke). Prosečno beleži 13,7 poena i 4,6 skokova, ali je pokazao da može da bude i velika pretnja sa distance, te za tri gađa sa izvrsnih 46,7 odsto preciznosti.

Poput Bojana, i Hasijel Rivero je veoma snažan i borben pod košem. Štaviše, to mi je i glavna karakteristika. Uvek je veoma motivisan, spreman da se potuče i ostavi poslednju kap znoja na parketu, a ove takmičerske godine prosečno beleži 11,3 poena i četiri skoka po meču. Iskusni Kubanac, koji je sa Burgosom dva puta osvajao Ligu šampiona, jasno želi da dokaže da pripada Evroligi i to mu zasad itekako polazi za rukom. Ipak, ima oscilacije, pa je tako posle 22 poena protiv Partizana u Beogradu, ubacio samo sedam Makabiju. Potom 16 Panatinaikosu, pa devet Bajernu. U poslednje dve runde je briljirao u susretu sa Barselonom (16 poena), ali u 16. rundi je stao na osam poena u sudaru s Olimpijom Milano.

Ipak, dokazala je Zvezda da može da se nosi sa evropskom elitom, kao i da defanzivno gotovo uvek ima dobra rešenja za najbolje protivničke igrače.

"Sigurno neće biti lako, jer zadaju probleme svim ekipama, ali timskom odbranom, kao i na prethodnim utakmicama, možemo to da zaustavimo", tvrdi Petrušev koji na poslednja tri nastupa u Evroligi prosečno beleži 19,3 poena.

Naravno, nisu Valensija samo Džons, Dubljević i Rivero. Tu su još vrlo dobri bek Džered Harper, iskusni Slovenac Klemen Prepelič, u poslednje vreme sve bolji Džejms Veb, kao i zlatni španski reprezentativci Haime Pradilja i Ćabi Lopez Arostegi... Biće teško, u to nema sumnje, ali bilo je teško i protiv Olimpijakosa, Žalgirisa, Partizana, Virtusa, Makabija, Albe i Asvela, pa su crveno-beli slavili pobede. Pokazali nebrojeno puta da su mentalno izuzetno jaki, da se nikada ne predaju i da uvek veruju u trijumf. Sa takvim stavom, uz kvalitete Nemanje Nedovića, Luke Mitrovića, Filipa Petruševa, Bena Bentila, Ognjena Dobrića, iskustvo Stefana Markovića, kapitena Branka Lazića, borbenost Stefana Lazarevića i vredan doprinos ostalih igrača, sada je već jasno da Crvena zvezda može svakoga da pobedi, pa i Valensiju, uprkos svim problemima.

EVROLIGA – 17. KOLO

Četvrtak:

Alba - Baskonija 85:84

/Smit 18 - Henri 19/

Žalgiris - Fenerbahče 88:66

/Brazdiekis 17 - Buker 10/

Barselona - Virtus Bolonja 75:83

/Veseli 12 - Lundberg 20/

Bajern - Panatinaikos 84:68

/Rubit 23 - Bejkon 18/

Partizan Mozzart Bet - Monako 100:80

/Lesor 21 - Okobo 17/

Petak:

18.30: (1,17) Efes (20,0) Asvel (5,50)

20.00: (1,30) Olimpijakos (16,0) Olimpija Milano (3,90)

20.30: (1,55) Valensija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,25) Real Madrid (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaDuško IvanovićFilip PetruševKris DžonsBojan DubljevićAleks Mumbru

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara