Nikola Kalinić i Edo Murić (Foto: Starsport)
Nikola Kalinić i Edo Murić (Foto: Starsport)

Crveno-beli u Stožicama traže prolaz u sedmo uzastopno finale ABA lige

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.05.22. | 10:31

Košarkaši Crvene zvezde u Ljubljani imaju priliku da završe polufinalnu seriju

Partizan nije uspeo da matira Budućnost u Podgorici, Vladimir Micov je trojkom u poslednjim trenucima izborio majstoricu. Košarkaši Crvene zvezde će od 18.30 u Ljubljani pokušati da izbegnu povratak serije u Beograd, izbore osmo finale ABA lige (sedmo uzastopno) i upišu sedmu vezanu pobedu protiv Cedevite Olimpije.

Interesantno je da je od spajanja Cedevite i Olimpije tim iz glavnog grada Slovenije samo u prvom okršaju dobio crveno-bele. Usledila je serija trijumfa srpskog šampiona, koja se nastavila i ove sezone. Posle ubedljivog trijumfa krajem prošle godine (79:64), puleni Dejana Radonjića su u poslednjim sekundama srušili ekipu Jurice Golemca u januaru tekuće godine (83:82), a pre samo nekoliko dana su ponovo ubedljivo slavili na startu polufinalne serije (93:82).

Izabrane vesti

Iako se Radonjić pribojavao kako će njegova ekipa izgledati posle duže pauze, manje-više je sve funkcionisalo kako treba. Jasno da je da postoji prostora za napredak u odbrani, ali i da će Zvezda na svim, pa i na tom polju, rasti iz meča u meč. Bitno da je kompletan tim na okupu, da je MVP Jadranske lige Nikola Kalinić nastavio sa sjajnim partijama (17 poena i 6 skokova, indeks 20), ali i da su u bitnom trenutku zablistali Nikola Ivanović (16 poena, indeks 22) i Luka Mitrović koji je još jednom pokazao da je najbolji kad je najpotrebnije (21 poen i sedam skokova, indeks 28).

Vrlo dobar je u Pioniru minule sedmice bio i Eron Vajt (10 poena i šest skokova, indeks 14), kao i Nejt Volters (10 poena, uz po pet skokova i asistencija, indeks 13). Od pomenute petorke se najviše očekuje i u Ljubljani.

Zvezda je na kraju slavila sa komfornom razlikom iako je pogodila samo šest trojki iz 28 pokušaja (21,4 odsto) i to je parametar koji je potrebno popraviti. Defanzivno je odradila dobar posao na Jogiju Ferelu koji je ubacio samo četiri poena, što bi valjalo ponoviti u Stožicama.

Da je jednog rivala teško savladati četiri puta u toku jedne sezone videlo se na primeru Partizana koji je posle tri vezana trijumfa pao u Morači, a svestan je i trener crveno-belih da je pred njegovom ekipom veliki izazov.

"Apsolutno smo svesni velikog iskustva i kvaliteta Cedevite Olimpije. Imaju ozbiljan napadački potencijal i priličan broj igrača sa mnogo poena u rukama. Svakako moramo da u Ljubljani moramo da budemo bolji u određenim segmentima igre u odnosu na meč u Beogradu. Cedevita Olimpija će kao domaćin imati i podršku navijača u Ljubljani, a na nama je da u takvom ambijentu budemo spremni da naša energija, koncentracija i odgovornost u igri budu na adekvatnom nivou kako bi odigrali dobru utakmicu u ponedeljak", rekao je Radonjić.

Jurica Golemac opravdanje za poraz u Beogradu traži u ličnim greškama, a veruje da će uz pomoć rasprodate dvorane u Ljubljani njegova ekipa odigrati daleko bolje.

"Na prvom meču nas Zvezda nije iznenadila. Bili su veoma agresivni, ali su nama, s druge strane, igrači koji su veoma važni za direktan obračun sa Zvezdom brzo upali u probleme sa ličnim greškama. Posle toga je bilo veoma teško da se igra. Rival je igrao veoma energično i intenzivno, ali smo znali da neće udarati kao i obično, jer nisu u ritmu utakmica, već smo stalno rotirali, a kada smo malo pali, pobegli su nam. Ako želite da igrate sa Zvezdom, morate dobro da pokrijete utakmicu 'jedan na jedan' i zatvorite skok. Nismo bili pravi sa energijom, željom i 'krvlju' u očima. Imamo dovoljno rezervi u odnosu na prvu utakmicu, pa na drugu gledam pozitivno. Očekujem da ćemo u ponedeljak igrati sa više energije, a ujedno će nam trebati pomoć navijača na tribinama", rekao je Golemac.

Crvena zvezda je ligaški deo sezone okončala na čelu tabele po osmi put, a polufinale je dosad igrala u 13 navrata. Posle pet vezanih neuspeha plasirala se prvi put u finale 2013. godine, kada je izgubila od Partizana. Nakon toga je u polufinalu zaustavljena od Cibone, a onda je od sezone 2014/15 konstantno bila u finalima, a titulu nije osvojila samo 2018. godine kada je Budućnost bila bolja.

Cedevita Olimpija pod tim imenom do tekuće sezone nije igrala u polufinalu regionalnog prvenstva.

POLUFINALE PLEJ-OFA ABA LIG

Prve utakmice

Partizan - Budućnost 82:66 (1-0 u seriji)

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 93:82 (1-0 u seriji)

Druge utakmice

Nedelja

Budućnost - Partizan 72:71

/Popović, Peri 15 - Ledej 28/

Ponedeljak

18.30: (2,55) Cedevita Olimpija (14,5) Crvena zvezda (1,60)

(Plasman u finale ostvariće ekipe koje ostvare dve pobede)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaLuka MitrovićNikola KalinićDejan RadonjićNikola IvanovićJurica Golemac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara