Nemanja Nedović (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Nemanja Nedović (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Crveno-beli zid previsok i za crno-bele: Zvezdina pobeda u derbiju sa Ivanovićevim potpisom

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.11.22. | 22:34

Dve sedmice nakon što je seo na klupu tima sa Malog Kalemegdana, Duško Ivanović slavi prvu pobedu u Večitom derbiju, Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 90:74

Prekid, pražnjenje tribina i nezgodna povreda Nikole Ivanovića obeležili su prvi kvartal Večitog derbija koji je trajao preko 50 minuta. U nastavku je viđena fantastična borba Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta, do poslednje kapi znoja. Na kraju je zahvaljujući fanatičnoj odbrani u prelomnim trenucima aktuelni šampion Srbije i regiona "udario" štiklu pored prvog od brojnih susreta sa gradskim rivalom ove sezone – 90:74.

Duško Ivanović je tako trijumfalno debitovao u derbijima, a upisao je i petu vezanu pobedu od kako je pre dve sedmice stigao na Mali Kalemegdan. Ekipa Željka Obradovića je posle sedam vezanih pobeda pretrpela prvi poraz u ABA ligi i sada ima isti učinak kao FMP (7-1), dok Zvezda ima utakmicu manje (6-1).

Izabrane vesti

Kao i svaki drugi i ovaj derbi je bio priča za sebe. Bilo je nemilih scena kao i u prošlosezonskoj finalnoj seriji ABA lige, pa je posle dva upozorenja sudija Damir Javor sa svojim pomoćnicima još u smiraj uvodne deonice prekinuo meč zbog ubacivanja predmeta na teren od strane navijača i otišao u svlačionicu. Prethodno se Nikola Ivanović povredio posle sudara sa Zekom Ledejom, posle čega je i usledila eskalacija. Prekid je trajao nešto manje od pola časa, ispražnjen je i deo tribina, a po povratku na teren crveno-beli su uspeli da steknu dva poena viška pred drugu četvrtinu.

U nastavku se vodila lavovska borba za svaki posed. Pogađali su i jedni i drugi sa distance, ali kako je meč odmicao tako je zid ispred Zvezdinog koša bivao sve veći za Partizan. U napadu su Nemanja Nedović i Luka Vildoza pravili probleme crno-belima, koji su na veliki odmor otišli sa minimalnim viškom. A onda su zaklonili večitom rivalu pogled ka košu i ubrzo stekli dvocifrenu prednost. Nije se Partizan predavao, daleko od toga, ali Ivanovićeva četa je imala odgovor na svaki nalet crno-belih. Pre svega u odbrani, pa je dobrom igrom u tranziciji držala Obradovićevu ekipu na distanci. Sve je bilo jasno kada su otišli na dvocifren višak u drugoj polovini odlučujućeg perioda. Nije bilo više povratka ekipi Partizan Mozzart Beta.

Vildoza sa 19 i Nedović sa 17 poena su predvodili Crvenu zvezdu do trijumfa, dok je Ognjen Dobrić dodao 11 poena. Svi igarči osim Ognjena Kuzmića su se upisali u listu strelaca.

Najefikasniji u redovima Partizana bio je Joanis Papepetru sa 15 poena, Dante Egzum je meč okončao sa 14, dok je dvocifren bio još samo kapiten Kevin Panter sa 12 poena. Jedan od najboljih pojedinaca crno-belih ove sezone i peti najkorisniji igrač Evrolige posle 10 kola Matijas Lesor nije se upisao u listu strelaca.

- ABA liga - 8. kolo -

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 90:74

(20:18, 29:30, 21:17, 20:9)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Damir Javor, Josip Radojković, Marko Mustapić

Crvena zvezda: Holand 5, Vildoza 19, Mitrović 7, Lazić 4, Martin 5, Dobrić 11, Ivanović 2, Nedović 17, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 9

Partizan Mozzart Bet: Vukčević, Ledej 5, Panter 12, Smailagić 2, Papapetru 15, Egzum 14, Brodzijanski 8, Naneli 7, Lesor, Trifunović, Anđušić 2, Madar 9

Egal od starta susreta. Partizan je nešto bolje otvorio meč i na krilima Dantea Egzuma držao prednost od dva do četiri poena. Ipak, Zvezda je u finišu došla do preokreta. Ivanović je pogodio pod faulom, za preokret, ali se tom prilikom i povredio. Usledile su nemile scene i prekid susreta, da bi po povratku na teren Vildoza umesto povređenog crnogorskog reprezentativca izveo bacanje za 20:18, sa koliko se i otišlo na prvi odmor.

Usledila je šuterska rapsodija na obe strane terena. Partizan je vezao četiri trojke u uvodna četiri minuta, Zvezda dve, pa je na semaforu stajalo 36:30 za goste. Taman što su crveno-beli odgovorili serijom 7:2, crno-beli su vratili šest poena viška, ali se onda raspucao Nedović i na krilima sjajne podrške sa tribina vratio Zvezdu, a potom i proigrao Bentila za zakucavanje i potpuni preokret u poslednjim sekundama (49:48).

Sjajno je Ivanovićeva ekipa otvorila treću deonicu i serijom 9:0 stigla do dvocifrene prednosti. Ipak, korak po korak, crno-beli su se vraćali. Razigrao se Papapetru i gosti su prišli na dva poena minusa, na tri minuta do isteka treće četvrtine. Usledila je velika borba, a onda je pas Vildoze preko celog terena za Dobrića i zakucavanje Zvedzinog krila diglo dvoranu na noge i ubrizgalo novu energiju domaćem timu, koji je na poslednji odmor otišao sa pet poena viška (70:65).

Na talasu dobre energije s kraja trećeg perioda, Zvezda je nastavila i u četvrtom da "surfuje". Hranili su se crveno-beli vibracijama sa tribina i pesmom navijača i ubrzo stigli do nove dvocifrene prednosti. Požrtvovana igra u odbrani nastavila je da daje rezultate, a crveno-beli su u tranziciji dolazili do lakih poena i gradili prednost. Partizan je nakratko uspeo da se trgne i priđe na šest poena minusa, ali je onda usledila trojka Vildoze za erupcuiju u Pioniru. Kada je "upala" i Dobrićeva trojka na dva minuta do kraja za plus 13, sve je bilo jasno. Prvi Večiti derbi pripao je Crvenoj zvezdi.

ABA LIGA - 8. KOLO

Subota

Borac Mozzart - Mornar 90:87

/Hejl 29 - Rasel 30/

Budućnost - Cibona 97:76

/Lazić 27 - Ljubičić 16/

Cedevita Olimpija - Zadar 97:79

/Ferel 22 - Drežnjak 15/

Nedelja

FMP - Igokea 89:77

/Frejdžer 15 - Tanasković 18/

MZT - Mega 94:82

/Ajvi 15 - Branković 18/

Ponedeljak:

Split - Studentski centar 82:85

/Saliven 26 - Džekson 22/

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 90:74

/Vildoza 19 - Papapetru 15/



tagovi

KK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićNemanja NedovićLuka VildozaNikola IvanovićDante EgzumKevin PanterJam MadarVladimir Brodžijanski

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara