Nikola Topić sa saigračima (©KK Crvena zvezda)
Nikola Topić sa saigračima (©KK Crvena zvezda)

Čudesna partija Nikole Topića: 49 poena, 12 asistencija, indeks 65 – i koš za finale!

Vreme čitanja: 5min | sub. 01.04.23. | 17:17

Brutalno izdanje mladog plejmejkera Crvene zvezde za pobedu protiv Next Generation tima - 96:95

Top je top! Biće to parola navijača Crvene zvezde, ako već nije, kada Nikola Topić počne da diriguje igrom prvog tima. Jer, čini se da je to zapisano u zvezdama. Sin proslavljenog reprezentativca i bivšeg košarkaša crveno-belih Milenka Topića ne prestaje da oduševaljava. Pokazao je veliku zrelost koja mu je još sa 16 godina omogućila da radi sa prvim timom, ove sezone je žario i palio u dresu OKK Beograda gde je na pozajmici, a na kvalifikacionom ANGT turniru Evrolige prosto dominira protiv vršnjaka. Ako je simultanka na otvaranju protiv Valensije (indeks 45) bila za divljenje, šta onda reći za njegovu partiju protiv Adidas Next Generation tima? Gubila je ekipa Branka Jorovića 21 poen razlike, ali stavio ju je Nikola na leđa i odvukao do velike pobede – 96:95 posle produžetka za plasman u finale!

Postigao je 20 poena samo u četvrtoj deonici, ali nije bilo dovoljno za pobedu. A onda još devet u dodatnih pet minuta. Ovoga puta se postarao da ne bude problema i na nešto više od sekunde do kraja postigao koš za pobedu! Na kraju, 49 poena i 12 asistencija za indeks korisnosti 65! I sve to pred jednim od najboljih bekova Evrolige, Nemanjom Nedovićem. Prvotimac Zvezde je u društvu kapitena Branka Lazića pomno pratio dešavanja na parketu, a imao je i šta da vidi. Top je spreman za šansu u prvom timu Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Crveno-beli su se tako zahvaljujući njegovom herojskom izdanju plasirali u finale turnira iz Grupe A, gde će igrati za plasman na završni turnir juniroske Evrolige protiv boljeg iz duela između pariskog INSEP-a i Mege (19.00).

Vodila se čvrsta i prilično izjednačena borba u većem delu prve deonice, ali je na krilima sjajne igra mladog Davida Mirkovića, Koponenov tim počeo da gradi prednost krajem uvodnog kvartala. A onda se i serijom 10:0 početkom druge četvrtine odlepio. Zvezda je do prvih poena došla sa linije poenala posle tri i po minuta igre. Topić i Vuković su u nastavku jedini uspevali da pronađu rešenja u napadu, da bi se u poslednjem minutu i Dabić upisao, ali je Next Generation tim otišao na veliki odmor sa više nego komfornih 46:31.

Po povratku sa pauze, Mirković je nastavio sa odličnom igrom, da bi nakon četiri minuta igre Koponenova ekipa stekla i 21 poen prednosti. Činilo se da je gotovo za crveno-bele, ali su odbili da se predaju. Topić je preuzeo stvari u svoje ruke, vezao sedam poena i podelio nekoliko asistencija, da bi Jorovićev tim prišao na samo pet poena zaostatka pred odllučujući period. Sve je ponovo bilo otvoreno, mlada Zvezdina ekipa je pokazala snažan karakter i od izgubljene utakmice, došla u poziciju da s pravom može da se nada trijumfu.

Prišli su crveno-beli potom i na dva poena zaostatka, ali je rival uspeo da odbije njihvov nalet i spreči preokret. U nastavku se znalo, biće to borba Topića protiv Koponenove čete, predvođene odličnim Mirkovićem. I Nikola je bio bolji! Ubacio je 20 poena i doveo Zvezdu na prag trijumfa. Imali su Koponenovi izabranici napad za izjednačenje – i iskoristili ga. Todorović je pogodio trojku o tablu i odveo meč u dodatnih pet minuta. Malo je nedostajalo da crveno-beli ostanu praznih šaka sa zvukom sirene, ali su gosti postigli koš sa minimalnim zakašnjenjem.

Ali Topa niko nije mogao da zaustavi. Trojka, asistencija, pa dva bacanja i još jedna asistencija: Zvezda je posle preciznog hica Gačića nakon Nikolinog dodavanja stigla do 92:90 na 54 sekunde do kraja. Uspeli su ipak košarkaši Next Generation tima da dođu u poziciju da pobede, ali Topić je imao drugačije planove. Znali su svi u dvorani da na četiri sekunde i 95:94 u korist rivala, lopta ide njemu u ruke. Prihvatio ju je, probio i pogodio na sekund do kraja za pobedu! Ovoga puta protivnik nije imao odgovor i počelo je veliko slavlje mladih Zvezdinih košarkaša.

Velika karijera je pred mladim plejmejkerom. Odavno je prevazišao vršnjake, pokazao da može da dominirao i u seniorskoj konkurenciji sa samo 17 godina (u avgustu će proslaviti punoletstvo). Utisak je da je samo pitanje vremena kada će to nastaviti da radi i u prvom timu Crvene zvezde.

Fascinantno je da je postigao više od polovine poena svog tima, a ispratili su ga Lazar Gačić sa 15 i Andrija Vuković sa dabl-dablom od 10 poena i 11 skokova (indeks 22).

U poraženom sastavu je mladi košarkaš Studentskog centra David Mirković ostavio sjajan utisak. Pokazao je izuzetne ofanzivne kvalitete, dominirao pod obručima i susret okončao sa 32 poena i 11 skokova, uz 12/13 sa linije penala - indeks 40.

Ispratio ga je još jedan talentovani igrač podgoričkog tima Vasilije Todorović sa 23 poena, dok je Aleksandre Huget dodao 13 poena u poraženoj ekipi.

KVALIFIKACIONI ANGT TURNIR EVROLIGE "MARKO IVKOVIĆ"

Petak (31. mart)

Crvena zvezda – Valensija 84:71

/Topić 35 - De Larea 19/

Partizan – Next Generation Belgrade 64:73

/Drezgić 23 - Suljanović 15/

Venecija – Mega 58:103

/Januci 19 - Jović 20/

Pariz – Anadolu Efes 77:54

/Esenge 17 - Tundža 15/

Crvena zvezda – Partizan 89:73

/Mišić 15 - Drezgić 17/

Valensija – Next Generation Belgrade 80:91

/De Larea, Barbera 20 - Suljanović 22/

Subota (01. april)

Mega – Anadolu Efes 89:74

/Jović 23 - Onat 19/

Venecija – INSEP 63:79

/Januci 19 - Traore 15/

Partizan – Valensija 60:66

/Drezgić 19 - Mari 16/

Next Generation Belgrade – Crvena zvezda 95:96 posle produžetka

/Mirković 32 - Topić 49/

Anadolu Efes – Venecija U TOKU

19:00 INSEP – Mega

Nedelja (02. april)

11:00 četvrtoplasirani iz Grupe A – čevrtoplasirani iz Grupe B

13:00 trećeplasirani iz Grupe A – trećeplasirani iz Grupe B

15:00 drugoplasirani iz Grupe A – drugoplasirani iz Grupe B

17:00 Takmičenja u zakucavanjima i brzom šutiranju trojki

19:00 Finale


tagovi

KK Crvena zvezdaNikola TopićJuniorska EvroligaAdidas next generation turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara