Majku Budenholzeru (© AFP)
Majku Budenholzeru (© AFP)

Čudna pojava u NBA: Osvojiš prsten, dobiješ otkaz

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.05.23. | 14:55

Majk Budenholzer završio misiju u Milvokiju

Ni šampionski prsten, ni prvo mesto u osnovnom delu sezone, ni status jednog od favorita za naslov prvaka. Ništa nije bilo dovoljno Majku Budenholzeru da sačuva posao u Milvokiju. Ni prvi, verovatno ni poslednji trener u novije doba u NBA ligi koji je za uspehe „nagrađen“ – otkazom.

Baksi su prošle sedmice okončali sezonu eliminacijom od Majamija u početnoj fazi plej-ofa, da bi u petak jutro otpustili Budenholzera i time ostali verni pojavi prisutnoj u poslednje četiri godine. Kako ko osvoji titulu tako dobije i zahvalnicu, pa su Toronto, Los Anđeles Lejkersi i sad Milvoki otpustili trenere šampione. Od 2019. izuzetak je samo Stiv Ker, i dalje na klupi Golden Stejta, a valja podsetiti da je i Tajron Lu 2016. bio najbolji sa Klivlendom, dve godine kasnije je smenjen, a sad je na klupi Klipersa.

Izabrane vesti

Deljuje da čelnici nemaju strpljenja, niti empatije, pa ni razumevanja ako uspeh nije konstantan. Maltene prvi veći neuspeh se skupo plaća. Frenk Vogel je dobio otkaz posle loše sezone sa Lejkersima gde su dobar deo sezone propustili prve zvezde tima Lebron Džejms i Entoni Dejvis, a samim tim im je izmakao plej-of. Doveo je Nik Nurs Toronto Reptorse do prvog znamenja 2019, a ove godine imao na raspolaganju mladu i neiskusunu ekipu, te je i logično što nije izborio doigravanje preko Čikago Bulsa u plej-in. Vogel i dalje nema angažman, a šuška se da će uskoro Nurs dobiti novi angažman.

Koliko je zahtevan posao trenera i koliko rukovodioci ponekad ne gledaju na duge staze pokazuje primer Budenholzera. Osvojio je titulu 2021, prvu posle pola veka, u prošloj se sapleo u polufinalu Istoka, sjajno gurao ove sezone (prvi na tabeli pre doigravanja), ali je nešto pošlo naopako u odlučujućoj fazi. Raspucani Majami, predvođen Džimijem Batlerom, poslao ga je kući. Ruku na srce, serija je mogla biti drugačija da se u prvoj utakmici nije povredio Janis Adetokumbo. Tako se tek šesti put od postanka NBA desilo da lider ispadne od osmoplasiranog.

Dodatni razlog za posrnuće Milvokija može se tražiti i u privatnim problemima trenera. Budenholzeru je tokom serije preminuo brat, što je sigurno uticalo. Ta informacija je isplivala tek posle završetka serije sa Majamijem, ali nijednom čoveku, pogotovo ne treneru na tom nivou, nije lako da se nosi sa nečim što ga tišti van parketa.

Na sve to deo košarkaške javnosti mu je zamerao na izboru akcija i odlukama u prelomnim trenucima utakmica, ali se priča promenila čim je javnost saznala sa čime se nosio strateg Baksa. Odmah su stizale poruke podrške sa svih strana, pa čak i od najvećih kritičara. Nedugo zatim i otkaz.

Milvoki sad ima dovoljno vremena da osmisli strategiju za narednu sezonu. Prvi korak je naći novog stratega koji bi zadržao okosnicu ekipe. Pod tim se podrazumeva ostanak Janisa Adetokumba koji može da tokom pauze iskoristi opciju iz ugovra i obaveže na dodatne tri godine saradnje, čime bi dobio 173.000.000 dolara.

Druga stvar je rešiti pitanje Krisa Midltona. Bek ima opciju da postane slobodan igrač ove godine, ako se za taj potez odluči. Veliko je pitanje hoće li ga Milvoki zadržati, jer Midltona muče povredama. Pitanje je i šta uraditi sa igračima koji postaju slobodni agenti ovog leta, kao što su Bruk Lopez, Džej Krauder i Džo Ingls, bitni u rotaciji. Pogotovo Lopez kao jedan od najboljih defanzivaca lige.

Ko god da preuzme ovaj tim imaće pune ruke posla. Da je ostao Budenholzer verovatno ne bi bilo problema sa potpisivanjem igrača i vezivanjem za višegodišnje ugovore, jer su zbog njega na kraju ostali i Džru Holidej i Janis Adetokumbo. Milvoki je možda povukao ishitren potez otkazom treneru koji je napravio najveći uspeh u ovom gradu u poslednjih 50 godina, ali ko zna možda baš Nurs ili Vogel stignu kao zamene, jer ih tako vidi deo medija u Sjedinjenim Američkim Državama.



tagovi

MilvokiMilvoki BaksMajk BudenholzerNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara