Ugo Gonzalez (FIBA)
Ugo Gonzalez (FIBA)

Čus Mateo usmerio reflektore ka Realovom novom "čudu od deteta": Zaboravite Nunjeza, tu je Ugo

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.10.22. | 10:27

Gonzalez na meču sa Fuenlabradom postao četvrti najmlađi Kralj u ACB ligi

Pablo Laso je ne svojom voljom, posle 11 godina, pre nekoliko meseci otišao iz Reala. Ali, madrdski klub je zadržao pobedničke navike (osvojio je Superkup, zatim upisao dva trijumfa na staru ACB lige) i još nešto. Bez obzira što je tim napunjen zvezdama i zvezdicama, nastavlja da pronalazi prostora za igru velikim talentima, poput Uga Gonzaleza (16, 200cm) koji je u pobedi nad Obroadirom (93:79) upisao prve seniorske minute u nacionalnom šampionatu, sa 16 godina, sedam meseci i 27 dana (6.083 dana) postavši tako četvrti najmlađi Kralj u istoriji Reala koji je igrao u ACB ligi, posle Luke Dončića (5.905 dana), Roberta Nunjeza (6.057) i Usmana Garube (6.077 dana), navodi Marka.

Tri minuta koje je dobio, Ugo je iskoristio za četiri poena (1-1 za da, 2-2 slobodna bacanja) i tako "naterao", kasnije će se videti da li privremeno, ili trajno, navijače Reala, ali i špansku javnost da zaborave na neočekivan ovoletošnji odlazak takođe ogromnog talenta Nunjeza (sa 18 godina je bio MVP Evrobasketa U20) iz Madrida u Ulm.

Izabrane vesti

"Ugo je igrač za koga se nadam da će biti veoma upotrebljiv i sa dobrom budućnošću. Ima veoma dobru građu i mislim da će podariti lepe trenutke navijačima Reala", izjavio je trener Madriđana Čus Mateo koji je svojevremeno prvi pružio šansu i Dončiću.

Iako je u to vreme Laso bio prvi trener, 30. aprila 2015. godine dobar deo meča protiv Unikahe morao je da gleda van hale jer je isključen. Mateo je vodio tim do trijumfa, ali je u poslednjoj deonici okršaja, kada je bilo sve odlučeno, izveo na teren slovenačkog vunderkinda koji je prvi kontakt s loptom završio uspešnim šutom za tri poena.

Madriđani se nadaju da će Ugo nastaviti Lukinim stopama. Njih dvojica imaju mnogo sličnih predispozicija, iz košarkaških su porodica. Čak je Gonzalezova "košarkaškija", jer je uz oca Paka, bivšeg polaznika akademije Estudijantesa i profesionalnog igrača klubova iz druge, treće i četvrte lige i majka Monserat Penja je nosila dres Estudijantesa i još nekoliko ekipa.

A odakle Ugo u Realu? Skauti madridskog kluba su ga još 2017, dakle kao 11-godišnjaka, zapazili u klubu San Agustin de Gvadaliks, istoimenom prigradskom naselju Madrida i nagovorili porodicu da je bolje da sa usavršavanjem nastavi u Realu.

I jeste bilo bolje. Gonzalez je ovog leta, iako godinu dana mlađi od saigrača, sa prosekom od 9,3 poena i pet skokova po meču, imao značajan doprinos na putu španske reprezentacije U17 do svetskog srebra, što je bilo dovoljno da skrene pažnju skauta NBA timova, ali i ESPN-a.

"Gonzales je zaslužio da bude smatran najboljim neameričkim prospektom na ovom događaju uprkos tome što nije beležio impresivne brojke. Ima izuzetan fizički profil za 16-godišnjeg dečaka, sa odličnom veličinom za beka od dva metra, rasponom ruku i impresivnom eksplozivnošću. Najbolje od svega je što on ne izgleda kao gotov proizvod. S obzirom na to da su mu još tri godine do najranijeg izlaska na draft, prerano je govoriti od njegovom potencijalu, ali bi bilo veoma iznenađujuće ako ne bude jedan od najboljih internacionalnih igrača svoje generacije s obzirom na sve što je pokazao i koliko još ima prostora za napredak", napisao je novinar ESP Džonatan Givoni, koji već godinama slovi za najboljeg prognozera neameričkog potencijala za NBA.


tagovi

Čus MateoACB ligaKK Real MadridUgo GonzalezEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara