Čuvari obruča i crno-bela Fortuna

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.04.19. | 16:23

Odbrana crno-belih je presudila u drugom meču polufinalne serije, mada je i Zvezda mnogo toga promašila. Dovoljno je reći da je u jednom momentu utakmice imala 1/14 van linije 6,75

Poslednja četiri večita derbija se rešavaju u poslednjim sekundama. Kada su takve situacije u pitanju i sreća igra veliku ulogu. Da je Dejan Davidovac pogodio onu trojku, ovaj tekst bi izgledao drugačije. Trenutak i nadahnuće pojedinca će verovatno i odvesti jednu od ove dve ekipe u finale ABA lige. Međutim, ako tražimo neki aspekat u kom je Partizan bio dobar i kroz koji je zaslužio pobedu u drugom meču polufinala, onda je to odbrana. Pre svega zatvaranje reketa. A imao je i sreće što je Zvezda jako slabo šutirala za tri poena. U jednom momentu samo 1/14.

Čini se da je tu ključ.

Izabrane vesti

Sećate se drugog derbija u ABA ligi, onog posle Kupa? Tada je Majkl Odžo delovao poput Šekila O´Nila, razgrtao je Partizanove igrače ispod koša. Činilo se da će primarni zadatak crno-belih u polufinalu biti njega da zaustavi. I to je Partizan i uspeo. Odnosno, Milan Tomić nije uspeo u dovoljnoj meri da eksploatiše svog sjajnog centra.

Odžo je u prvoj utakmici dao šest poena, u drugoj tri. Majk Cirbes je u prvom meču dao šest poena, u drugom 11 (a imao je i dosta grešaka, o čemu ćemo u redovima ispod). Dušan Ristić nije igrao na obe utakmice. Faje je na prvoj dao dva poena, a na drugoj četiri. Boriša Simanić u prvoj bez poena, u drugoj tri poena. Jedini igrač koji je sa pozicije četiri pravio probleme ekipi Andree Trinkijerija bio je Dejan Davidovac kada je pomeren na tu poziciju. I donekle Cirbes u drugoj utakmici dok nije počeo da greši.

Nije Partizan savršeno čuvao reket, ali jeste dovoljno dobro da pobedi. Lendejl je nekoliko puta ostavljao Cirbesa samog, ali ne smemo zaboraviti kako je recimo Renfro udario rampu Cirbesu (po mnogima odlučujući detalj), pa onda i onu timsku odbranu kada je Nemac nekoliko puta fintirao sve do isteka vremena za napad. Čak i Odžo, čovek od 130 kilograma, morao je da izlazi iz reketa i da šutira onaj “fade away “ u stilu Dirka Novickom (čak je, na iznenađenje mnogih - i pogodio).

Partizan je primio 32 poena iz reketa, nije to Bog zna kako dobar parametar, ali je utisak bio da su crno-beli u tom smislu uradili dobar posao i naterali (a možda je Zvezda tako i htela?) protivnika da šutira više za tri poena nego za dva!

Zvezda je pobegla od koša i opalila 28 puta za tri poena i 27 puta za dva poena. I u prvoj utakmici je Zvezda više šutirala za tri nego za dva poena - 31 put za tri i 30 puta za dva. Primera radi, Partizan je u drugoj utakmici šutirao 34 puta za dva i 23 puta za tri poena. Razlika je očigledna u tendenciji kreiranja napada unutra u odnosu na pucanje (ispucavanje?) za tri poena.

Koliko je Partizan igrao dobru defanzivu pokazuje i podatak da je Zvezda u prvoj četvrtini dala samo devet poena!

Suština je i u velikom broju promašenih vanjskih šuteva Zvezde. Crveno-beli su pucali 28 puta za tri poena i pogodili su samo pet! Dakle, procenat uspešnosi veoma nizak - 17,9%. Uključujući tu i promašaj za produžetak. Koliko god je Partizan igrao dobro unutra u odbrani, branio je dobro i spolja, ali je imao i sreće. Zvezda je jednostavno previše mašila.

Poređenja radi, Zvezda je u prvoj utakmici gađala 35% i to je bilo dovoljno crveno-belima da trijumfuju. Ali, ovih 17,9% je premalo da bi se dobio ovako bitan duel i to na gostujućem terenu.

Pre početka sezone se mislilo da će Zvezda imati veliku nadmoć u odnosu na konkurente u ABA ligi zbog veoma snažne i visoke centarske trojke u sastavu - Cirbes, Odžo i Ristić. Tokom sezone smo spoznali da Cirbes nije onaj stari, da Odžo igra promenljivo, a da Ristić jedva ima mesto u postavi. U odnosu na njih, iz redova crno-belih trebalo je da im se suprotstave Gagić, Lendejl i Nikola Janković. Daleko od toga da su blistali, ali su za sada uradili dobar posao. I ne samo oni, pomenuli smo važnu blokadu Renfroa, a do toga dolazi zato što su crno-beli dosta preuzimali na ovoj drugoj utakmici polufinalne serije.

Još jedan vrlo bitan faktor u odbrani reketa je i “neigranje” Džoa Reglanda. Nedostajao je Zvezdi u drugoj utakmici. Njegovi prodori su ubitačni. Po tome se najviše ističe kada igra pik. Nije plej u onom pravom smislu reči da će proigrati saigrače, ali zato koristi blok da se stropošta ka obruču i teško ga je zaustaviti.

Bekovi Partizana su imali problema sa time u prvom meču, potom im je i Filip Čović pravio nedaće sa ulaskom u njegovu desnu stranu, ali je i toga bilo manje u drugom meču.  Dodajmo na to i isključenje Perperoglua

I sve što je Partizan učinio bilo je dovoljno za pobedu od “samo” tri poena razlike protiv ovog izuzetno jakog protivnika, čak i bez Reglanda u sastavu, a znamo koliko je Amerikanac bitan šraf - verovatno najbitniji.

To govori da će crno-beli u majstorici morati da odigraju utakmicu sezone ako žele do finala ABA lige. A preduslov svih preduslova je odbrana obruča. I da se Partizan nada da će njeno visočanstvo Fortuna opet biti u crno-belome kada je Zvezdin šut za tri poena u pitanju. Tu možda i leži ključ majstorice.

Foto: Star Sport


tagovi

Aleks RenfroDžok LendejlMajk Cirbes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara