Dušan Ivković (levo) i Ranko Žeravica (FOTO MN Press)
Dušan Ivković (levo) i Ranko Žeravica (FOTO MN Press)

Da legat jugoslovenske i srpske košarke u Springfildu naraste: Duda Ivković i Žeravica kandidati za Kuću slavnih

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.12.23. | 10:48

Uslove ispunjava i Mirza Delibašić

Svakom narednom godinom igrači i stručnjaci sa prostora nekadašnje Jugoslavije povećavaju brojnost u najznačajnijem košarkaškom zdanju na svetu. Samo u poslednje četiri godine ono je postalo bogatije za Radivoja Koraća, Vlada Divca i Tonija Kukoča.

Da je nastavak takve prakse realan postalo je jasno nakon što je Nejsmitova košarkaška Kuća slavnih objavila lisu kandidata za "Klasu 2024". U kategoriji inostranih nominacija nalaze se i legende jugoslovenske i srpske košarke Dušan Ivković i Ranko Žeravica.

Izabrane vesti

Imaće kultni košarkaški treneri veliku konkurenciju kako bi se leta naredne godine pridružili jednom od osnivača jugoslovenske košarke Aleksandru Nikoliću, inače primljenom u Springfild još 1995. godine. Među nominovanima nalaze se i Vladimir Kondrašin (čuveni selektor sovjetske reprezentacije iz sedamdesetih godina), Josip "Pino" Đerđa (legendarni igrač Zadra, srebrni selektor Hrvatske sa Olimpijskih igara 1994), kao i dva aktivna stručnjaka Etore Mesina i Dejvid Blat.

Imena finalista biće objavljena 16. februara tokom NBA Ol star vikenda u Indijanapolisu, a imena novih članova biće objavljena krajem jula ili početkom avgusta 2024. godine. Konkurencija u kategoriji internacionalnih igrača vrvi od kultnih imena svetske košarke. Pored Mirze Delibašića, nezaboravnog košarkaša Bosne, na listi su i Huan Karlos Navaro, Horhe Garbahosa, Andrej Kirilenko, Andres Noćioni, Panajotis Janakis...

Interesantno, za "klasu 2024" nominovan je i čitav državni tim SAD-a iz 2008. godine, kao i nekolicina pojedinaca iz selekcije koja je osvojila zlato u Pekingu. Izdvajaju se Vins Karter i Čonsi Bilaps. Među igračima "starije" generacije vredi izdvojiti Bila Lejmbira (dvostrukog NBA šampiona sa Detroit Pistonsima), Morisa Lukasa (prvaka s Portlandom 1977. godine), Toma Čejmbersa, Terija Kamingsa i Markiza Džonsona.

Iz Srbije je u Kuću slavnih do sada primljeno petorica ljudi; Bora Stanković (1991), Aleksandar Nikolić (1998), Dražen Dalipagić (2004), Vlade Divac (2019) i Radivoj Korać 2022.


tagovi

Dušan Duda IvkovićRanko Žeravica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara