(©Fiba)
(©Fiba)

Da su bar ovako igrali protiv Litvanije: Crna Gora preslišala Grčku za treće mesto u grupi

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.09.23. | 12:56

Odličnom igrom i trijumfom protiv ekipe Dimitrisa Itudisa, Crna Gora se u stilu oprostila od Mundobasketa

Ne odslikava krajnji rezultat 73:69 pravi odnos snaga na terenu. Košarkaši Crne Gore bili su u vođstvu tokom svih 40 minuta duela drugog kola druge runde Mundobasketa protiv Grčke, imali su početkom četvrte četvrtine i maksimalnih 14 poena prednosti i pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. Ovim trijumfom Crna Gora se oprostila od učešća na Mundobasketu i izborila treće mesto u grupi J. U zavisnosti od raspleta u ostalim grupama, selekcija Boška Radovića zauzeće u generalnom plasmanu neku od pozicija između devete i dvanaeste.

Ušli su Crnogorci u oproštajni meč od Svetskog prvenstva mnogo motivisanije od svog današnjeg rivala. Postepeno su uvećavali prednost kako je meč odmicao, pa su tako nakon prve četvrtine imali sedam poena prednosti, krajem druge devet, sredinom treće dvanaest, a početkom četvrte četvrtine i pomenutih četrnaest poena više. Raspucali su se Grci u završnih pet minuta duela, uspeli da priđu i na samo četiri poena zaostatka na dvadesetak sekundi pre kraja, ali je u penal završnici Crna Gora ostala pribrana i rutinski privela meč kraju.

Izabrane vesti

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je izvrsni Nikola Vučević sa 19 poena, dok su dvocifreni bili i Dino Radončić sa 12 i Vladimir Mihailović sa 10 poena. Jedna od retkih svetlih tačaka u letargičnoj igri Grčke na ovom prvenstvu bio je Joanis Papapetru. On je danas bio najefikasniji igrač Helena sa 16 poena, dok su po 13 zabeležili Kostas Papanikolau i Lefteris Bohoridis.

Nakon svega viđenog u Manili ostaje velika žal prevashodno za načinom na koji je Crna Gora poražena od Litvanije u trećem kolu prve runde. Bili su tada Vučević i ekipa ravnopravan protivnik do starta drugog poluvremena, a onda im se igra totalno raspala, što je kumovalo ubedljivom porazu od Zelene šume. Hrabro su se držali Crnogorci i protiv Amerikanaca, vodili na poluvremenu, ali je veliki favorit dodao gas u drugom delu i očekivano preokrenuo.

Tim selektora Boška Radovića je kada se sve sabere dobro odigrao četiri od pet utakmica na prvenstvu, ili preciznije sedam od osam poluvremena, ali će ih to jedno (drugo protiv Litvanije) koštati istorijskog prvog plasman u četvrtfinale nekog velikog takmičenja. Na sledeću priliku moraće Crnogorci da čekaju bar do Evrobasketa 2025, osim u slučaju da narednog leta naprave iznenađenje na kvalifakcionom turniru za Olimpijske igre i odu u Pariz.

MUNDOBASKET, 10. DAN:

GRUPA J

Grčka - Crna Gora 69:73

/Papapetru 16 - Vučević 19/

14.40: (1,05) SAD (27,0) Litvanija (11,0)



tagovi

Mundobasket 2023MundobasketJoanis PapapetruNikola Vučevićkošarkaška reprezentacija Crne Gorekošarkaška reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara