""
""

Danilović i Tomašević se družili sa decom iz hraniteljskih porodica u Nišu

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.02.17. | 15:40

Tomašević govorio o tome zašto je otišao iz Zvezde u Partizan i neuspeloj karijeri fudbalera, Danilović o sećanjima sa Evrobasketa 1995, ćerki Olgi...

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Izabrane vesti

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i generalni sekretar Dejan Tomašević danas su bili u poseti "Centru za porodični smeštaj i usvojene". Tokom jednočasovnog druženja i razgovora legendarni košarkaški reprezentativci i asovi odgovarali su na pitanja najmlađih i davali im savete, sa željom da ih što lakše uvedu u svet sporta. 
"Moja ideja je bila da dođemo ovde još kad smo pričali šta ćemo da organizujemo. Veoma mi je drago kad čujem lepe price o hraniteljskim porodicama. Ja sam bivši košarkaš, sada predsednik KSS, i mogu da vam kažem da je veoma bitno da se bavite sportom, nije bitno kojim. Da li individualni ili kolektivni, zaista nije važno", rekao je Danilović, da bi se potom prisetio kako je njegova karijera otpočela. 
"Počeo sam da treniram prilično kasno, voleo sam taj sport od pocetka. Vaspitao me na određen nacin, uživao sam sve vreme. Sport je veoma lepa stvar. U njemu nađeš i drugare koji ti ostanu za ceo život".

U priču se zatim uključio i Dejan Tomašević.
"Deca su veliko bogatstvo. Želim da zahvalim svim ljudima koji čine velike stvari, ali se ne vide, kao i onima koji rade ovde, i onima koji se odluče za ovakav korak.  Ne mogu da shvatim kao otac da neko ostavi svoje dete".

Zatim je Tomašević otkrio kako je zapravo ušao u svet košarke... Kroz fudbal i prvo odbijanje uz reči da nije talentovan...
"Trenirao sam prvo fudbal, ali sam sa 15 godina shvatio da sam viši od svih, pa sam otišao na košarku. Prvo su mi rekli da nisam talentovan, ali sam se sa 17 ponovo vratio. Igrao sam u Zvezdi, pa posle prešao u Partizan. Finansijska ponuda je bila takva da nisam mogao da je odbijem, a i Partizan je bio mnogo bolji klub, nekadašnji evropski prvak… Posle nekoliko godina me je trener koji mi je rekao da nisam talentovan, ponovo trenirao i u klubovima i u reprezentaciji. Tako da je bitno nikad ne odustati, imate svoje snove i samo napred".

Kao najlepšu utakmicu u karijeri izabrao je finale Evropskog prvenstva 1995…
"Posle sankcija smo stigli tu I pobedili Litvaniju u finalu. Zaista najlepša uspomena, iako mislim da nisam ni igrao".

I Daniloviću su u svežem sećanju detalja sa tog prvenstva.
"Tad smo bili saigrači, a sada smo na istom random mestu. Igrali smo zajedno, osvojili mnogo medalja, nadam se da ćemo I kao rukovodioci da osvojimo nešto. Ove godina imamo priliku na evropskim prvenstvima za žene i muškarce", zaključio je Danilović, dok su deca otvarala poklone koje im je pripremio KSS u saradnji sa komapnijom “Roda”.

Decu iz centra je zanimalo i da li se naslednici i naslednice legendarnih košarkaša bave sportom?
"Kod mene, od njih troje, niko ne trenira košarku", rekao je Danilović, a onda dodao:
"Olga trenira tenis jer voli taj sport, a ne zato što su joj roditelji to rekli. Zavolela je tenis gledajući Đokovića, Sonja trenira odbojku, a Vuk fudbal".

Kod Tomaševića je situacija malo drugačija…
"Imam dva sina i dve ćerke, dvoje treniraju košarku".

Dvojica visokih čelnika KSS su na poklon od dece dobila majice.


tagovi

Dejan TomaševićKošarkaški savez SrbijeKSSKup Radivoja KoraćaPredrag DanilovićSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara