Darko Rajaković (Screenshot - Youtube.com)
Darko Rajaković (Screenshot - Youtube.com)

Darko Rajaković među kandidatima za klupu Toronto Reptorsa

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.04.23. | 16:06

Tim iz Kanade dobio dozvolu da pregovara sa nekoliko asistenata iz NBA, među kojima je i srpski stručnjak

Toronto Reptorsi su krenuli u potragu za novim trenerom, nakon što su odlučili da se rastanu sa Nikom Nursom. Planiraju temeljno da prečešljaju sve raspoložive opcije, obave pregršt razgovora sa asistentima, slobodnim trenerima, stručnjacima iz NCAA i WNBA, a dobili su i dozvolu da obave intervju sa nekolicinom pomoćnih trenera, među kojima je i srpski stručnjak Darko Rajaković, prenosi Adrijan Vojnarovski.

Rajaković, koji je na početku trenerske karijere, sa samo 16 godina, radio u omladinskim kategorijama čačanskog Borca, a kasnije i Crvene zvezde, već gotovo tri godine radi kao asistent u Memfis Grizlisima, a u NBA je od 2014. godine. Prethodno je dve godine radio kao trener u Razvojnoj ligi, ali i kao konsultant za skauting u Letnjoj ligi, pri San Antonio Sparsima.

Izabrane vesti

Već tokom boravka u Oklahomi je imao značaj doprinos u razvoju NBA igrača poput Stivena Adamsa, Andrea Robersona, Terensa Fergusona, Viktora Oladipa, Denisa Šredera i Aleksa Abrinesa. Pomogao je Grmljavini da se domogne plej-ofa u četiri uzasotpne sezone, bio u stručnom štabu tokom finala Zapada 2016. godine.

U junu 2019. godine je radio kao asistent u Finiks Sansima, ali se posle jedne sezone preselio u Memfis. U januaru prošle godine je kratko obavljao i ulogu prvog trenera, dok je Tejlor Dženkins bio van stroja zbog zdravstvenih problema. Na debiju je ostvario pobedu protiv Golden Stejta (116:108) i postao tek drugi evropski trener u tom trenutku, koji je vodio jedan NBA tim na utakmici ligaškog dela sezone. Kao vršilac dužnosti imao je učinak 4-1.

Dovodio se i ranije u vezu sa pojedinim NBA timovima, a u maju prošle godine je ESPN u hvalospevima pisao o srpskom stručnjaku i predvideo mu blisku budućnost na mesto prvog trenera nekon tima u najjačoj ligi sveta.

"Ljudi širom trenerskog svega, kao i igrači koji su napredovali uz njega, oduševljeno pričaju o Darku Rajakoviću. To posebno ima smisla kada se u obzir uzme da su ga timovi već dva puta "ukrali" - Finiks i Memfis - tokom prethodnih par godina, kada su novi treneri pravili stručne štabove od nule. Još nije došao njegov trenutak koji bi ga pogurao ka samostalnoj karijeri u NBA, ali Rajaković ima inteligenciju i strast za ovu veštinu, koja ga čini jednim od favorita da postane prvi trener. Pisao je akademske članke o evoluciji pik en rola, a pritom ima vrlo dobar odnos sa igračima i kolegama", pisao je ESPN.

Da li je trenutak došao da se Rajaković okuša kao šef struke nekog NBA tima? Reptorsi izgleda u njemu vide potencijalnog naslednika Nika Nursa, a Toronto deluje kao vrlo dobra sredina za početak.

Ipak, 44-godišnji srpski strateg je samo jedan od kandidata sa kojima će uprava šampiona iz 2019. obaviti razgovore. Vojnarovski prenosi da su Reptorsi dobili dozvolu i da odrade intervju sa Kenijem Etkinsonom iz Golden Stejta, Čarlsom Lijem iz Milvokija, Kevinom Jangom iz Finiksa, Mičom Džonsonom iz San Antonija, Đordijem Fernandezom iz Sakramenta i Krisom Kvinom iz Majamija. Pored pomoćnih trenera, navodno su zatražili dozvolu i za sastanak sa Beki Hemon, koja sa puno uspeha predvodi Las Vegas Ejses u WNBA. Osam godina je provela u stručnom štabu Grega Popovića u San Antonio Sparsima.

Kako se navodi, u opticaju je i član postojećeg stručnog štaba Toronta, Adrijan Grifin.

Sastav iz Kanade se rastao sa arhitektom uspeha iz 2019. godine, Nursom, posle 41-41 učinka u ligaškom delu sezone, ali i poraza od Čikago Bulsa u plej-inu.


tagovi

Darko RajakovićToronto ReptorsMemfis Grizlis

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara