Darun Hilijard (©Starsport)
Darun Hilijard (©Starsport)

Darun Hilijard žestoko po Odedu Katašu: To su njegove ego igre, platiš me kao nosioca, a ne daš mi da igram

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.09.23. | 15:04

Kako je propala sezona u Tel Avivu…

I klub i igrač imali su visoka očekivanja, ali kad se crta podvukla: ni Makabi ni Darun Hilijard nisu od međusobne saradnje dobili ono čemu su se nadali. Nekadašnji košarkaš Detroita, San Antonija, a u Evropi Baskonije, moskovskog CSKA i Bajerna zato je ovog leta napustio Tel Aviv i kasnije potpisao za tursku Pinar Karšijaku. Ali u otvorenom intervjuu za Izrael Hajom nije propustio priliku da za neuspeh okrivi trenera Odeda Kataša.

Već dokazani evroligaški bek kao da i dalje ne može da prihvati da je u Makabiju igrao prosečno manje od 13 minuta po utakmici.

Izabrane vesti

Bilo je mnogo teško. Znaš da možeš da pomogneš timu, da li košem ili iskustvom… Bio sam frustriran, jer sam znao da mogu da unapredim igru, a nisam dobio šansu da to uradim. Nisam došao u Makabi miseći da je to moj tim i da ću da uzmem sve minute i sve šuteve. To mi nije palo na pamet. Naprotiv, bio sam ponosan što sam deo velikog tima. Bio sam u spreman na određenu ulogu, da ne budem igrač kome ide lopta, ali najveći problem je što uopšte nisam imao ulogu”, počeo je Hilijard.

Samo počeo. Štošta je imao da zameri.

Kao da sam bio potpuno odsečen od bilo kakvih dešavanja u timu, od rotacije. Svaki navijač je to mogao da vidi od prve utakmice. U tom smeru se ušli. Povrede su se koristile kao izgovori, u mojim očima to nije imalo veze sa istinom”.

S ove distance, čini mu se da je 2022. pogrešno izabrao. Razgovarao je sa Dejvidom Blatom, dok je Oded Kataš sve vreme bio uzdržan.

Prvo me je zvao Dejvid Blat. Onda Oded, ali svi zaju ko je Oded. On ne priča mnogo. Kratko smo razgovarali i nije rekao mnogo. Nisu mi ništa obećavali, niti sam ja tražio obećanja. Ali kada vidite platu koju sam dobio ne morate mnogo ni da kažete. Bio sam plaćen kao jedan o najboljih igrača tima. Čudno je da platiš nekoke toliki novac i onda mu daš 12 minuta po utakmici”.

Što ne krene dobro, teško se dobro završi. Hilijard je posle jednog ligaškog poraza u Izraelu tvitovao: “Prave oči prepoznaju laži”. Kataš je to shvatio kao direktnu prozivku, naravno… Klub je suspendovao igrača.

U tom klubu sam se osećao kao da me niko u klubu ne želi.  Nisam zaslužio takav odnos. Ne znam šta je treneru bilo na pameti kada je to uradio, ali znao sam da to nije bila odluka uprave, da je čak bilo rasprava oko suspenzije. Međutim, Oded je insistirao. Prvo sam mislio potrajaće dan ili dva, onda sam video da je u pitanju cela nedelja. Svi znaju da sam dobra osoba i šta donosim u svlačionicu, da nikada nemam maliciozne namere. Ko izgovori moje ime nikad ni ne pomisli na probleme”.

I tu dolazimo do Kataša. Svoju krivicu Hilijard ne vidi.

To je živi dokaz da je sve ovo bilo prosto lično, ne profesionalno… Čudno mi je bilo to što bi radije izgubio utakmicu i ostao bez igrača. Čak i ako mu se nije dopao moj tvit, bilo je načina da reši tu situaciju… Znam da je to bilo lično. Svako košarkaški fanatik zna kakav sam igrač. Ali kada se prema tebi ophode kao da si loš igrač, onda shvatiš da to nema veze sa profesionalnim pristupom košarci. To su ego igre”.

Dobro, a šta je to Odedu tačno smetalo? Ni Hilijard ne zna.

Ne mrzim Odeda, ne mislim da je loša osoba. Van terena, slični smo, obojica tihi i skromni. Ali jasno je da mu se uopšte nisam dopadao. Ne znam kako je to počelo, sećam se da smo razgovarali posle utakmice sa Žalgirisom u prvom kolu Evrolige i da mi je tada rekao da mi, iz nekog razloga, ne veruje. Ne znam zašto moraćete njega da pitate… Svaki put kada bih ja pokušao nikada mi ne bi odgovorio zašto ne igram. Nikada mi nije rekao: popravi odbranu ili tako nešto. Jednostavno me nije želeo”, završio je Hilijard.


tagovi

KK Makabi Tel AvivDarun HilijardOded Kataš

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara