Detalj iz četvrte utakmice (©AFP)
Detalj iz četvrte utakmice (©AFP)

Defanzivni mehanizam koji je Denver odveo na prag NBA trona

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.06.23. | 19:07

Više se ne priča samo o napadu Nagetsa, uticaj koji je ekipa Majkla Melouna ostvarila na svojoj polovini terena gotovo da je otupela Majamijevu oštricu

Denverovu konferenciju za novinare uoči petog meča finala obeležila je šala Nikole Jokića na račun Novaka Đokovića i broja osvojenih grend slem titula, no kada se govori striktno o košarkaškim stvarima, kroz izjave Majkla Melouna, Džamala Marija i najboljeg igrača današnjice fokus je bio na istom segmentu igre - odbrani.

Odbrana, odbrana, odbrana... I tako u nedogled. Nikola Jokić ukazao je na to koliko je defanzivna komunikacija unutar ekipe bolja posle šamara u drugoj utakmici finala, Majkl Meloun je pričao i o disciplini potrebnoj da bi se uradio kvalitetan posao na svojoj polovini, dok je Džamal Mari istakao kako su Nagetsi brzo naučili na greškama i rezultat toga je bolje čitanje situacija kada Majami napada koš.

Izabrane vesti

Majkl Meloun može da bude zadovoljan. Kada se govori o Nagetsima, prva asocijacija je napad i to sa razlogom. Bili su među Top 10 u ofanzivnom aspektu šest sezona zaredom, a u Top 5 četiri puta tokom pomenutog intervala. E, sad, odbrana je nešto što je Denver u ovogodišnjem plej-ofu doveo do perfekcije. U skladu sa mogućnostima, naravno. Tokom dosadašnih 19 utakmica dozvoljava 111,9 poena na 100 poseda prema naprednim statističkim parametrima, što je za gotovo tri poena manje u odnosu na ligaški deo sezone. Ako bismo uzeli taj novi prosek i stavili ga u kontekst prve faze, Denver bi se našao na petom mestu u celoj ligi. Ako se gleda samo defanzivni učinak u finalu, Majamiju dozvoljava 109,5 poena na 100 poseda, dok je napadačka efikasnost Hita u prvoj, trećoj i četvrtoj utakmici na najnižem nivou u celom doigravanju.

Kako bismo sve ovo stavili u istu ravan, Majamijeva jedina pobeda u finalu lansirala je ovaj napredni statistički parametar na 129,1 poen na 100 poseda, što je sasvim logično kada se uzme da je šut za tri bio monstruoznih 17/35. U procentima to je 49 odsto, drastično više od 33% iz prve, te 31% i 32% u trećoj i četvrtoj utakmici, kada je Majami pretrpeo poraze. S tim što se ovde jasno vidi koliko statistika ume da zamaže oči, jer Hitovih 33 odsto iz prve utakmice nisu posledica Denverove briljantne odbrane, već toga što gosti sa Floride nisu mogli ništa da pogode. A, Meloun je od početka govorio da će kvalitet odbrane da se meri po tome kako ekipa brani Majamijev šut sa distance.

Podsećanja radi, Majami je tada imao realizaciju 5/16 iz otvorenih šuteva za tri, zbog čega je Majkl Meloun odmah posle tog susreta izjavio kako nije zadovoljan odbranom, te da je Denver imao sreće što nije poražen već na startu finala. Prvi meč je preživeo, drugi ne, pošto je ekipa Erika Spolstre pocepala mrežice na oba koša. I to je bio verovatno prelomni trenutak serije. Dok je Džef Grin bio kritički nastrojen prema saigračima koji čekaju da Nikola Jokić sve sam reši, Majkl Meloun je pribegao radikalnim merama gde je u kratkom vremenskom intervalu "rasturio" svlačionicu i počeo da je sklapa ispočetka.

Njegovi pomoćnici imali su zadatak da pripreme setove video klipova za svakog igrača sa svim lošim defanzivnim reakcijama u prva dva meča koji su bili prikazivani pred celom svlačionicom. Zatim je od svakog ponaosob tražio da iznesu svoja mišljenja o datim situacijama i kakva bi rešenja ponudili. Kroz konstruktivni razgovor svih članova ekipe, od momaka koji plej-of gledaju u civilu, do Nikole Jokića kao centralne figure cele franšize, Meloun je uspeo da pronađe sinergiju potrebnu da okrene neprijatan poraz u Denverovu korist. U procesu oporavka znatno je pomogla i ideja Džefa Grina da pozove celu ekipu na zajedničku večeru u njegovom domu na Floridi.

I košarkaši Denvera su priznali da im je sve ovo trebalo. Posle dva meča u Majamiju govorili su o tome kako ih je Hit naterao da plate skupu cenu sloma u drugom susretu. Kada je bura prošla, Denver se sastavio i uzeo dva kritična brejka.

"Samo je potrebno da ne padnemo u odbrani. U utakmici kada je Majami šutirao i pogodio veliki broj trojki, imali smo previše slomova i padova", rekao je Eron Gordon.

Suštinski, Majami je naterao Denver da igra odbranu kao nikada ranije. Rezultat toga su dva trijumfa u gostima, uz šansu da se pred rasprodatom Bol Arenom ispiše istorija. Statistika kaže da je Denver Majamiju dozvolio 74 šuta sa distance u prve dve utakmice, a zatim 60 u naredne dve. Tačnije, samo 25 pokušaja u četvrtoj utakmici, što je za dva manje od dosadašnjeg minimuma u plej-ofu, uz tek osam otvorenih šuteva sa distance što je upola manje nego u prvom meču. Denver je Majami u prethodna dva meča sveo na najmanji broj poena u celom doigravanju, što i te kako govori o kvalitetu odbrane, pogotovo kada se uzme u obzir da je Hit tokom prethodne tri serije igrao brutalno na napadačkoj polovini.

"Sjajno je ovo što smo uradili, jer smo želeli od početka da uzmemo ne jedan, već dva brejka. Ceo plan naše igre sveden je na bolju komunikaciju, da se dobro postavljamo u odbrani u dužem vremenskom intervalu", rekao je Kentavijus Koldvel Poup.

Kada se dalje razloži Denverov odbrambeni mehanizam, samo u četvrtoj utakmici domaćin je bio nateran na 14 izgubljenih lopti, od čega je 11 bilo "krađa". Veliki doprinos sveukupno boljem izgledu Denverove odbrane je nesumnjivo veliki trud koji Nikola Jokić ulaže u ovaj segment igre. Srpskom asu se često kroz dosadašnju karijeru spočitavalo da ne igra previše dobro u odbrani, ali je ove godine pomerio sve granice. Prvi je igrač finala po broju blokada (6) i treći po broju ukradenih lopti (4), iza Koldvela Poupa i Kristijana Brauna.

"Nikola ne dobija dovoljno pohvala za odbranu koju igra. Spektakularan posao radi sa svojm rukama i pokrivanjem prostora, baš kao što to radi i Koldvel Poup. Neverovatna anticipacija, razumevanje situacija i zna kada i kako da reaguje. To je sjajno", sipao je Gordon pohvale na Jokićev račun.

U svemu tome izdvaja se još jedan bitan detalj. Sa Jokićevom odbranom koja je definitivno na drugom nivou u plej-ofu i dobro poznatu sigurnost u Gordona, koji može da čuva protivnike različitih karakteristika, spoljna linija Denvera sada može da se više fokusira na svoje direktne napadače, odnosno šutere Majamija. Prosto, strana pomoći ne mora da bude toliko aktivna i to se odmah primeti.

Najveći problem takva odbrana Denvera napravila je Maksu Štrusu i Gejbu Vinsentu. Štrus je prvi meč serije završio sa 0/9 za tri, pa 4/10 u drugom susretu, da bi u prethodna dva ubacio samo jedan šut iz sedam pokušaja. Vinsent je posle 5/10 u prvom i 4/6 u drugom okršaju na 1/10 u dva duela na domaćem parketu! Zajedno su, dakle, na 2/17! Uz limitiran učinak Džimija Batlera, za šta je najzaslužniji Eron Gordon, Bem Adebajo je Majamijeva jedina konstanta u ovoj seriji. Verovatno to nije slučajnost. Kako se ni Kejleb Martin nije nadavao poena, a bez pomoći Tajlera Hiroa, koga sigurno neće biti ni u Koloradu, Majami se našao u situaciji da nema stabilnu osnovu oko koje može da gradi napad. Ili su to individualna rešenja ili trojke koje su delom plod prepoznatljive napadačke filozofije Erika Spolstre, ali dozirano.

Nije Denver još završio posao, za konačni odlazak na NBA tron biće potrebna još jedna prvoklasna defanzivna rola celog tima, te da Nikola Jokić i Džamal Mari dobiju trećeg čoveka u napadu kao što je to bio Eron Gordon u prošlom meču, uz sada već karakterističnu energiju Kristijana Brauna.

Nedostaje još jedan korak i ako ekipa ostane verna Melounovoj ideji da pokaže veću glad od Majamija, u noći između ponedeljka i utorka Nikola Jokić uvešće Denver u red NBA šampiona.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Denver - Majami 108:111

/Jokić 41 - Vinsent 23/

Treća utakmica

Majami - Denver 94:109

/Batler 28 - Mari 34/

Četvrta utakmica

Majami - Denver 95:108

/Batler 25 – Gordon 27/

Peta utakmica

Utorak, 13. jun, 02.30: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Denver NagetsMajkl MelounNikola JokićEron GordonMajami HitNBA finaleNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara