Dejvid Blat (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Dejvid Blat (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Dejvid Blat: Srbija je uradila mnogo za napredak košarke; NBA i Evropa dva različita sveta

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 13:31

“Evropska košarka je drugi brend. Ne mogu da kažem bolji, ali drugačiji, čistiji i prepoznatljiviji. NBA svet je mnogo lep i poseban, posebna je liga sa toliko vrhunskih igrača i trenera, zato je drugačija od ostatka sveta“, kaže trenerski stručnjak

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Nije samo Pau Gasol viđen na treningu Kanade uoči polufinala Mundobasketa sa Srbijom (RTS, 10.45), kraj terena je bio i čuveni trener Dejvid Blat.

Izabrane vesti

Nažalost, multipla skleroza uticala je značajno da izraelski stručnjak više ne može da hoda samostalno, to čini uz pomoć štaka, a uglavnom je vezan za kolica...

Ipak, iz njega i dalje izbija velika harizma, osmeh i optimizam, uprkos borbi sa opakom bolešću. Izrazio je želju da porazgovara sa grupom novinara i iznese svoje utiske, s obzirom da je godinama već konsultant u reprezentaciji Kanade.

“Radim jako blisko sa Savezom, pogotovo sa Rouanom Beretom, generalnim menadžerom. Pokušavamo, najbolje što možemo da radimo blisko i sa stručnim štabom kroz turnir i igračima, da im prenesem svoje iskustvo“, poručio je Blat novinarima u trening hali “Ninoj Akino“.

Raduje ga šta može da sarađuje sa selektorom Đordijem Fernandezom...

“Stariji sam od Đordija, tako da moje iskustvo sa reprezentacijom, pogotovo Rusijom u kojoj sam radio sedam godina, može da bude korisno. Ponosan sam što mogu da kažem da je naš program ovako uspešan dosad i nadam se da će postati održiv, kako bi Kanada uvek bila među najboljima na svetu“.

Zato i želi da ga vidi u NBA ligi.

“Nadam se iskreno da ćemo Đordija uskoro videti sa uspehom kako samostalno vodi neki NBA tim. Uradio je dosta toga dok je radio u Denveru i Sakramentu. Doći će i njegovo vreme kao prvog trenera u NBA ligi“.

O rastu Kanade kao reprezentacije tokom prethodnog perioda...

“Deo našeg tima ima evropsko iskustvo. Takođe smo prošli dug put adaptacije na FIBA pravila, jer brojni igrači iz ove postave nisu navikli na ista. Turniri kao ovi jako su dobri da se poraste kao ekipa i da stekneš iskustvo u drugoj sferi košarke“.

NBA košarka se dosta razlikuje od evropske, samim tim i od košarke koja se igra u Manili i na reprezentativnim takmičenjima.

“Evropska košarka je drugi brend. Ne mogu da kažem bolji, ali drugačiji, čistiji i prepoznatljiviji. NBA svet je mnogo lep i poseban, posebna je liga sa toliko vrhunskih igrača i trenera, zato je drugačija od ostatka sveta“, kaže Blat i dodaje:

“NBA košarka je stvarno drugačija, zato je ovo sada takmičenje dva sveta, evropske ili FIBA košarke na jednoj strani i NBA na drugoj. I jedan i drugi svet imaju posebne kvalitete. Ne mogu da budem objektivan, radio sam 30 godina u Evropi i samo nekoliko u NBA ligi. Zato pretpostavlja m da shvatate prema kojoj strani moje srce naginje. Jako smo srećni što imamo Đordija za selektora jer on dolazi iz evropskog sveta, odakle nosi veliko isksutvo. Tako može da meša stilove“.

O Srbiji i srpskoj košarci govori samo najlepše reči.

“Svi znaju da sam veliki fan srpske košarke. Uvek ste imali velike trenere i igrače, koji su došli u NBA ligu i obogatili je. Dovoljno sam star da doživim više različitih nivoa košarke, ne samo srpske, već celog regiona nekadašnje Jugoslavije, sa bogatom košarkaškom istorijom. Srbija je učinila mnogo na polju napredovanja košarke“.

Poznato je da Blat poznaje srpski jezik.

“Znam nekoliko srpskih reči, ali nisu dobre (smeh). Zato ću vas zamoliti da ih ipak ne izgovaram. A i nije vreme da koristim svoj srpski sada“, smeje se vrsni trener za kraj.



tagovi

košarkaška reprezentacija KanadeDejvid BlatMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara