Foto: FIBA
Foto: FIBA

Derbi regiona u Valensiji: Košarkašice Srbije protiv Crne Gore za četvrtfinale Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.06.21. | 08:13

"Očekuje nas teška utakmica. Znamo šta nam donosi – prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale. Mislim da smo spremne", poručila je Nevena Jovanović.

Posle pobeda nad Italijom i Grčkom, reprezentativke Srbije u poslednjem meču grupne faze megdan dele sa košarkašicama Crne Gore (12.00). Izabranice Marine Maljković su na korak od plasmana u četvrtfinale, a trijumfom nad komšinicama bi i definitivno obezbedile mesto među osam najboljih selekcija na turniru.

12.00: (6,00) Crna Gora (20,0) Srbija (1,15)

Izabrane vesti

Protiv Italije je bilo veoma neizvesno. Na 30 sekundi do isteka četvrte četvrtine, rival je imao četiri poena viška. Uspele su naše košarkašice na krilima sjajne Sonje Vasić da izbore produžetak, a potom i u dodatnih pet minuta da dođu do trijumfa (86:81). Vasić je suret okončala sa 27 poena i 13 skokova (indeks 35).

Usledio je susret sa Grčkom, koja je u prvom kolu pretrpela poraz upravo od Crne Gore. U dominantnom maniru su naše reprezentativke stigle do trijumfa (85:51). Odigrale su sjajno, timski, a Marina Maljković je uspela i da odmori neke od najvažnijih košarkašica za predstojeće napore. Svih 12 igračica je postizalo poene, prednjačila je Aleksandra Crvendakić sa 13 (bez promašaja), ali su odličan utisak ostavile i talentovane Maša Janković (7p, 6sk, 2as, 2uk) i Anđela Dugalić (5p, 4sk, 2as,2 uk).

Selekcija Crne Gore je na staru prvenstva bila bolja od Grčke rezultatom 70:55. Istakle su se Jovana Pašić sa 16 (3/4 za tri) i Milica Jovanović sa 19 poena (8sk). Usledio je bolan poraz od Italije, koja se izdigla posle ispuštenog trijumfa u meču sa Srbijom (61:77), a Jelena Dubljević (23 poena) i Milica Jovanović (17 poena) su ubacile dve trećine poena. Stao je šut Jovanu Pašić, koja je susret okončala bez košgeterskog učinka (0/4 iz igre).

Upravo bi to mogao da bude recept naše reprezentacije, koja bi zaustavljanjem spoljne linije mogla da limitira napadačke sposobnosti rivala i tako sebi trasira put ka trijumf i prvom mestu u grupi, koje direktno vodi u četvrtfinale. Podsetimo, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa igraju baraž za plasman među osam najboljih.

Saša Čađo je pred treći meč u Valensiji istakla da će motivacija i želja biti od presudnog značaja.

"Kao i na svaku utakmicu do sada, izaći ćemo sa velikom željom i motivacijom. Danas smo imale kratku priliku da se spremimo za sutrašnji meč. Mislim da smo spremne i idemo da se borimo kao i uvek. Ne volim mnogo da pričam o taktici, ali mislim da su uvek presudne motivacija i želja, a hvala Bogu nama toga nikada ne nedostaje, tako da sa velikom željom idemo u sutrašnji meč".

Nevena Jovanović tvrdi da je ekipa zrela i spremna za susret sa košarkašicama Crne Gore. Ističe i da bi duža klupa Srbije mogla da odigra ključnu ulogu.

"Očekuje nas teška utakmica. Znamo šta nam donosi – prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale. Mislim da smo spremne. Prošle smo mnogo utakmica tog tipa i mislim da je ekipa zrela. Naši klasični aduti mogu da budu presudni. To su energija i borbenost. Ko god uđe sa klupe doprinese još više, još bolje… Mislim da imamo mnogo veću rotaciju od Crne Gore i da to može da bude jedna od prednosti".

Košarkašice Srbije i Crne Gore su poslednji put megdan delile još 2013. godine, kada su komšinice bile bolje od naših reprezentativki u prijateljskom duelu (73:72). Pre toga su 2012. godine dva puta delile megdan u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Crna Gora je najpre slavila kod kuće sa 85:68, a potom su naše košarkašice bile bolje na domaćem terenu (72:56).

EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPNA FAZA (TREĆE KOLO)

Grupa B

Nedelja

12.00: (6,00) Crna Gora (20,0) Srbija (1,15)

18.00: (1,85) Italija (hendikep -19,5) Grčka (1,85)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

KSSženska košarkaška reprezentacija SrbijeNevena JovanovićSaša ČađoMarina MaljkovićCrna Gora

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara