Fantastična Brijana Stjuart (©FIBA Basketball)
Fantastična Brijana Stjuart (©FIBA Basketball)

Disertacija Marine Maljković, Fenerbahče na krilima rekorderke Brijane Stjuart pokorio Evropu

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.04.23. | 22:39

Titulom se okitile i srpske reprezentativke Mina Đorđević i Ivana Raca

Da je trenerski mastermajnd Marina Maljković je na delu pokazala mnogo puta tokom prebogate trenerske karijere. Reprezentaciju Srbije dovela je na krov Evrope 2015. i 2021. godine, donela je i evropsku bronzu, kao i medalju istog sjaja u Riju 2016. godine, što je bila potvrda fantastičnog rada magične generacije naših gracija.

I na klupskom nivou Maljkovićeva je uradila mnogo toga, a sve do večeras trofej u Evrokupu bio je najveći kojim je mogla da se pohvali. Od večeras to je – titula evropskog šampiona!

Izabrane vesti

Fenerbahče je u meču za najvažniji pehar klupske košarke odigranom u Pragu razmontirala Mersin naše košarkašice Aleksandre Crvendakić čime se istanbulski klub po prvi put popeo na kontinentalni tron! Košarkašice Fenera obesmislile su finale već u provom delu kada je razlika iznosila 33 poena, dok je konačni rezultat glasio 99:60 (29:17, 28:7, 20:20, 22:16).

Uz Marinu Maljković evrotitulom su se okitile srpske reprezentativke Mina Đorđević i Ivana Raca, dok su svetla pozornice bila usmerena ka nezaustavljivoj Brijani Stjuart. Jedna od najboljih američkih košarkašica, dvostruka WNBA šampionka sa isto toliko MVP priznanja, kao i nekadašnji Ruki godine, ali i višestruki član idealnih petorki najjače ženske košarkaške lige, te petostruka zlatna reprezentativka, završila je evropsku sezonu u istom tonu kojim je očaravala publiku od početka iste, s tim što je u najvažnijem meču pokazala zašto je klasa za sebe!

Stjuart je meč završila sa rekordnih 35 poena (10/17 iz igre, 5/5 za tri), od čega je 26 poena ubacila već do poluvremena i bila praktično ključni tas na vagi koji je dao ogromnu prednost Fenerbahčeu posle 20 minuta. Do kraja je upisala još šest skokova i tri asistencije za indeks korisnosti 36! Po mnogima jedna od najboljih košarkašica svih vremena u prebogatoj i impresivnoj riznici medalja i trofeja objedinila je po dve WNBA i Evrolige, a ima titule u svim najvišim rangovima ženske košarke, pošto ima dva olimpijska i tri svetska zlata, kao i NCAA koji je osvajala četiri godine zaredom. Jasno, izabrana je opet i za MVP Fajnal fora Evrolige. Baš kao što je to bilo i 2021. u dresu Jekaterinburga kada je prvi put podigla evropehar.

Košarkašice Fenera konačno su zagospodarile Evropom! Tačno deset godina posle prvog poraza u finalu Evrolige, dok je u međuvremenu ekipa pretrpela još tri neuspeha, ne i ove godine! Marina Maljković je na raspolaganju imala izuzetnu širinu klupe, a za razliku od prošle godine ekipa je naučila važnu lekciju i od početka igrala atomsku košarku na koju Mersin nije imao odgovor. Kada se podvuče crta Fenerbahče je stigao do 17. pobede u nizu ove sezone, a osim bravura Brijane Stjuart velike zasluge idu na račun timske odbrane koja je Mersin limitirala na samo 60 poena.

Doduše, košarkašice Mersina mogu da budu zadovoljne onim što su postigle. Uradile su veliki posao dolaskom do finala, mada će svakako težina poraza i pogotovo konačna razlika sigurno zaboleti sve u klubu. Pogotovo jer je Stjuart bila nezaustavljiva sila i bez ikakvog odgovora odbrane.

U pobedničkom sastavu Kejla Mekbrajd ubacila je 16 poena uz šest skokova i pet asistencija, po 11 poena dodale su Satu Sabali i Oldžaj Čakir, dok je Ema Meseman upisala 10 poena i sedam uhvaćenih lopti. Đorđevićeva je odigraoa nešto manje od pet, a Raca minut i po. Kod Mersina po 10 poena imale su Crvendakić, Elizabet Vilijams, Sinem Atas i Laura Kornelijus.



tagovi

KK FenerbahčeMarina MaljkovićBrijana StjuartIvana RacaAleksandra CrvendakićMersin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara