Dežonte Mari, Majls Bridžes, Kritaps Porzingis (AFP)
Dežonte Mari, Majls Bridžes, Kritaps Porzingis (AFP)

Divizija Jugoistok: Velika promena Hoksa, Šarlot žrtva opasnog ponašanja zvezde, Majami se uzda u Jovića

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.10.22. | 12:18

Orlando se oslanja na mladost, Vašington potencijalno iznenađenje

Sledeće sedmice počinje nova NBA sezona, a ovih dana na Mozzart Sportu vam donosimo opširnu analizu svega što se događalo između dva šampionta. Posle obrada divizije Atlantik i Central, danas je red da zaključimo Istočnu konferenciju i to s divizijom Jugostok.

ATLANTA HOKS

Izabrane vesti

Novi ugovori: -

Došli: Dežonte Mari (trejd/San Antonio), Džastin Holidej (trejd/Sakramento), Ej-Džej Grifin (draft/16.pik), Eron Holidej (1 godina/2.000.000 dolara), Frenk Kaminski (1 godina/2.500.000 dolara), Tajris Martin (draft/51.pik), Džok Lendejl (trejd/San Antonio), Moris Harkles (trejd/Sakramento), Vit Krejči

(trejd/Oklahoma)

Otišli: Lu Vilijams, Kevin Herter (Sakramento), Danilo Galinari (Boston), Dilon Rajt (Vošington), Gordži Dieng (San Antonio), Timoti Luvavu-Kabaro (Finiks), Kevin Noks (Detroit), Džok Lendejl (Finiks), Moris Harkles (Oklahoma)

Udarila je Atlanta u zid prošle sezone. Pošto su pre dve godine igrali u finalu Istoka, lane su doživeli priličan neuspeh, te tek kroz plej-in turnir izborili plej- of u kome ih je lako savladao Majami.

To su u Atlanti shvatili kao znak za uzbunu pa su napravili neke promene ovog leta. U stvari, količiski nisu velike promene, jer je iz ozbiljne rotacije ispao, odnosno u Sakramento otišao Kevin Herter, a iz San Antonija je stigao Dežonte Mari. Ali, ta jedna promena znači mnogo za igru Hoksa u sezoni pred nama. Mari je pravi organizator igre i njegov dolazak u ekipu gde je dominantan igrač Tre Jang je ipak bilo iznenađenje. Mari nema toliko dobar šut da bi igrao bez lopte, pa će Jang morati da uzme novu ulogu, a po izjavama uoči trening kampa i pripremnim utakmicama izgleda kao da je Jang spreman za to. Videćemo kako će to da izgleda kada krene sezona.

Ostalih većih promena u ekipi nije bilo. Atlanta čeka Bogdana Bogdanovića da se oporavi, a i on će dobiti novu ulogu - glavni strelac s klupe - potpuno oslobođenog kreacije, jer će u svakom trenutku na parketu s njim biti Jang ili Mari. Ili čak obojica.

ŠARLOT HORNETS

Novi ugovori: Kodi Martin (4 godine/31.000.000 dolara)

Došli: Mark Vilijams (draft/15.pik), Brajs Mekgovens (draft/40.pik), Denis Smit (1 godina/2.100.000 dolara)

Otišli: Montezl Harel (Filadelfija)

Nije se mnogo stvari dešavalo letos u Šarlot Hornetsima. Po njih se najvažnija stvar dogodila kada je Majls Bridžes optužen za nasilje u porodici, odnosno napad na suprugu i to ispred dece. Bridžes je od tog trenutka u nekoj vrsti "zamrznutog" statusa, a Šarlot nije hteo da mu ponudi novi ugovor koji je sigurno treblo da bude jako bogat, jer je Bridžes poslednje dve sezone odigrao na vrhunskom nivou. I dalje su ga

Hornetsi ostavili u klubu, ali je suspendovan dok se ne reši ceo postupak.

U takvoj situaciji uprava se odlučila na - čekanje. Nekog velikog prostora u seleri kepu nisu imali da bi doveli prava pojačanja, pa su se odlučili na pokušaj unutrašnjeg rasta što ima smisla. Lamelo Bol se od prve sezone pokazao da će biti prava zvezda i može da bude samo bolji, a tu je još nekoliko mladih igrača koji bi mogli da naprave iskorak, pre svih Pi-Džej Vašington kojem će se sada otvoriti mnogo prostora. Ipak, Hornetsi su se lane borili za plej-of, na kraju završili na desetom mestu i plej-inu, a bez pojačanja i Bridžesa na pojačanom Istoku neće imati nikakve šanse da se opet bore za postsezonu.

MAJAMI HIT

Novi ugovori: Tajler Hiro (4 godine/130.000.000 dolara), Kejleb Martin (3 godine/20.000.000 dolara), Viktor Oladipo (2 godine/18.000.000 dolara), Divejn Dedmon (2 godine/9.000.000 dolara).

Došli: Nikola Jović (draft/27.pik).

Otišli: Pi-Džej Taker (Filadelfija), Markif Moris (Bruklin).

Pominjao se Majami ovog leta kao tim koji bi mogao da učestvuje u raznim trejdovima ili dolascima igrača. Na kraju su u Hitu ipak ostali mirni. Osim Nikole Jovića, kojeg su izabrali kao 27. pika na draftu, praktično nisu doveli nikoga, a nove ugovore su dobili Tajler Hiro, Kejleb Martin, Viktor Oladipo i Divejn Dedmon.

U Majamiju sigurno razmišljaju o unutrašnjem rastu, posebno o izbegavanju povreda jer je Hit prošle sezone bio jedna od ekipa koja je imala najviše izostanaka, ali bez obzira na to što imaju mnogo dobrih igrača pod ugovorom, jasno je vidljiva rupa koju imaju na "četvorci". Otišli su Pi-Džej Taker i Markif Moris pa praktično ispada da bi tu poziciju treba da pokrivaju Hejvud Hajsmit i Jović. Malo je to za neku pravu borbu za vrh Istoka što u Majamiju sigurno očekuju.

ORLANDO MEDŽIK

Novi ugovori: Vendel Karter (4 godine/50.000.000 dolara), Mohamed Bamba (2 godine/21.000.000 dolara), Geri Heris (2 godine/26.000.000 dolara), Bol Bol (2 godine/4.400.000 dolara).

Došli: Paolo Bankero (draft/1.pik), Kejleb Hjusten (draft/32.pik).

Otišli: Robin Lopez (Klivlend), Ignas Brazdeikis (Žalgiris).

Orlando mirno ide svojim putem ribildinga, odnosno stvaranja nove mlade ekipe. Nakon što su se rešili Nikole Vučevića, Erona Gordona i drugih igrača za koje su dobili pikove i mlade igrače, lane su odlično prošli na draftu te s pete pozicije uzeli Džejlena Sagsa, a sa osme Franca Vagnera. Obojica su se pokazali kao odlični igrači, a ovog leta im se priključio Paolo Bankero, košarkaš kojeg su u Orlandu izabrali kao prvig pika. Dodajte tu Kola Entonija, Vendela Kartera, Markelea Fulca i Džonatana Ajzaka i jasno je da Orlando ima lepu mlado jezgro. Svi ovi igrači rođeni su 1997. ili kasnije...

Bez ikakvog rizika, Orlando je uz draft ovog leta samo produžio ugovore nekim igračima i u sezonu ulaze sa idejom razvoja mladog jezgra. Neće jurišati pobede, ali već su i prošle sezone pokazali da mogu da budu nezgodan protivnik svim ekipama. Ako Bankero opravda status prvog pika mogli bi biti zabavni za gledanje.

VAŠINGTON VIZARDS

Novi ugovori: Bredli Bil (5 godina/251.000.000 dolara), Entoni Gil (2 godine/3.800.000 dolara).

Došli: Monte Moris (trejd/Denver), Vil Barton (trejd/Denver), Džoni Dejvis (draft/10.pik), Janik Nzosa, (draft/54.pik), Dilon Rajt (2 godine/16.000.000 dolara), Tadž Gibson (1 godina/2.900.000 dolara).

Otišli: Kentavius Kaldvel-Poup (Denver), Tomas Brajant (Lejkers), Raul Neto (Klivlend), Iš Smit (Denver).

Malo je trejdova u NBA ligi poput onog kog su odradili Denver i Vašington, a s kojim su oba kluba zadovoljna. Nagetsi su dobili Kentavius Kaldvel-Poupa, a Vizardsi Montu Morisa, plejmejkera koji bi trebalo odlično da se uklopi uz Bredlija Bila oko kojeg se celu prošlu sezonu pisalo da bi mogao da ode iz Vašingtona. Ipak on je i dalje tu i to s novim ugovorom vrednim 251.000.000 dolara.

Vizardsi su se osigurali na poziciji plejmejkera te doveli zahvalnog Dilona Rajta, a gubitak Kaldvel-Poupa računaju da nadoknade razvojem svojih mladih igrača, pre svega Korija Kisperta. S obzirom na to da je Kristaps Porzingis u klub došao usred prošle sezone, biće zanimljivo da se vidi kako će on da se snađe posle celih priprema, a imamo utisak da će se potruditi da dokaže da nije propali slučaj kao što to neki misle.

Ako Bil bude igrao na svom nivou, Moris i Porzingis pokažu da mogu da odrade važne uloge, a neko od krila (Kajl Kuzma, Rui Hačimura, Deni Avdija) napravi ozbiljan iskorak, Vašington bi mogao da bude opasna ekipa. Niko ih ne vidi visoko na Istoku, ali imaju oni mnogo materijala da svima budu neugodan protivnik.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Bogdan BogdanovićNikola JokićNBA ligaAtlanta HoksMajami HitŠarlot HornetsOrlando MedžikVašington Vizards

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara