Foto: AFP
Foto: AFP

Dončić se poigrao sa Hrvatima, tri skoka od tripl-dabla

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.06.21. | 22:24

Slovenija ponovo bolja od Hrvatske, Grčka savladala Meksiko na Akropolis kupu

Košarkaške reprezentacije Slovenije i Hrvatske odigrale su večeras prijateljski meč u Ljubljani u sklopu priprema za Olimpijske kvalifikacione turnire. Aktuelni prvak Evrope je predvođen Lukom Dončićem slavio (97:88), a as Dalas Maverikse kao da se nije umorio od naporne sezone u NBA. Meč je okončao sa 10 poena, ali i 17 asistencija. Nedostajala su mu tri skoka za tripl-dabl.

U NBA je potpuno normalno za momka iz idealne petorke da iz meča u meč beleži tripl-dablove, ali na terenima širom Evrope se takve partije retko viđaju. Ipak, Dončiću je malo nedostajalo, a iako je sa reprezentacijom tek nekoliko dana, uspeo je saigrače da spoji u čak 17 navrata sa poenima. Nije ga hteo šut (5/15), ali je ipak pronašao način kako da bude najbolji na parketu. Interesantno je da nije pogodio nijednu trojku (0/4).

Izabrane vesti

Stekla je Slovenija čak 16 poena prednosti u prvom kvartalu i činilo se da ekipi Veljka Mršića preti katastrofa. Ipak, velikom serijom (20:8) Hrvatska stiže do preokreta već sredinom druge deonice. Usledila je rezultatska klackalica, da bi Hrvati posle 20 minuta košarke imali dva poena viška (52:50).

Vodila je Hrvatska sve do pred kraj treće četvrtine, kada su Slovenci serijom 12:2 došli do sedam poena prednosti. Vratili su se gosti i stigli do poravnanja u Stožicama, ali su posle toga ostali bez snage. Slovenci su ponovo poveli, prednost je rasla iz minuta u minut, kada je dostigla 12 poena postalo je jasno da će Dončić i drugovi upisati trijumf.

Dok je Dončić delio asistencije, dvojica igrača su pogađa iz svih pozicija. Bek Valensije Klemen Prepelić je susret okončao sa čak 31 poenom, šutirao je fascinantnih 6/8 za tri poena. Novajlija u reprezentaciji, Prepeličev saigrač iz Valensije Majk Tobi je na debiju postigao 26 poena uz 10 skokova i pritom je promašio samo tri šuta iz igre (11/14). Dvocifren i Jaka Blažič sa 12 poena. Najefikasniji akter susreta bio je košarkaš Panatinakosa iz redova hrvatske reprezentacije Mario Hezonja, koji je za 32 minuta postigao čak 35 poena (13/21 iz igre). Ispratio ga je iskusni Roko Ukić sa 23 poena, dok je Miro Bilan dodao 10.

Ove dve selekcije su megdan delile i pre dva dana u Rijeci, kada je takođe Slovenija slavila i to bez pomoći Luke Dončića (94:80).

Hrvatska će preko kvalifikacionog turnira u Splitu pokušati da se domogne olimpijske vize, dok Slovenija sa istim razlogom putuje u Kaunas. Puleni Veljka Mršića će u grupi deliti megdan sa Tunisom i Brazilom, dok su sa druge strane Nemačka, Rusija i Meksiko. Slovenija će u Litvaniji igrati u grupi sa Poljskom i Angolom, dok su u Grupi A pored domaćina Litvanije selekcije Južne Koreje i Venecuele.

Za kvalifikacioni turnir u Viktoriji se priprema i selekcija Grčke, koja je u okviru Akropolis kupa savladala Meksiko u OAKA Areni. Uzbudljiv meč u Atini, koji su Heleni rešili u svoju korist rezultat 101:98.

Pokazali su se Meksikanci kao tvrd orah. Gubili su većim delom susreta, ali nisu četi Rika Pitina dozvoljavlai da se odlepi. Domaćin je sredinom poslednje deonice imao i 13 poena viška, ali to nije bilo dovoljno. Meksiko se serijom 12:2 vratio, do kraja je bilo neizvesno, ali gosti nisu imali snage za preokret.


Grke je sa 24 poena predvodio Kostas Slukas, 17 poena je dodao Dinos Mitoglu, dok su dvocifreni u pobedničkom sastavu bili i Jorgos Papajanis (12p), iskusni Haris Janopulos (11p), kao i Dimitris Kacivelis (10p). Sombrerose je sa 24 poena predvodio Orlando Mendez, dok je tri manje dodao Danijel Amigo. Dvocifren sa 11 poena i Hose Estrada.

Loša vest za Grčku je da je povredu članka doživeo Jorgos Printezis, koji je uz Janisa Papapetrua otpisan za kvalifikacioni turnir u Kanadi.

Akropolis kup se nastavlja već sutra, a selekciju Srbije očekuje duel sa Meksikom (16.00), dok će Grci ukrstiti koplja sa Portorikom (19.00). Podsetimo, puleni Igora Kokoškova su na otvaranju savladali Portorikance (80:68) uz sjajne role Filipa Petruševa i Ognjena Dobrića.


tagovi

košarkaška reprezentacija SlovenijeKošarkaška reprezentacija HrvatskeLuka DončićKlemen PrepeličMajk TobiMario HezonjaRoko UkićAkropolis kupkošarkaška reprezentacija GrčkeMeksikoKostas SlukasJorgos Printezis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara