Luka Dončić (AFP)
Luka Dončić (AFP)

Dončićeva kilaža udarna tema u NBA: Luka se gega, na visinu od 201 centimetar, 118 kila je previše

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.12.21. | 12:17

U ovom trenutku je 24. najteži košarkaš u ligi, ima više kilograma od Gobera i Oldridža, ali ga to ne sprečava da iz utakmice u utakmicu bude najbolji poenter Dalasa

Beleži Luka Dončić i ove sezone odlične brojke u NBA ligi, povreda članka sredinom novembra ga je odvojila sa terena na tri utakmice, iz istog razloga pre tri dana propustio je meč protiv Memfisa i do poslednjeg trenutka bio neizvestan za sinoćni duel sa Bruklinom. Dalas je poražen od Netsa, Luka je sa 28 poena bio najbolji poenter susreta, ali nije izbegao kritike američkih medija usmerene na njegovu kilažu, kretanje i igru u defanzivi.

Izabrane vesti

"Trentuno mi deluje da je teži nego ikada. Znam da je imao dugo leto, igrao na Olimpijskim igrama, ali pogledajte kako se gega. On zapravo ne trči", rekao je Redži Miler, jedan od tri najbolja trojkaša u istoriji NBA lige i nastavio: "Ako si Dončić, onda držiš ključeve kraljesvstva. On je superzvezda, ali može da bude značajno bolji i da napreduje. Moje gledište je da mora da izgubi kilograme i unapredi odbranu."

Dok je igrao košarku devedesetih godina prošlog veka, Redži Miler je važio za jednog od najvitkijih igrača u NBA ligi. Otuda je razumljivo njegovo nerazumevanje za Dončićevu, na oko, ipak nešto veću kilažu. Ipak, zapažanje da bi mogao da unapredi odbranu deluje da je na mestu, jer je slovenački reprezentativac imao dosta problema da brzinom isprati Džejmsa Hardena.

Dok trenera Džejsona Kida ne opaske na Lukinu kilažu ne brinu i dok ga pravda rečima "On je takav. Od kada sam došao ovde, nema razlike", sam Dončić svestan je da nije u idealnom fizičkom stanju.

"Ljudi će svakako pričati o tome, a ja znam da moram bolje. Imao sam dugo leto i dao sam sebi oduška. Nakon Olimpijskih igara uzeo sam tri nedelje slobodno. Rekao sam da ću se opustiti, možda sam malo preterao i vreme je da se vratim u normalu", priznao je Dončić da je prekoračio idealnu kilažu.

Novinar uglednog ESPN-a Tim Mekmahon tvrdi da je Dončić u poslednje dve sezone ušao sa 118 kilograma - previše za čoveka visine 201 centimetar. Prema dostupnim statističkim podacima sa oficijalnog sajta NBA ligi, to ga čini 24. najtežim košarkašem u elitnom košarkaškom društvu. Ima isto kilograma kao Nikola Vučević, a nešto je teži od Rudija Gobera, Klinta Kapele i Lamarksa Oldrižda... Ništa ne bi bilo čudno da navedeni centri nisu bar desetak centimetara viši od njega, Gober skoro 20.

Dončić je ove sezone odigrao 19 od 23 utakmice Meveriksa koji su izgubili sva četiri duela kada je bio odsutan. Prosečno beleži 25,5 poena, 7,9 skokova i 8,5 asistencija. To je i dalje impresivna statistika, bez obzira što su mu procenti šuta iz igre ove sezone donekle opali na 44,4 posto, što i dalje odlično. Pritom Dončić dobar deo mečeva igra sa nedovoljno zalečenim zglobom.

"I dalje je bolno, ali trudim se da igram i da treniram", rekao je Dončić.

Sinoć je protiv Netsa delio sjajne asistencije, pogadio dalekometnu trojku sa zvukom sirene, ali mu je Džejms Harden pobegao u jednom od bitnijih napada u finišu utakmice. Ipak, malo je toga što se nepotpuno oporavljenom igraču koji iz utakmice u utakmicu najefikasniji pojedinac tima, može zameriti... Osim baš te kilaže koja često okupira pažnju medija na severnoameričkom kontinentu.



tagovi

Luka DončićDalas Meveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara