Elvar Fridrikson (©FIBA Basketball)
Elvar Fridrikson (©FIBA Basketball)

Došao viking i pokorio Istanbul: Prvak Švedske, igrač godine u Litvaniji, vlasnik tripl-dabla u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.10.23. | 12:27

Evropa priča o heroju solunskog Paoka

Videti tripl-dabl na košarkaškoj utakmici u Evropi prava je retkost. Za razliku od NBA lige gde je gotovo obesmišljen ovaj vid učinka, na ovoj strani Atlantika je nešto poput košarkaške Halejeve komete. Zapamtili su svi vrlo dobro kako je Mateuš Ponitka izdominirao u dresu Poljske na prošlogodišnjem Evrobasketu u četvrtfinalu sa Slovenijom i o tome se pisalo danima. U sredu uveče svojih pet minuta slave dobio je Elvar Fridrikson.

Za širu košarkašku javnost verovatno potpuni anonimus i to je sasvim razumljivo. Kao neko ko je najveći deo karijere proveo u rodnom Islandu i Švedskoj i tek pre tri godine zaigrao u daleko popularnijim ligama Litvanije, potom Belgije i Italije, sa likom i delom Elvara Fridriksona mogli su da se upoznaju samo zagriženi ljubitelji igre pod obručima. Od juče je plejmejker sa Islanda stavio svoje ime i prezime stavio u etar posle spektakularnog izdanja i pobede solunskog Paoka protiv Galatasaraja. Došao viking i pokorio Istanbul sa tripl-dablom uz 19 poena (6/13 iz igre, 2/5 za tri), 11 skokova i 10 asistencija!

Izabrane vesti

Novi heroj Paoka postao je tek treći košarkaš u istoriji takmičenja sa dvocifrenim učinkom u tri glavne statističke kategorije. Pre njega su to učinili Kris Kramer u dresu Oldenburga protiv Ušaka januara 2017. kada je skupio 16 poena, 13 završnih dodavanja i 10 uhvaćenih lopti, te Arnas Butkevičijus deset meseci kasnije kao igrač Neptunasa upravo protiv Paoka sa 19 poena, 13 uhvaćenih i 10 podeljenih lopti. S tim da je Fridrikson prvi kome je ovako nešto pošlo na gostujućem terenu.

Fridrikson je letos stigao u Solun posle dobre sezone u Ritasu, sa kojim je prvi put zaigrao Ligu šampiona. Dobro su ga zapamtili u poznatoj grčkoj luci, pošto je igrao jednu od najvažnijih uloga u plasmanu litvanskog sastava u Top 16.

Posle svojevrsne rapsodije u Istanbulu, navijači Paoka su otišli toliko daleko da su Fridriksona čak počeli da upoređuju sa klupskom legendom Džonom Korfasom. Islanđanin je odigrao dobar meč i pred odlazak na Bosfor, pošto je ubacio 22 poena Marusiju, pre toga i 20 poena Peristeriju na otvaranju sezone, pa su klupske pristalice sa razlogom počele da dižu euforiju jer dugo čekaju nekog ko bi mogao da priređuje ovakav šou za široke narodne mase. Uprkos odličnim izdanjima u prvenstvu, dovoljna mu je bila samo jedna evropska utakmica da ispiše istoriju. Pored toga što je postigao 19 poena, kroz svojih 10 asistencija je uticao da PAOK stigne do još 21 poena, pa je tako bio direktno bio učesnik 40 od 88 poena grčkog tima. On je u Solun došao sa reputacijom solidnog šutera i plejmejkera, ali je prethodne večeri radio apsolutno sve na terenu. Kada je prva lopta prošla kroz obruč, sve je išlo u Fridriksonovu korist. Na kraju je Galatasaraj mogao samo da potpiše kapitulaciju...

Novo zaštitno lice solunskog kluba dolazi iz košarkaške porodice. Otac Fridrik Ragnarson je svojevremeno nastupao za reprezentaciju Islanda baš kao i on, dok je i njegov brat Ragnar Helgi profesionalni košarkaš.

Prve tri godine svoje profesionalne karijere, još kao kadet, proveo je igrajući za Njardvik u Rejkjanesbajru, posle čega je otišao u SAD na koledž. Tamo je nastupao za dva univerziteta, prvo godinu dana na Long Ajlendu gde mu je saigrač bio Martin Hermanson, da bi preostale tri godine proveo u Beriju. Povratak u evropsku košarku nije mu bio lak pošto je godinu dana proveo u drugoj ligi Francuske gde se nije naigrao, a sklonjen je brzo po završetku sezone kako bi se otvorio prostor za dovođenje novog stranca. Vratio se kući u svoj Njardvik gde je tokom sezone 2018/19 postao vlasnik tripl-dabla sa 40 poena, 12 asistencija i 11 poena u pobedi nad Brejdablikom! Iako je tokom sezone beležio 23,1 poen i 5,3 asistencija, nije uspeo da odvede klub do titule pošto je šokantno eliminisan već u prvoj rundi plej-ofa od ekipe Ir.

Novi odlazak od kuće odveo ga je u Švedsku gde je odigrao strašnu godinu u dresu Borasa. Iako je sezona prekinuta zbog pandemije virusa korona, Boras je postao šampion, a Fridrikson izabran za beka godine u prvenstvu. To ga je preporučilo litvanskom klubu Šjauljaj gde je odigrao sezonu karijere. Već u novembru izabran je za igrača meseca posle gotovo prosečnog dabl-dabl učinka sa 18,5 poena i 9,5 asistencija, da bi u aprilu zabeležio indeks 51 uz 33 poena i 11 asistencija u pobedi nad ekipom Pjeno žvaigždes. U toj sezoni držao je i rekord po broju podeljenih asistencija u jednoj utakmici, čak 17 protiv Neptunasa. Posle svega izabran je za igrača sezone u Litvaniji, kao i najboljeg asistenta tamošnjeg prvenstva.

Sledeći korak napravio je u Belgiji gde je potpisao za Antverp. Nastavio je da gradi sebe kao igrača i pruža dobre partije u kontinuitetu da ga je Galatasaraj u februaru 2021, ali je ponuda iz Istanbula glatko odbijena. Pre povratka u Litvaniju kao veliko pojačanje Ritasa, oprobao se kratko u italijanskoj košarci kao plejmejker Dertone.

Sa nepunih 29 godina stigao je do Grčke gde bi, ako ovako nastavi, mogao kratko da se zadrži jer je već privukao veliku pažnju drugih evropskih klubova. Reći će neko da je izlizana matrica, ali kroz ovaj primer se pokazuje da danas zaista svi znaju da igraju košarku...


tagovi

Elvar FridriksonPAOK SolunFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara