Filip Petrušev u dresu Gonzage (Reuters)
Filip Petrušev u dresu Gonzage (Reuters)

Doskorašnji fakultet Filipa Petruševa prvi favorit za NCAA prsten

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.11.20. | 18:28

Koledž sezona kreće 25. novembra, a završava se 5. aprila 2020

Tačno 15 dana ostalo je do početka najglomaznijeg košarkaškog šampionata, NCAA (Divizija 1), koji će se vratiti u dvorane 25. novembra. Prvi veliki koledž događaj biće turnir "Nasleđe Vudena" (nosi ime po legendarnom treneru UCLA Džonu Vudenu) 26. i 27. novembra na kome će učestvovati Virdžinija, Kanzas, UCLA i Džordžtaun.

Kao što je bilo ranijih sezona, serijal konferencijskih mečeva krenuće s krajem decembra, a NCAA turnir, poznatiji kao "martovsko ludilo", planiran je od 16. marta do 5. aprila kada će se odigrati finale fajnal-fora u Indijanapolisu.

Izabrane vesti

Prema prvoj, predsezonskoj anketi "Associated press", glavni favorit je Gonzaga, doskorašnja škola Filipa Petruševa, koju je pandemija korona virusa sprečila da prošle sezone nastavi put ka šampionskom prstenu.

Naime, "Buldozi" su neposredno pred start NCAA turnira, uz ukupan učinak 31-2, podigli dva pehara u konferenciji (WCC), namenjenih pobedniku regularnog dela sezone i završnog turnira, spremni da kao nosioci jednog od četiri "kraka", a drugi ukupno, kidišu na šampionski prsten. Ali, onda je usledilo otkazivanje sezone...

Iza Gonzage, predsezonska anketa je poređala ostale favorite, Bejlor, Vilanovu, zvaničnog šampiona (iz 2019), Ajovu, Kanzas koji je pred prekid prošle sezone bio prvorangirani, pa Viskonsin, Ilinoj, Djuk, Kentaki... Ukratko, među 25 rangiranih ogromna većina dolazi iz "power five" konferencija (ACC, Big 12, Big Ten, SEC, Pac-12).

Kada se "nabacaju" svi podaci, postavlja se pitanje u kom školskom dvorištu treba tražiti šampiona. Statistika na to neće odgovoriti, jer je od rezultata prve ankete, u jesen 1961. godine, samo 14 ekipa uspelo titulom da potvrdi ulogu prvog favorita pre početka sezone, a poslednja je to uradila klasa Severne Karoline iz školske godine 2008-2009.

Kada su u pitanju autsajderi, tačnije ekipe čija se imena nisu našla u predsezonskoj anketi, samo njih šest je došlo do pehara: Teksas El Paso 196), Severna Karolina Stejt 1974, Vilanova 1985, Sirakjuz 2003, Florida 2006 i Konektikat 2011. godine.

Dakle, ljubiteljima basketa, umesto da se bave prognozama, ostaje da se od kraja novembra zavale u fotelje i uživaju, a onda početkom marta da popune čuveni "bracket" (pobednike svih mečeva na NCAA turniru), pa da, ako budu imali sreće, dok šampion bude podizao trofej, oni se spreme za podizanje čeka na milion dolara, svake godine, do kraja života, koliku je nagradu najuspešnijem u prognozi obećao Voren Bafet.

Koliko je lako, odnosno teško "ubosti" ishode sva 63 meča, svedoči podatak da otkad je 2014. godine jedan od najbogatijih ljudi na svetu na ovaj način izazvao poznavaoce koledž košarke, još niko nije uspeo da bude precizan od početka do kraja tunira, a svakog marta više od 30 miliona Amerikanaca popuni preko 100 miliona "tiketa"...

PREDSEZONSKA ANKETA

ACC: Virdžinija (4), Djuk (9), Severna Karolina (16), Florida Stejt (21).

Big 12: Bejlor (2), Kanzas (6), Teksas Tek (14), Vest Virdžinija (15), Teksas (19).

Big Ten: Ajova (5), Viskonsin (7), Ilinoj (8), Mičigen Stejt (13), Ohajo Stejt (23), Ratgers (24), Mičigen (25).

SEC: Kentaki (10), Tenesi (12).

Pac-12: Arizona Stejt (18), Oregon (20), UCLA (22).

Big East: Vilanova (3), Krejton (11).

WCC: Gonzaga (1).

American: Hjuston (17)

NAPOMENA: Ime konferencije, koledž, rang u Top 25


tagovi

NCAAGonzagamartovsko ludiloFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara