Screenshot - fiba.basketball
Screenshot - fiba.basketball

Došlo vreme da i Kanada uzme medalju - želi najsjajniju: Pangos se čeka, Marija će teško neko zaustaviti

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.08.23. | 11:55

Košarkaš Denvera će izvesno preskakati utakmice na pripremama, iskusni plejmejker na prvom treningu nije bio u opremi

Nikada košarkaška reprezentacija Kanade nije uzela medalju na Svetskim prvenstvima. Čini se da je vreme da se to promeni. Okupio je španski stručnjak Đordi Fernandez sjajan tim i počeo sa pripremama za predstojeću planetarnu smotru. Medalja je cilj, a pojedini reprezentativci bez pardona najavljuju i napad na zlato.

Samit najboljih svetskih selekcija se bliži, Kanada je smeštena u grupu sa Letonijom, Libanom i Francuskom, te je već na startu čeka ozbiljan zadatak da se pored Letonaca i Francuza izbori za jednu od prve dve pozicije koje vode dalje. Selektor Fernandez je u Torontu počeo da radi sa timom, a od 18 igrača koji su se odazvali, 17 se našlo u opremi od prvog dana.

Izabrane vesti

Jedini koji nije radio sa timom bio je iskusni plejmejker Olimpije Milano Kevin Pangos. Tek je stigao iz Evrope, kako navode tamošnji mediji, i očigledno će mu biti potrebno određeno vreme da se uključi u proces priprema.

Nisu Kanađani nikada okupili ovako kvalitetnu selekciju. Tu su od NBA igrača Šaj Gildžus Aleksender, Ar Džej Beret, Dvajt Pauel, Keli Olinik, Nikiel Aleksender Voker, Dilon Bruks, Lugenc Dort, Ošej Briset, Kori Džozef, ali i novopečeni šampion - Džamal Mari.

Jedino je saigrač Nikole Jokića još pod znakom pitanja. Učestvovao je u radu, ali je generalni menadžer reprezentacije Rovan Beret istakao da će lekarski tim morati da proceni njegovo stanje. Podsetimo, on se posle teške povrede i dugačke pauze minule sezone vratio na teren. Tokom ligaškog dela sezone mu je pažljivo dozirana minutaža, ali je u doigravanju bio pod velikim naporom. Upisao je 84 nastupa, igrao do sredine juna i moraju Kanađani da budu oprezni sa njim.

"Dolazi iz veoma duge sezone, imao je i povredu, ali je ovde. Moramo da budemo pametni sa njim. Izuzetno je umoran, tako da moramo da ga pratimo i radimo sa timom za terapije kako bismo doneli najbolju moguću odluku za njega sa medicinskog aspekta. Zasad izgleda dobro", priča Beret.

Ipak, s ozbirom koliko je Mari posvećen, čini se da će ga teško neko sprečiti da učestvuje na Svetskom prvenstvu ako reši da krene po medalju.

"Praktično morate da ga čuvate od njega samog. Ne zaustavlja se. Jedne godine je individualno radio radio sat vremena pre i sat vremena posle treninga. Imate dva treninga dnevno, pa kada se završe, izujete se i sklonite patike sa strane, a on ode sa terena i onda ga vidim na drugoj strani kako šutira bosonog. Biće teško kontrolisati ga, ali na kraju ćemo doneti najbolju odluku za njega. Naravno, želi da igra, da bude ovde sa nama, kao što ga i mi želimo u timu".

KVOTA U MOZZARTU DA KANADA OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO - 7,00

Nisu dosad Kanađani imali mnogo uspeha, ali su rešili da okrenu novi list i minulog leta ubedili grupu reprezentativaca da se obavežu na vernost državnom timu.

"Radili smo godinama na ovome, tražili od igrača da obećaju dolazak, da ne dođemo u poziciju da samo nabacamo nešto na kraju. Imamo grupu igrača koji su se obavezali, to rekli i pokazali. Uvek se lakše diše kada ih vidite na parketu, a osećaću se još bolje kada se spakujemo na let za Nemačku. Dobro je znati da su momci posvećeni, da se razumeju, vide, igraju jedni sa drugima. Naravno, selektor implementira određene stvari koje ćemo usput pokupiti".

Sam dolazak Fernandeza predstavljao je možda i najveće iznenađenje. Nik Nurs je imao dogovor sa Kanadom da predvodi seniorsku selekciju i na Svetskom prvenstvu, ali je u poslednji čas došlo do promene. Kada je NBA šampion iz 2019. napustio Toronto, propao je i dugovor koji je KS Kanade imao sa trenerom i Reptorsima. Nurs je prešao u Filadelfiju i počela je potraga za novim rešenjem. Izbor je pao na Đordija Fernandeza, španskog stručnjaka sa velikim iskustvom iz NBA.

"Nije idealno što smo morali da menjamo selektora mesec dana pred odlazak na Svetsko prvenstvo, ali mislim da smo odradili dobar posao. Doveli smo trenera koji razume NBA igrače, što je u ovom trenutku od ključne važnosti. Ako ne znate kako da ih rukovodite, onda nije bitno ni šta im pričate", nastavio je Beret.

Bio je asistent u Klivlendu i Denveru, a od minulog leta je i desna ruka Majka Brauna u Sakramentu. Interesantno je da je bio i u konkurenciji za mesto na klupi Toronta, ali je posao na kraju pripao Darku Rajakoviću. Ipak, Kanada je Fernandezu bila suđena.

"Nema izgovora. Stvorila mi se neverovatna prilika i nisam imao dilemu. Radio sam u FIBA košarci dovoljno, bio na Evrobasketu, Olimpijskim igrama i izuzetno sam počastvovan što to donosim sa sobom ovde kako bih pomogao programu da napreduje ka mestu koje zaslužuje, ka vrhu. To je dugoročni cilj. Takve stvari se ne dešavaju preko noći, ali ako radimo naporno svakog dana i vodimo računa o izgradnji identiteta, doći ćemo do njega", istakao je Fernandez.

Opšti je utisak da Kanada nikada nije imala bolji tim, a u to veruju i igrači.

"Ako svaki igrač uradi sve što bude potrebno da se pobedi i koristi svoje vrline, odradićemo posao", priča Gildžus Aleksender koji veruje da sa reprezentacijom može i do svetskog zlata.

Izuzetnom NBA jezgru, priključeni su i igrači sa dobrim iskustvom u evropskoj košarci, poput Pangosa, Melvina Edžama, Fila i Tomasa Skraba, Trea Bel Hejnsa, Kajla Aleksendera, Kasijusa Robertsona. Tu je i talentovani, 224 centimetara visoki centar Zek Idej sa Perdjua. U svakom smislu odlična ekipa. Kadra za medalju, u najmanju ruku.

"Sjajno je videti sve na okupu. Spremni smo da radimo, ostavimo ego po strani. Svi su posvećeni cilju, pobeđivanju, borbi za zemlju i drugačija je energija kada se svi pojave sa takvim stavom. Oseća se u dvorani. Definitivno je uzbudljivo", pun optimizma rekao je centar Dalasa Dvajt Pauel.

SPISAK KANADE ZA MUNDOBASKET

Kajl Aleksender (Hapoel Tel Aviv, Izrael)

Nikil Aleksender Voker (Minesota, NBA)

Ar Džej Beret (Njujork, NBA)

Tre Bel Hejns (Saragosa, Španija)

Ošej Briset (Boston, NBA)

Dilon Bruks (Hjuston, NBA)

Lugenc Dort (Oklahoma, NBA)

Zek Idej (Perdju, NCAA)

Melvin Edžam (Unikaha, Španija)

Šaj Gildžus Aleksender (Oklahoma, NBA)

Kori Džozef (Golden Stejt, NBA)

Džamal Mari (Denver, NBA)

Keli Olinik (Juta, NBA)

Kevin Pangos (Olimpija Milano, Italija)

Dvajt Pauel (Dalas, NBA)

Kasijus Robertson (Valensija, Španija)

Fil Skrab (Nijagara River Lajons, Kanada)

Tomas Skrab (Otava Blekdžeks, Kanada)


tagovi

Mundobasket 2023Kanadakošarkaška reprezentacija KanadeDžamal MariKevin PangosŠaj Gildžes AleksanderDilon BruksKeli OlinikAr Džej BeretDvajt PauelĐordi Fernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara