Ivana Raca (MN Press)
Ivana Raca (MN Press)

Draftovana u LA, sad uživa u Milanu: Svakog ponedeljka ćete me naći u Duomu

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.11.21. | 16:15

Košarkašica Ivana Raca za Mozzart sport o duelu sa Hrvatskom na startu kvalifikacija, reprezentaciji Srbije, igranju u NBA, životu u Italiji...

Mogla je da bira - Srbija ili Grčka. Nije se mnogo razmišljala jer je srce vuklo ka našoj zemlji. Starija sestra joj igra za Kipar, a ona je jedan od velikih aduta za budućnost u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije. Ime joj je Ivana Raca (22).

Iza nje je veoma zapažena koledž karijera. Na Vejk Forestu je ostavila značajan trag, pomerala je granice, ispunila biografiju nagradama i fantastičnim brojkama. U aprilu ove godine birali su je Los Anđeles Sparksi kao 28. pika na draftu. Posle toga je odlučila da karijeru nastavi u Italiji u ekipi Alijans Geasa. Trenutno se sa seniorskom selekcijom Srbije priprema za start kvalifikacija za Eurobasket 2023. godine.

Izabrane vesti

"Super je, drugačiji je sastav nego prethodnih godina. Sad je mnogo devojaka iz moje generacije, upoznajemo se... Baš smo mlada ekipa. Starije nam pomažu mnogo, divne su stvarno", rekla je za Mozzart sport Ivana Raca. "Čudno je bez Sonje i Jelene, one su ipak godinama osvajale i bile vođe reprezentacije. Imala sam priliku da prethodne tri godine sa njima budem na pripremama i mnogo mi je drago zbog toga. Nedostaju nam sada... Ali, videle smo ih, dolazile su da nas posete".

Prva prepreka za izabranice Marine Maljković je reprezentacija Hrvatske. Regionalni derbi se igra u nedelju od 18 časova u Zaboku. Sastav od 15 igračica je stigao u Hrvatsku. Ta selekcija je već započela kvalifikacije u četvrtak kada je pobedila Bugarsku - 84:73.

"Nisu toliko poznat tim, ali smo gledale njihovu prvu utakmicu. Trener Marina nam je pomogla, sve nam je rekla što se skautinga tiče, sve je spremila šta treba da uradimo. Ako budemo uradile ono što nam je rekla, mi ćemo pobediti. One su brze, imaju dobar prodor... Mislim da će biti zanimljiva utakmica, ali da smo u prednosti".

Ivana je na pripreme stigla puna pozitivnih utisaka iz Italije.

"Snašla sam se lepo. Trener i saigračice su super, samo ne znaju baš engleski, pa se trudim da naučim italijanski. Ali, sve ostalo je dobro. Liga je jaka, to mi se posebno sviđa, jer mogu da poboljšam igru i u napadu i u odbrani. Nadam se najboljem timskom učinku. Drugačije mi je nego u Americi, ali navikla sam se brzo, jer sam ranije igrala u Grčkoj. Znam taj sistem... I kad je život van terena u pitanju, stvarno mi je divno. Živim u Milanu, može li bolje? Svaki ponedeljak mi je slobodan, pa me možete naći u Duomu".

Ivana Katanić i Ivana Raca (MN Press)Ivana Katanić i Ivana Raca (MN Press)

Prošlo je više od pola godine od drafta, pa je Raca imala dovoljno vremena da joj se sve impresije slegnu.

"Mnogo sam ponosna na sve to. Žao mi je što nisam mogla da idem na Letnju ligu. Nadam se da ću moći sledeće godine... Videćemo kako će ići sa reprezentacijom, da li ću moći da uklopim tada ili ne. Moja želja je bila uvek da izađem na draft, tako da sam srećna što sam izabrana. Osećaj ne može da se opiše. Bila sam ovde na pripremama... Gledala sam onlajn. Nisam imala veliku draft noć. Bila sam u mojoj sobi, i u tri ujutru gledala sama. Bila je korona i sve to. Šteta. Ali sve se zaboravi kada se dođe do uspeha. Porodica je ponosna, baš mi je bilo drago što sam ih usrećila", zaključila je Ivana Raca.


tagovi

Ivana Raca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara